Deseci tisuća vjernika dočekat će Božić u Vatikanu i Betlehemu

Hodočasnici, turisti i mještani slavit će Božić u Betlehemu, te u Bazilici svetog Petra u Rimu, gdje se očekuju deseci tisuća vjernika.

Papa Franjo će uputiti božićnu poruku Urbi et Orbi (gradu i svijetu). Misa na Badnjak u Bazilici sv. Petra će započeti u 21 i 30.

Pape obično koriste prigodu kako bi pozvali na mir u svijetu; papa Ivan Pavao II. se obraćao na nekoliko jezika, dok se papa Franjo uobičajeno obraća samo na talijanskom.

Dio Papinog obraćanja Urbi et Orbi je i oprost grijeha, a Papa se “gradu i svijetu” obraća na Uskrs, Božić i nakon što je izabran novi poglavar Katoličke crkve.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva turizma rekao je da, tijekom božićnog razdoblja, očekuje 150 tisuća kršćanskih hodočasnika i turista u gradu Betlehemu, prema Evanđeljima rodnom mjestu Isusa Krista, koji se nalazi na Zapadnoj obali.

Katolički nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, predvodit će tradicionalnu božićnu procesiju od Jeruzalema do Betlehema.

Procesija kreće iz rimokatoličke crkve, kod vrata Jaffa u jeruzalemskom Starom gradu. Uz pratnju izraelske policije, konvoj od oko 30 vozila zaustavit će se kod samostana Mar Elias, prije dolaska u Betlehem kako bi se susreli s palestinskim dužnosnicima.

Konvoj će putovati ulicom Manger do betlehemskog trga Manger gdje će se susresti s mještanima, prije nego što im se pridruže franjevci na molitvi u Crkvi sv. Katarine.

Popodne i navečer, mjesni i strani zborovi pjevat će na Trgu do Mise polnoćke, koju će predvoditi apostolski upravitelj Jeruzalema, a misi će prisustvovati palestinski predsjednik Mahmud Abas i drugi dužnosnici te katolički diplomati.

U arapskom gradu Nazaretu, na sjeveru Izraela, također će se održati tradicionalna božićna procesija.

Izvor: narod.hr/hina

441 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: