Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

“Osim plaće, radni uvjeti i prava na radnom mjestu usko su povezana s kvalitetom obiteljskog života, a posljedično imaju utjecaj na roditeljstvo”, ističe demograf doc. dr. Marin Strmota za Večernji list o temi neradne nedjelje bivši državni tajnik za demografiju koji je zbog neslaganja s pristupom Vlade demografskom problemu u veljači dao ostavku.

Dokazana teorija demografske tranzicije i posttranzicije, koju nisu izmislili “pesimistični” hrvatski demografi, jasno objašnjava razloge pada nataliteta, a na tom su popisu vrlo visoko sociopsihološki i kulturni čimbenici poput promijenjene funkcije obitelji i njezinih članova, jačanja individualizma, potrošački mentalitet i hedonizam…

Beč nema štete ni u turizmu

“Pronatalitetna politika je kompleksna i zahtijeva sustavni pristup koji će roditeljima stvarati takvo okružje u kojem će željeti imati i moći podizati svoju djecu. Ako radite za 3000 kuna i to još “petkom i svetkom”, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi”, objašnjava demograf.

>Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

Što se tiče “dobronamjernog” EU, Strmota je za jednu tribinu istraživao jedan veliki strani trgovački lanac koji posluje i u Hrvatskoj.

“Nedjeljom ne radi u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj i Grčkoj, a radi s varijacijama u svim drugim zemljama. Teško je oteti se dojmu da i na ovom primjeru imamo dvije Europe. Naravno, to automatski ne povlači zaključak da se u tim zemljama rađaju djeca kao na traci jer se kod njih vraćamo na spomenute posttranzicijske činitelje pada nataliteta i slabu ili nepostojeću obiteljsku politiku. Zemlje koje se još koliko-toliko bore s posttranzicijskim i postmaterijalističkim faktorima pada nataliteta i imaju najveću stopu fertiliteta u Europi skandinavske su zemlje koje naglasak stavljaju upravo na skraćeno radno vrijeme za roditelje i to proklamiraju kao važnu pronatalitetnu mjeru”, ističe doc. dr. Strmota.

> UIO: Trgovci imaju pravo na neradne nedjelje i blagdane

Ako jedna mala općina s 8000 stanovnika na istoku Hrvatske može ukinuti radnu nedjelju, mogu li i ostale općine i gradovi? Tim više što su i Talijani ovih dana, a nedugo prije njih i Poljaci i Česi, stali u obranu tradicionalnog obiteljskog nedjeljnog okupljanja i najavili da će neradnu nedjelju dopustiti samo najmanjim trgovcima, piše vecernji.hr.

> Tri tjedna nakon prijedloga načelnika općine, trgovine u Ivankovu više ne rade nedjeljom

Poslodavci su, ne zaboravimo, u nas već dvaput rušili zabranu rada nedjeljom na Ustavnom sudu.

S druge strane, istraživanja pokazuju da je čak 90 % građana za ukidanje radne nedjelje u trgovinama koje na taj dan, prema podatcima Porezne uprave, imaju i 50 % slabiji promet od najjačeg petka, a odrađuje ih više od 35 % hrvatskih radnika u odnosu na EU prosjek od 25 %.

>(VIDEO) U ime obitelji pozvala HDZ i SDP da zakonski zaštite neradnu nedjelju i blagdane
>Rad nedjeljom i blagdanom: U ime obitelji potaknula trgovine na neradne blagdane, Sabor još nije osigurao sve što su tražili

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) u travnju je po uzoru na razvijene zemlje EU s Franjevačkim institutom za kulturu miraHrvatskim katoličkim sveučilištemte drugim sindikalnim središnjicama, crkvama, vjerskim i civilnim udrugama osnovao udrugu Hrvatski savez za nedjelju.

>Željka Markić: Naš zakonski prijedlog osigurava da radnik bude plaćen za svoj rad i da ne mora raditi nedjeljom

“Radno vrijeme prodavaonica mora se ograničiti. Prodavaonice ne smiju raditi svih 365 dana u godini, 24 sata na dan. Trgovina nije djelatnost koja mora raditi nedjeljom. Stoga smo kao Savez uputili prijedlog Vladi da trgovine budu nedjeljom zatvorene, a da poslodavac sam može odrediti pet nedjelja koje želi raditi. Dakle, da svi poslodavci budu u jednakoj poziciji na tržištu”, zaključuje čelnica STH Zlatica Štulić za Večernji list.

 

Izvor: narod.hr/ Foto: Fah

 2,286 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.