Evanđelje dana

Današnjoj evanđelje: Tema – Vjera i zahvalnost

Evanđelje je radosna vijest o Božjoj ljubavi, njegovoj dobroti, oproštenju, milosrđu koje želi oplemeniti, preobraziti, promijeniti čovjekov život.


Učiniti ga novim, vječnim, Božjim. Učiniti ga životom izobilja i božanske punine! Vratiti mu izgubljeni smisao i dostojanstvo djeteta Božjega!

Iv 2,13-22

(Mt 21, 12–13; Mk 11, 15–17; Lk 19, 45–46)

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užetâ te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za Dom tvoj.
Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Odgovori im Isus: »Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.« Rekoše mu nato Židovi: »Četrdeset i šest godina gradio se ovaj Hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?« No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

Komentar

Današnjo Evanđelje predstavlja Isusa nešto drugačije nego što smo navikli. Ovaj inače smireni i miroljubivi čovjek, u ovom trenutku se pokazuje potpuno drugačiji – ljutiti.

Isus se kao i svi drugi pobožni Židovi krenuo u Jeruzalem na proslavu Pashe koja je bila najveći židovski blagdan. Bio je to dan sjećanja na čudesno oslobođeno od egipatskog i faraonova ropstva.

Na taj dan prikazivanje su žrtve u Hramu: golubovi, janjci i bikovi. Stoga uopće nije čudno da su se oko hrama skupljali trgovci. Problem je ipak bio u tome što se trgovine obavljala u prostoru samog Hrama zbog čega je Isus i reagirao tako oštro.

I načini bić od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta..

Primijetimo kakvu je snagu i hrabrost imao Isus kad je nastupio sam protiv svih. Tada su se njegovi učenici prisjetili što je pisano o njemu u Pismima: Izjeda me revnost za dom tvoj.

Budući da Isus Hram smatra domom svoga oca, ne bismo li i mi trebali s više želje prebivati u tom Domu? Štoviše, po Uskrsnuću, sam Isus u liku kruha i vina prisutan je u Hramu, a posebice u sv. misu i pretvorbi.

To je najveća tajna naše vjere, a istovremeno čudo prisutnosti samoga Boga među nama. A ja, kao čovjek 21. stoljeća, vjerujem li Pismu i Riječi koju je Isus izgovorio o sebi i Hramu kao domu Očevu? Ne nalazimo li olako opravdanja kako ne bih sudjelovao na sv. Misu?

Nije li čisto uživanje i odmor biti u prisutnosti samoga Boga, najboljeg oca te primati Isusa u našega Brata u svoje srce? Idem li rado u naš zajednički dom koji je crkva i u kojemu nas čeka Bog kako bi nas obdario milostima za dane koji dolaze i kako bismo se mogli boriti sa zlom i protivštinama?

Bog nam želi sve najbolje i darivanje nam vječni život, a zauzvrat traži tako malo. Vjerujem li u ovo? Na što usmjeravam svoju pažnju za vrijeme sv. Mise?

Možda sam ponekad prisutan samo tijelom, a moj duh i misli lutaju negdje daleko, čak i u trenutku kad se Isus prikazuje Ocu u euharistijskoj Žrtvi na naše spasenje.

Kad primam Isusa u Euharistiju, vjerujem li da je on zaista tu prisutan i pokušavam ili uspostaviti s njim duhovni kontakt?

Molitva

Molim te, Gospodine Isusa, pomozi mi da s velikom gorljivošću sudjelujem u sv. Misi. Amen


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Grupa „Afterlife“ iz Župe sv. Antuna Padovanskog u Voloderu, koju…