Vijesti

Danas je Čista srijeda: Što to znači za vjernike?


Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje razdoblje korizme, odnosno vrijeme od 40 dana posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva Uskrsa, obilježava se danas

Pepelnica svojom simbolikom ima osobni karakter obraćenja, ali i ekleziološki i socijalni, jer je riječ o svojevrsnom pozivu na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanja svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu i prianjanje uz sve ono što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.

Značenje Pepelnice

Pepelnica je početak korizmenog vremena, dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta na koji svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: ‘spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti’ ili ‘obratite se i vjerujte Evanđelju’. Za sve katolike Crkva u korizmenom vremenu propisuje molitvu, post i dobra djela.

Post na Pepelnicu i Veliki petak prije Uskrsa odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs, odnosno jela bez mesa za starije od 14 godina, izuzev bolesnika. Pepeo je simbol pokore, a dobiva se od blagoslovljenih grančica palme ili masline blagoslovljenih na Cvjetnicu prethodne godine.

Korizmenih 40 dana spomen je na vrijeme koje je Isus proveo u pustinji

Pepeo podsjeća ljude na njihovu vlastitu prolaznost i već je u Starom zavjetu znak pokore, kajanja i poniznosti, no običaj korizme nastao je u IV. stoljeću, a propis pepela za Pepelnicu ili Čistu srijedu potječe iz XII. stoljeća.

Dugo vremena korizma se svetkovala velikom strogošću. Tako su primjerice vjernici u prvom tisućljeću koji su počinili težak grijeh morali provesti korizmu izvan zajednice, a zbog najtežih grijeha u vreći i pepelu. Tek na Veliki četvrtak opet su bili primljeni u zajednicu. Da ukole lo

Do Drugog vatikanskog koncila post u Katoličkoj crkvi bio je obvezujući. Trebalo se odreći mesa, mliječnih proizvoda, vina i jaja. Danas su samo Čista srijeda i Veliki petak obvezni dani posta, a za vrijeme između post se preporučuje.

Taj život treba u njima rasti i razvijati se do punine, Kristovo se vazmeno otajstvo treba u njima do kraja ostvariti. Korizma znači upravo taj hod kršćanina prema Vazmenom otajstvu Krista i njegove Crkve. Tako obraćenje znači zapravo neprestano životno  produbljivanje i usavršavanje Kristovog vazmenog otajstva u nama, i odreći se grijeha i svega što nije dobro u vašem životu i više se posvetiti Bogu, sve što do sada nište napravili u svom životu to možete sad.

Promijenio se i način odricanja. Meso u današnjem društvu nema više onu vrijednost kao ranijih stoljeća i za ljude više ne znači nikakvo odricanje. Mnogi su umjesto toga razvili druge oblike posta. Mnogi se katolici danas odriču kave, cigareta, alkohola ili slatkiša. Također su svakidašnje navike poput televizije, računalnih igara ili vožnje autom ograničene u Korizmi. Primjerice, u Austriji od 2007. postoji ‘auto post’.

Molite te se i za Ukrajinu i Rusiju da prestane rat i da nadvlada mir u oba zemljama.

Katolici u Korizma razmišljaju o lošim navikama koje bi trebali promijeniti, a da bi se od njih i očistili, trebate te od Gospodina zatražiti oproštenje grijeha i pokaja se iskreno to je onda prava Korizma kad se očistite od grijeha koje vas drži.


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Gospodin Bog sve drži pod kontrolom pa čak i nuklearnu …