Danas, na Uskrs 2018. kako ja činim?

Papa Franjo tradicionalno je vjernicima na Uskrs s balkona blagoslova
u Vatikanu udijelio apostolski blagoslov, potpuni oprost od grijeha i izrekao poruku Urbi et orbi.

– Isus je uskrsnuo od mrtvih, Krist je Uskrsnuo, on je naš Gospodin, živ je zauvijek i boravi među nama, Aleluja! – radosno je rekao Papa.

Svoju je poruku i plodove Uskrsa ponajviše poželio dijelovima svijeta obilježenima nepravdom i nasiljem.

‘U vjeri da je uskrsnuće Kristovo prava nada svijeta, nada koja ne razočarava i snaga koja obnavlja svijet’, Papa je posebno zazvao ”uskrs” na ljubljenu Siriju, narod koji je u ratu koji kao da nema kraja. Zazvao je svjetlo Krista Uskrslog u svijest svih odgovornih političara i vlasti, a narod pozvao na molitvu. Spomenuo se i Svete Zemlje, Jemena, cijelog srednjeg istoka, Afrike, Južnog Sudana, Sjeverne i Južne Koreje, Ukrajine i Venezuele.

Uskrsno jutro u Vatikanu bilo je okupano suncem i obojano najvedrijim bojama darovanih 50.000 biljaka i cvjetova iz Skandinavskih zemalja. Okupilo se 80.000 vjernika. Papa je na Trgu sv. Petra predslavio i svečano euharistijsko slavlje, a u homiliji je naglasio tri stvari.

Prva od njih je ”navještaj” – ‘Gospodin je uskrsnuo!’. A žene koje su došle na Isusov grob našle su se pred iznenađenjem. Kako je Papa rekao, naviještaj Gospodina je uvijek iznenađenje jer naš Bog je Bog iznenađenja.

– Bog ne donosi novu vijest bez iznenađenja – rekao je Papa.

Kao što je to iskusio Abraham kad ga je Bog pozvao da ‘ide iz svoje zemlje’, Iznenađenje je ono što ti dirne srce gdje se najmanje nadaš. Kako mladi kažu, to je ”nizak udarac”, rekao je Papa.

Drugo što je naglasio bila je ”užurbanost”, kao što su žene trčale kako bi javile apostolima da Isusa nema u grobu i kao što su Petar i Ivan trčali na grob da se uvjere u to.

– Božja iznenađenja potiču nas na djelovanje, bez čekanja – rekao je Papa.

Kao treću stvar postavio je pitanje: ‘A ja? Imam li otvoreno srce za Božja iznenađenja? I jesam li sposoban požuriti ili si govorim ”sutra ću”?’

Ivan i Petar brzo su otrčali do groba, kako Ivanovo evanđelje kaže, povjerovali su, podsjetio je Papa. Petar je vjerovao sa sviješću da je zanijekao Isusa. No usprkos tome je trčao. Danas, na Uskrs 2018. kako ja činim?


Izvor: Radio Vatikan
 

 1,811 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.