Vijesti

Danas je Svijećnica: – Svaka blagoslovljena svijeća može vaš zaštiti i otjerati sile zla koje vladaju

Blagdan Prikazanja Gospodinova (Svijećnica ili Kalandora) slavi se 2. veljače, na 40. dan nakon Bo­žića, ima za predmet biblijske događaje u jeruzalemskom hramu, koji su izneseni u Lk 2,22-39 i kod kojih je Isus više u središtu od svoje Majke.

Prema starozavjetnim kultskim propisima o čišćenju (Lev 12,1-2) žena je vrijedila, nakon rođenja dječaka 40 dana, a nakon rođenja djevojčice 80 dana, kao nečista i morala je potom predati svećeniku ovcu i goluba, a ako je bila siromašna samo dva goluba kao okajnicu. Primjereno tim propisi­ma Marija i Josip donijeli su Isusa u hram, a Marija je pritom predala i žrtvu za svoje očišćenje i otkupninu za svoga Prvorođenca, piše Nedjelja.ba – portal Katoličkog tjednika.

Što se tiče nastanka s ovim povezanog blagdana, može se razlikovati istočnu (Jeruzalem) i zapadnu (Rim) komponentu o podri­jetlu.

Ta kod kršćanske procesije nošena svjetla podsjećaju na to kako je Šimun na taj dan Isusa nazvao: Svjetlost na prosvjetljenje naroda (Lk 2,32). Blagoslov pritom nošenih svjetiljki nastao je još prije prijelaza tisućljeća u Galiji.

Zaboravljena snaga moćnog sakramentala

Stara je tradicija dijeljenja blagoslovljenih svijeća na blagdan Prikazanja Gospodinova 2. veljače. Svijeće također može blagosloviti bilo koji svećenik bilo kojeg dana u godini.

Blagoslov pretvara ove svijeće u „sakramentale“, produžetak sakramenata Crkve i kanal božanske milosti.

Jedna duhovna korist blagoslovljenih svijeća je njihova sposobnost da istjeraju sve demonsko. To se jasno vidi u blagoslovu koji se nalazi u rimskom obredniku.

Gospodine Isuse Kriste, Sine živoga Boga, blagoslovi ove svijeće na naš poznizni zahtjev. Obdari ih, Gospodine, snagom svetog križa, blagoslovom s visine, Ti koji si ih dao čovječanstvu kako bi rastjerao tamu. Neka blagoslov koji dobiju od znaka svetog križa bude toliko učinkovit da, gdje god budu osvijetljeni ili postavljeni, knezovi tame mogu drhteći odlaziti sa svih ovih mjesta i u strahu bježati, zajedno sa svim svojim legijama, i nikad se više ne usude uznemiravati ili maltretirati one koji vam služe, svemogući Bože, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

Svijeće su se u Crkvi uvijek koristile i na simboličan i na sakramentalni način. Upaljena svijeća od davnina se vidjela kao simbol Kristove svjetlosti. To je jasno izraženo na Uskrsnom bdjenju, svećenik uđe u zamračenu crkvu s jednom uskrsnom svijećom. Isus je došao u naš svijet grijeha i smrti kako bi nam donio svjetlo Božje. Ovu je ideju jasno izrazio u Evanđelju po Ivanu: „Ja sam svjetlost svijeta; tko me slijedi, neće hodati u tami, nego će imati svjetlost života “(Ivan 8,12).

Trebali bismo se sjetiti da sama svijeća ne “tjera” demone , ali to čini Isus, “Svjetlo svijeta” . Budući da demoni preziru svako svjetlo i vječno borave u tami, jasno je da blagoslovljene svijeće imaju takav učinak.

Pitajte svog lokalnog svećenika da blagoslovi sve svijeće koje imate i koristite ih kad se molite, moleći Boga da istjera svaku tamu iz vašeg života, piše Aleteia.


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ovo pitanje je izašlo „na sunce“ nakon mog posljednjeg članka,…