Duhovnost

Danas je Presveto Srce Isusovo nešto posebno i blagoslovljenoj mnogi pitaju zašto je prikazano u plamenu?

Bitna poruka blagdana Presvetog Srca Isusova je upozoriti ljude na tajnoviti i neshvatljivi odnos Boga prema čovjeku. Što je to odnos?

Svaki od nas je jedna, tako kažemo, jedinka. To znači: ja sam jedinka, ti si jedinka, on je jedinka. Kad bismo mi bili biće koji bi svaki za sebe mogao biti, opstati bez ikoga drugoga tako da bismo mogli reći – niti meni itko treba, niti ja ikome trebam – tada bismo mi bili bez odnosa jedan prema drugome. To je nezamislivo.

Tako ne može biti ni mrtvo kamenje. I kamen prema drugom kamenu ima neki odnos – neki je ispod drugoga, drugi je pokraj drugoga, treći je ispred drugoga, četvrti je iza drugoga, itd. To je odnos koji zovemo prostorni odnos ali je ipak neki odnos mrtvog, bešćutnog i nerazumnog kamenja. Sasvim je drugi odnos koji imaju biljke, koje su dio žive prirode. Biljke već imaju životni odnos jedna prema drugoj. Nekad jedna kraj druge ne može biti. Ima biljaka koje se, kažemo, ne podnose i jedna drugu ne podnosi. Nasuprot tome ima biljaka takovih da jedna bez druge ne može biti, kao npr. imela nikad ne može izrasti i živjeti bez drugog drveta. Ona se nasadi na drugo drvo i živi od njega.

Uoči svetkovine Presvetog Srca Isusovog koju slavimo danas, 24. lipnja donosimo pojašnjenje simbola gorućeg srca Isusa Krista te dvanaest obećanja Presvetog Srca.

Mnogi prikazi Presvetog Srca prikazuju plamen koji dolazi iz vrha Isusova srca. Ova vrsta simbolike nije korištena u Crkvi sve do 17. stoljeća, kada je sveta Margareta Marija Alacoque imala privatnu objavu Isusa, piše portal Aleteia.

Zapisala je sve riječi koje joj je Isus rekao, a posebno je spomenuo “plamen” koji dolazi iz njegova srca. “Moje Božansko Srce tako je raspaljeno ljubavlju prema ljudima da više ne može u sebi zadržavati plamenove svoje žarke ljubavi, već ih mora razasuti i očitovati im se (čovječanstvu) kako bi ih obogatilo dragocjenim milostima posvećenja i spasenja potrebnim da ih povuče iz ponora propasti.”

Biblijske veze

Ideja da je Bog povezan s “vatrom” također je vrlo biblijska. Sam Bog otkrio je svoje ‘ime’ Mojsiju usred ‘gorućeg grma’. Ondje mu se ukazao anđeo Gospodnji kao vatra što je plamtjela iz grma. Kad je pogledao, iako je grm bio u plamenu, nije gorio. (Izlazak 3, 2)

Bog ih je također “prethodio danju pomoću stupa oblaka da im pokaže put, a noću pomoću stupa ognja da im da svjetlost”. (Izlazak 13, 21). Isus je koristio vatru kako bi prenio svoju želju širenja svoju ljubav na cijelo čovječanstvo. Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! (Luka 12, 49)

Čak se i Duh Sveti pojavio na Pedesetnicu u liku ‘ognjenih jezika’ (Djela 2, 3).

Iako se može činiti čudnim vidjeti Presveto Srce Isusovo u plamenu, to je simbol koji uz svoje podrijetlo ima biblijske veze iz privatnih otkrivenja svete Margarete Marije Alacoque.

12 obećanja Srca Isusova

Koncem XVII. stoljeća božanski je Spasitelj odabrao redovnicu Margaretu Alacoque (Alakok). Mnogo puta joj se sam ukazao i učio je kako treba štovati njegovo Presveto Srce, dao joj upute i zapovijed kako da proširi tu pobožnost, piše portal Isusovci Dubrovnik.

U jednome ukazanju Isus je rekao: “Moje Božansko Srce je tako puno ljubavi prema ljudima da nije više u stanju zadržati taj plamen. Pomozi mi da plamen moga Srca obasja sve ljude i dadne im potrebne milosti.”

Godine 1675. došlo je do važna ukazanja u kapeli Pohođenja. Margareta ugleda Isusa koji joj naloži neka se zauzme da se na petak nakon tijelovske osmine uvede blagdan Srca Isusova. Ljubav prema Presvetomu Srcu Isusovu, posve naravno, potiče i u našemu srcu želju i nastojanje da svoje srce uskladimo s njegovim Srcem. Time pobožnost Srcu Isusovu postaje najuzvišenija i najdjelotvornija škola kršćanskoga posvećenja i svetosti. To je ujedno i glavni plod te pobožnosti. Uz taj nadnaravni plod pobožnosti obvezao se Spasitelj da će štovatelje svoga Presvetog Srca obasuti i s mnogim drugim nadnaravnim i naravnim milostima.

  1. Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu.
  2. Unijet ću mir u njihove obitelji.
  3. Tješit ću ih u svim njihovim patnjama.
  4. Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti.
  5. Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate.
  6. Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa.
  7. Mlake će duše postati revne.
  8. Revne će se duše uzdići do velike savršenosti.

Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca.
Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca.
Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati.
Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Moje će im Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

Koja je to ljubav i kakva je to Isusova ljubav prema nama napisao je jedan duhovni pisac: “Stani pred križ i gledaj ga, promatraj ga pa ćeš spoznati koliko nas je ljubio.”

Mi ljudi mislimo, govorimo, ljubimo ili mrzimo ljudskom ljubavlju ili mržnjom. Današnji blagdan nam predočuje Božju ljubav prema nama. Ako smo, kako piše sveti apostol Pavao, ukorijenjeni u ljubavi moći ćemo barem donekle shvatiti svu veličinu Božje ljubavi prema nama izraženoj u slici Presvetog Srca Isusova čiji blagdan slavimo. Amen.


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Danas ima mnogo muškarca koji žele imati svoju obitelj, ali…