Dan kada se Papa odrekao svoje tijare da bi nahranio siromašne

Papinska tijara, stilizirana biskupska kapa okrunjena trima krunama, predstavljala je Papinu svjetovnu i duhovnu vlast,
te je upućivala na to da je papinska vlast iznad kraljevske vlasti… 

Papinska tijara prvi se puta pojavila u 8. stoljeću kada ju je, navodno, sam car Konstantin poklonio papi Silvestru kao znak oslobođenja Crkve. Oblik i ime naslijeđeni su od perzijskih careva. Tijara je na vrhu imala križ, a ispod toga su kroz povijest dodavane krune: prva datira iz srednjeg vijeka i ne zna se koji ju je Papa postavio, drugu je dodao papa Bonifacije VIII. (1294. – 1303.), a treću papa Klement V. (1305. – 1314.).

 

Tri krune tumačene su na razne načine: simboliziraju Sveto Trojstvo, trostruku papinsku vlast na zemlji (zakonodavnu, izvršnu, sudsku), ili tri područja Kraljevstva Božjega (vjernike na Zemlji, prolazne grešnike u čistilištu, blažene u Raju)… PAVAO VI. PREKIDA TRADICIJU 13. studenoga 1964. godine, papa Pavao VI. prekinuo je tradiciju nošenja tijare kada ju je, na svečanosti u Bazilici sv. Petra, poklonio siromašnima.

 

Nakon mise, na kojoj je prisustvovalo dvije tisuće biskupa, Papa je ustao sa svoje stolice i svečano postavio tijaru na oltar. Prema tvrdnjama novinara toga doba, Papi su saborski oci, na raspravama o svjetskom siromaštvu tijekom Drugog vatikanskog sabora, savjetovali da napravi neku gestu. Kardinal Francis Spellman iz New Yorka, dopremio je tijaru u Ameriku i prodao ju na aukciji, kao velikodušni doprinos američkih katolika za pomoć siromašnima.

 

Tijara je pronašla svoj stalni dom u bazilici nacionalnog svetišta Bezgrješnog začeća u Washingtonu, gdje je i danas izložena.
Otkada se je papa Pavao VI. odrekao tijare, nije ju nosio niti jedan od njegovih nasljednika.

Štoviše, papa Benedikt XVI. uklonio je tijaru s papinskog grba te je umjesto nje stavio običnu biskupsku mitru. 1978. papa Ivan Pavao I. otišao je korak dalje kada je zamijenio ceremoniju krunidbe s misom za inauguraciju, te je tako uveo novu tradiciju koju su nastavili pape Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. 

 

Izvor: Aleteia Prenosi portal: Book.hr

 2,652 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.