Izdvojeni članak

Dan kada se Papa odrekao svoje tijare da bi nahranio siromašne

Papinska tijara, stilizirana biskupska kapa okrunjena trima krunama, predstavljala je Papinu svjetovnu i duhovnu vlast,
te je upućivala na to da je papinska vlast iznad kraljevske vlasti… 

Papinska tijara prvi se puta pojavila u 8. stoljeću kada ju je, navodno, sam car Konstantin poklonio papi Silvestru kao znak oslobođenja Crkve. Oblik i ime naslijeđeni su od perzijskih careva. Tijara je na vrhu imala križ, a ispod toga su kroz povijest dodavane krune: prva datira iz srednjeg vijeka i ne zna se koji ju je Papa postavio, drugu je dodao papa Bonifacije VIII. (1294. – 1303.), a treću papa Klement V. (1305. – 1314.).

 

Tri krune tumačene su na razne načine: simboliziraju Sveto Trojstvo, trostruku papinsku vlast na zemlji (zakonodavnu, izvršnu, sudsku), ili tri područja Kraljevstva Božjega (vjernike na Zemlji, prolazne grešnike u čistilištu, blažene u Raju)… PAVAO VI. PREKIDA TRADICIJU 13. studenoga 1964. godine, papa Pavao VI. prekinuo je tradiciju nošenja tijare kada ju je, na svečanosti u Bazilici sv. Petra, poklonio siromašnima.

 

Nakon mise, na kojoj je prisustvovalo dvije tisuće biskupa, Papa je ustao sa svoje stolice i svečano postavio tijaru na oltar. Prema tvrdnjama novinara toga doba, Papi su saborski oci, na raspravama o svjetskom siromaštvu tijekom Drugog vatikanskog sabora, savjetovali da napravi neku gestu. Kardinal Francis Spellman iz New Yorka, dopremio je tijaru u Ameriku i prodao ju na aukciji, kao velikodušni doprinos američkih katolika za pomoć siromašnima.

 

Tijara je pronašla svoj stalni dom u bazilici nacionalnog svetišta Bezgrješnog začeća u Washingtonu, gdje je i danas izložena.
Otkada se je papa Pavao VI. odrekao tijare, nije ju nosio niti jedan od njegovih nasljednika.

Štoviše, papa Benedikt XVI. uklonio je tijaru s papinskog grba te je umjesto nje stavio običnu biskupsku mitru. 1978. papa Ivan Pavao I. otišao je korak dalje kada je zamijenio ceremoniju krunidbe s misom za inauguraciju, te je tako uveo novu tradiciju koju su nastavili pape Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. 

 

Izvor: Aleteia Prenosi portal: Book.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ovo pravilo odnosi se na svako područje života… Jedan čovjek i njegov sin…