Vijesti

Dali znate kako vaš đavao može navesti na grijeh njih ima deset

Sljedeće su stvari tipična iskušenja đavla, koji je, kako je rekao sveti Ignacije, naš smrtni neprijatelj. Naša pobjeda nad đavlom zavisi ponajviše od milosti Božje, ali i o poznavanju njegovih oštroumnih taktika.

Đavao ima mnogo imena! Biblija nam daje mnoge, a sveci imaju svoje opise! Različita imena iz Biblije i od svetaca predstavljaju različite načine na koje đavao djeluje u svijetu i u našim životima.

Koja su, dakle, neka od biblijskih imena ili opisa đavla? Isus daje dvostruko ime đavlu: “On je lažac i ubojica od početka.” (Iv. 8:44) Također naziva đavla “knezom ovoga svijeta”. (Iv. 14:30) Pomalo čudno ime koje Isus daje đavlu je Beelzebub – što doslovno znači “Gospodar muha”.

Drugi nazivi u Bibliji bili bi sljedeći: đavao, Sotona, Lucifer, zmija, kao i drevna zmija – koji se odnose na iskušenja Adama i Eve u vrtu.

Još se više đavao zove Optužitelj. U jednom od svojih pisama sveti Petar uspoređuje đavla sa životinjom, žestokom i opakom životinjom. “On je poput ričućeg lava koji luta i traži koga može proždrijeti.” (1Pt. 5: 8)

U povijesti Crkve sveci imaju vlastite opise đavla. Svojom tipičnom jezgrovitošću sveti Toma Akvinski naziva đavla “Kušačem”. Sveti Augustin, slijedeći red Svetog Petra, koristeći slike životinja, opisuje đavla kao bijesnog psa na lancu ili uzici. Sveti Martin naziva đavla krvavim zvjerkom. Konačno, sveti Ignacije Lojolski, koji nam je ostavio u nasljedstvo Duhovne vježbe, naziva đavla neprijateljem naše ljudske prirode.

Đavao mrzi Boga i mrzi cijelo čovječanstvo, kao i svakog od nas ponaosob. Jedan porok koji đavao nema je lijenost. Naprotiv, đavao radi danonoćno iskušavajući nas. Njegova je svrha, s obzirom na nas, iskušati nas da se predamo i podlegnemo grijehu. Želi da budemo robovi grijeha. Zatim se nada da će nas zaslijepiti za naše ropstvo i ovisnost o grijehu. Konačno, njegova najveća želja je namamiti nas da živimo u smrtnom grijehu i da umremo u stanju smrtnog grijeha. Tada ćemo cijelu vječnost biti sport đavla u paklu!

Napomena velike nade je da je Bog mnogo jači od đavla. Međutim, Bog daje vragu dopuštenje da nas iskuša. Moramo se osloniti na Božju milost i Marijin zagovor kako bismo pobijedili u bitci i postigli spasenje svojih besmrtnih duša.

Slijede tipična iskušenja đavla koji je doista, prema riječima svetog Ignacija, naš smrtni neprijatelj. Naša pobjeda nad đavlom bitno ovisi o Božjoj milosti, ali i poznavanju njegove oštroumne taktike.

1. Stanje neutješnosti

Ovo se stvarno ovako događa: u stanju neutješnosti đavao će nas iskušavati, i to je univerzalno, za sve ljude, vremena i mjesta. Drugim riječima, neutješnost je kada se osjećamo obeshrabreno, tužno i deprimirano, i kao da nikome zapravo nije stalo do mene i ne voli me.

2. Pravilo kriptonita

Kada me đavao, svjestan izraza na mojemu licu, vidi tužnoga, deprimiranoga i obeshrabrenoga, primijenit će pravilo kriptonita. Prisjetite se da je Superman uvijek bio snažan, osim onda kada bi bio izložen kriptonitu. Tada bi ga ostavljala snaga. Moramo Boga usrdno moliti za milost, ali i imati pristup duhovnome vodstvu, kako bismo pronašli svoj vlastiti kriptonit – svoju slabu točku.

3. Odugovlačenje

Jedno od tipičnih đavolskih iskušenja jest nagovoriti nas da vjerujemo da imamo dug život, puno vremena pred nama i da lako možemo odgoditi za sutra ono što bismo trebali učiniti danas. Što odložiti? Upravo ovo: odložite naše duhovne prakse pobožnosti.

Đavao nam govori na ovaj način: “Možete otići na ispovijed kasnije – nema velike žurbe i svećenik danas nema vremena.” Krunica – odgodi, učini to kasnije, dok napokon ne zaspiš u ponoć. Ako imate običaj napraviti Sveti sat – možete ga preskočiti danas i učiniti to sutra, sljedeći tjedan ili nikad. Jednom riječju, đavao želi da zanemarimo svoj molitveni život ili ga barem umanjimo.

4. Lučke zamjerke u vašem umu i srcu

Glavno oruđe đavla je da u našim glavama izađe na vidjelo prošlih boli i tako skriva zamjerke. Drugim riječima, Sotona želi da obuzdamo opraštanje i zanemarimo milosrđe. Kad vrag osvoji ovu ogromnu pobjedu, tada idemo kroz život i ljuti i depresivni! Još gore: činimo ljude oko nas ljutitima i depresivnima! Dvostruka pobjeda drevne zmije!

5. Svijet slika

U našem modernom, tehnološki naprednom društvu i kulturi u kojoj slika dominira, đavao, osobito kad se nađemo u stanju pustoši, može nam šapnuti na uho tražeći loše slike, prizore, video zapise protiv vrline čistoće ili čistoće . Nažalost, gledanje ovog materijala lako može stvoriti naviku, a zatim i dugotrajnu ovisnost. Bolje u pustoši otrčati do prekrasnih slika Bezgrešnog Srca Marijina i Presvetog Srca Isusova!

6. Lijenost i bezobrazluk

U duhovnoj teologiji i praksi iskustvo pokazuje da kada smo besposleni i ne radimo ništa od stvarne vrijednosti, tada nas đavao iskušava i nudi nam priliku da uđemo u njegovu tvornicu ili polje rada, a to bi bio GRIJEH! S druge strane, legitiman naporan rad ne samo da nas izgrađuje i pomaže drugima, već služi i za izbjegavanje mnogih đavolskih iskušenja. Koliko je istinita poslovica ili izreka: “Nerad je đavolja radionica.”

7. Loše društvo iskvari moral

Sveti Pavao ostavio nam je jednu istinu koju bismo svi mi trebali uzeti u obzir: „Loše društvo iskvari moral.” To je točno, i zato bismo svi mi trebali veoma pažljivo i mudro birati ljude s kojima bismo se htjeli družiti, a naročito bliske prijatelje. Loš prijatelj može nas dovesti do propasti, a dobar je prijatelj blago, i može doprinijeti našemu rastu u svetosti.

8. Oči koje vrludaju

Jedan od najvećih izazova jest kontrolirati svoje oči. Eva je u Edenskome vrtu dopustila svojim očima da lutaju, i zagledala se u zabranjeno voće. To je, naravno, za posljedicu imalo počinjanje istočnoga grijeha, koji je prenesen na cijelo čovječanstvo. Đavao nas neprestano iskušava da svojim očima dopustimo da vrludaju. Prisjetite se grijeha kralja Davida – i preljuba i umorstva. Oba su započela Davidovom lijenošću i njegovim očima što su lutale.

9. Neposlušnost u različitim oblicima

Vrlo često će nas đavao u mnogim oblicima iskušavati da ne poslušamo. Djeca koja su neposlušna prema roditeljima, religiozna prema svojim nadređenima, radnici prema svojim šefovima, vjernici prema Učiteljstvu (Učiteljski ured Crkve) – iza velikog dijela ove neposlušnosti krije se vražja prisutnost. Usput, sjetite se da su grijeh Lucifera i grijeh Adama i Eve u biti bili grijesi neposlušnosti Bogu. Jednom riječju, grijeh je neposluh.

10. Zanemariti, pokazati ravnodušnost, hladnoću i odbacivanje Blažene Djevice Marije

Vrlo je zanimljiva činjenica da jednom kada katolik napusti svoju pravu vjeru i postane protestant ili Jehovin svjedok ili uđe u drugu vjersku sektu, Gospa se vrlo često odbija. Jedna od ključnih đavolskih taktika su ove riječi: „Katolici obožavaju Mariju, kao i slike Marije. Prakticiraju idolopoklonstvo! ” Ovim ispiranjem mozga okreću se protiv Marije. Takvi će pojedinci zanemariti Mariju, biti hladni ili ravnodušni prema Mariji, odbaciti Mariju ili čak imati pravi antagonizam i otvoreno neprijateljstvo prema Mariji.

Iza ovih stavova stoji vrag. Sotona ima smrtni strah od Marije jer poznaje njezinu moć posredovanja, njezinu moć za dobro i za spas duša. Sveti Louis de Montfort precizno tvrdi: “Tko nema Mariju kao Majku, nema Boga kao Oca.”

Zaključno, prijatelji u Isusu i Mariji, naš je život uistinu Borba, smrtna borba do kraja. Naši su neprijatelji mnogi, ali posebno tri: đavao, tijelo i svijet. Naš kratki esej ima za cilj pomoći nam da se čuvamo mnogih trikova, laži, prerušavanja i zamki đavla, koji je od početka lažac i ubojica. S tim samospoznajom i sviješću možemo se boriti u dobroj borbi, pokrenuti dobru utrku i na kraju osvojiti zasluženu krunu na Nebu koja čeka Božje pobjedničke vojnike.


Izvor: Catholic Exchange |

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Međugorja - Mirjana je u različitim prilikama govorila o vremenu…