Crkva u svijetu

Čudo usred pandemije, krv svetog Januarija prešla je u tekuće stanje

Krv svetog Januarija, biskupa i mučenika iz prvih stoljeća Crkve u subotu je usred pandemije koronavirusa prešla u tekuće stanje, zbog čega je nadbiskup Napulja čudesnom relikvijom blagoslovio grad.


Dragi prijatelji, imam veliku objavu: čak i u ovo vrijeme koronavirusa Gospodin je po zagovoru svetog Januarija likvificirao krv!” rekao je kardinal Crescenzio Sepe 2. svibnja, piše Mysticpost

Kardinal Sepe, nadbiskup Napulja, služio je misu putem video streaminga iz katedrale Uznesenja Marijina kako bi proslavio ponavljajuće čudo, a zatim je iskoristio priliku da likvificiranom krvi blagoslovi grad.

Koliko puta je naš svetac intervenirao spašavajući nas od kuge, od kolere. Sveti Januarij je prava napuljska duša “, rekao je u svojoj homiliji.
Zvijeri ga nisu ubile, pa su mu krvnici odrubili glavu.

 

Sveti Januarije bio je biskup u Beneventu i mucen je za vladavine cara Dioklecijana 305. g. u Pozuoli blizu Napulja, zajedno s djakonom Prokulom i dvojicom laika: Euticijem i Akuzijem. Osudjen je na smrt u areni s lavovima, no zvijeri pustene u arenu samo su mirno lezale, pa su mu krvnici odrubili glavu.

Najstariji izvor, iz kojega saznajemo nesto pouzdano o velikom napuljskom zastitniku, jest izvadak iz pisma sto ga je g. 432., napisao ucenik Urenius. Tamo stoji: “Januarius episcopus simul et martyr, Neapolitanae urbis illustrat ecclesiam.”

Iz tog pisanog dokumenta, koji je cak usao u latinsku patrologiju, doznajemo da je sv. Januarije bio biskup i mucenik, te da je proslavio crkvu u Napulju. Prema najstarijim liturgijskim dokumentima mucenistvo se sv. Januarija i njegovih drugova zbilo 19. rujna za vrijeme Dioklecijanova progonstva.

Godine 432. napuljski je biskup Ivan I., otkrio kosti svetog Januarija, te ih pohranio u katakombama Capodimonte. O svetom se biskupu i muceniku iz III. st. sacuvala i jedna freskoslika, na kojoj je prikazan s dvjema svjecama, a na slici stoji natpis: “Sancto martyri Januario” – svetome muceniku Januariju. Relikvije su sv. Januarija god. 831 odnesene u Benevent. Odande su pak god. 1154.., dospjele u samostan Montevergine. I tek su god. 1497., opet vracene u Napulj, gdje se i danas nalaze i stuju.

Ime je sv. Januarija usko vezano uz povijest grada Napulja, kome je stoljecima glavni zastitnik. Radosni i tuzni dogadjaji u tisucljetnoj povijesti toga grada ispreplicu se s imenom, stovanjem i cudom krvi Sv. Januarija. To se cudo spominje tamo od god. 1389.. A ono se dogadja na blagdan prijenosa svecevih relikvija, tj. u subotu uoci prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca ili u devetnici i osmini tih dana. Sveceva tvrdo zgrusana krv, koja se cuva u relikvijaru, najedanput provrije i poprimi tekuce stanje. No, krv se pretvara u tekucinu takodjer i prigodom posebnih dogadjaja, ili kada prijeti kakva pogibao, redovito pred zadivljenim pogledima stotine poboznika.

ZASTITNIK JE DARIVATELJA KRVI i grada NAPULJA.

mysticpost.com


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Za svojih skoro sedamdeset godina ovako životnu propovijed nisam čula'…