Crkva u svijetu

Čudesno ukazanje svetog Mihaela Arkanđela u Meksiku traje već 400 godina

Ima jedan gradić koji se nalazi u Meksiku kako i danas se priča o čudu ukazanje sv. Mihaela arkanđela mnogi hodočasnici koji su bliže tamo ide na to hodočašće.

Sveti Mihael Arkanđeo u pomoć: Kako je princ nebeske vojske poslan da čudesno okonča užasnu kugu u Tlaxcali u Meksiku. 

“ U to će vrijeme ustati Mihael, veliki princ koji će biti zadužen za vaš narod. “ Daniel 12:1 

Više od tisućljeća nakon okončanja kuge u Rimu (25. travnja) i točno 100 godina nakon Gospina ukazanja blaženom Juanu Diegu na brdu Tepeyac (Gospa od Guadalupea, 1531.) dolazimo do 1631. godine s još jednim meksičkim ukazanjem, koje poput Rimljana nalazi da je domorodac iz Nativitasa, Tlaxcale u Meksiku također opustošen nemilosrdnom kugom.  

Bolest koju mještani nazivaju “cocolixtli” bila je užasan oblik velikih boginja koje je pustošilo ljude golemim patnjama i brojnim smrtnim slučajevima. Kao što je 25. travnja učinjeno u cijelom katoličkom svijetu od vremena pape svetog Grgura, stanovnici Tlaxcale sudjelovali su u procesiji Velikih litanija, moleći se za prestanak kuge koja ih je nemilosrdno pogađala. 

Ovom prilikom, umjesto da se pojavi svetom Papi, ovaj put je veliki Arkanđel bio poslan od Boga da se očituje skromnom Indijancu po imenu Diego Lázaro de San Francisco (ponekad zvanom Diego de San Lazaro), koji je imao samo sedamnaest godina. u to vrijeme. Pred kraj procesije Velikih litanija, Diego Lázaro iznenada je u viziji ugledao svetog Mihaela, a veliki Arkanđeo mu se obratio na svom materinjem jeziku (Náhuatl) rekavši: 

„ Treba znati da sam ja sveti Arkanđel Mihael i došao sam da ti kažem da je volja Božja i moja da kažeš stanovnicima ovog mjesta, a i svuda u inozemstvu, da blizu doline između dva planinska grebena naći ćete čudesni izvor vode koji će izliječiti ljude od njihovih bolesti. Naći ćete ga ispod velike gromade. Ne sumnjaj u ono što sam ti rekao i ne zanemaruj ono na što sam te poslao.  

Čim je sv. Mihael nestao, Diego Lázaro je u početku bio ispunjen svetom radošću. Zaprepašten nebeskom vizijom, odmah je upitao ostale u procesiji jesu li i oni vidjeli svetog Mihovila. Zbunjeni pogledi i odgovori onih oko njega dali su do znanja da je on jedini koji je vidio Princa nebeske vojske. Zbunjen, Diego Lázaro je pomislio da je možda umislio cijeli susret i odlučio je nikome ne pričati o svom iskustvu. 

Sveti Mihael izdaje ozbiljno upozorenje
. Nakon nekoliko dana veliki se arkanđeo ponovno ukazao Diegu Lázaru, i ovaj put je bio vrlo nezadovoljan. 

On je zagrmio:
„ Zašto si sumnjao u ono što sam ti rekao? Budući da niste učinili kako sam tražio, i vi ćete biti pogođeni kugom koja uništava vaš narod. ” 

Odmah se Diego teško razbolio od “cocolixtlija”. U ovom grobnom stanju ostao je oko tjedan dana, do sljedećeg Arkanđelima pojavljivanja. Za to vrijeme misleći da mu se život bliži kraju, obitelj je pozvala svećenika, a on je primio sakrament bolesnika. 

Sveti Mihael se još jednom javlja Diegu Lázaru, odvodeći ga do čudesnog izvora i liječi ga.
Upravo kad su ljudi oko Diega bili uvjereni da odlazi iz ovog života, sveti Mihael je ponovno intervenirao. Ovoga puta svi prisutni su vidjeli blistavu svjetlost, koja ih je silno uplašila, natjeravši da svi pobjegnu iz kolibe. Opisujući kasnije što se dogodilo, Diego navodi da ga je sveti Mihael uzeo za ruku: 

Sveti Mihael me prevezao na mjesto o kojem mi je prije pričao. Dok je sveti Mihael išao preda mnom kroz noć, sve je bilo osvijetljeno dok je veliki princ prolazio, kao da je podne. Stijene i grane su se razdvojili dok je prolazio, otvarajući nam put. Kad smo stigli do određenog mjesta, vidio sam svetog Mihovila kako drži zlatni štap na vrhu s križem. 

‘ S mjesta koje dodirnem ovim štapom vidjet ćete kako teče čudesni izvor o kojem sam vam pričao tijekom procesije. Jasno dajte do znanja svima da je bolest koju ste pretrpjeli plod vaše neposlušnosti . 

“Rekavši to, veliki vrtlog zaglušujućih krikova, zapomaganja i jauka, kao da se s mjesta tjera velika svjetina. Tresla sam se od straha. Činilo mi se da će se cijeli planinski greben za vrijeme previranja srušiti na mene. 

‘ Ne boj se; to su zvukovi koje proizvode demoni, tvoji neprijatelji, jer znaju velike koristi koje će po mom zagovoru vjernici dobiti na ovom mjestu od našeg Gospodina. Mnogi će se, vidjevši čuda koja su ovdje učinjena, obratiti i pokoriti se za svoje grijehe, i svi će zahvaljivati Bogu za Njegovo milosrđe. Oni koji ovom izvoru pristupe sa živom vjerom i tugom za svojim greškama, uz vodu iz ovog izvora, zadobiti će olakšanje u svojim patnjama i potrebama, a oni na samrti naći će utjehu u ovim vodama.  

Kip svetog Mihovila unutar crkve San Miguel del Milagro
“Rekavši to vidio sam kako se sjajna svjetlost spušta s neba, probijajući tlo na mjestu izvora. Sveti Mihael je tada rekao: 

‘Ovo svjetlo koje ste vidjeli kako silazi s neba je vrlina koju Bog u svojoj Božanskoj Providnosti daje u ovo proljeće za zdravlje i pomoć bolesnima i potrebitima. Obavijestite to odmah svima. Da povjeruju vašem svjedočanstvu, obećavam da ću kroz vas učiniti veliko čudo.’ 

Time je sveti Mihael nestao, a ja sam se opet našao ovdje u ovoj kolibi, potpuno izliječen.” 

Sumnje i čuda- Vijesti se šire i velika gromada je čudesno pomaknuta
Diegova obitelj i prijatelji bili su naravno zaprepašteni ne samo velikim bljeskom svjetla koji ih je u strahu otjerao iz kolibe, njegovom pričom nakon toga, a ponajviše njegovim iznenadnim izlječenjem što ih je potpuno začudilo. Imajući na umu zapovijed svetog Mihovila da širi pobožnost, Diego je odmah otišao do mjesnog poglavara franjevaca, fra Hernanda Garcíe Rendóna, gvardijana samostana Natívitas. Vidjevši očitu iskrenost i čvrstu odlučnost 17-godišnjaka, svećenik je pozorno slušao dok je Diego Lázaro pripovijedao priču, ali nije bio siguran što bi s tim. Odlučio je poslati Diega guverneru Tlaxcale, Don Gregóriju de Nazienzenu, koji je bio poznat po svojoj učenosti. 

Diego je ispričao guverneru cijelu priču o pojavljivanju svetog Mihovila. Nažalost, don Gregório je zaključio da je priča lažna i zapovjedio je Diegu da se smjesta vrati kući, upozoravajući da ne želi više čuti o ukazanjima i prijeteći da će ga kazniti ako to učini. Diego se vratio kući kako mu je rečeno, duboko razočaran, ali neustrašiv u svojoj misiji širenja glasina o čudesnoj izvorskoj vodi. 

Diego se tada susreo sa svojom obitelji i nekolicinom prijatelja te ih je odveo do mjesta gdje je Sveti Mihael otkrio izvor. Kad su se približili, vidjeli su veliku stenu koja je blokirala to mjesto. Muškarci su zajedno pokušali pomaknuti kamen, ali nije popuštao. U tom se trenutku Diego sjetio riječi svetog Mihaela: “Obećavam da ću kroz tebe učiniti veliko čudo.” 

Zamolivši sve da se povuku, izmolio je molitvu za pomoć svetog Mihovila. Zatim je prišao i odmaknuo masivnu stijenu. Izvor koji je bio ispod šikljao je kristalnom vodom. Vidjevši ga kako pomiče gromadu, a zatim i vodu kako izlazi, nitko tamo nije posumnjao u istinitost Diegovih riječi, a glas se brzo počeo širiti po cijelom selu o čudesnom izvoru. 

Ubrzo nakon toga, mlada djevojka oboljela od strašnih velikih boginja u snu je vidjela viziju svetog Mihaela, koji ju je uputio da popije malo čudotvorne vode. Rođak joj je donio vodu i ona se oporavila. Čuvši to, Diego ju je zamolio da svjedoči guverneru, no ona je odbila strahujući od grubog postupanja skeptičnog vođe. U susjednom selu ubrzo je uslijedilo još jedno čudo, ovaj put mlada dama koju je čudesna voda izliječila od iste strašne bolesti. Opet, Diego nije uspio uvjeriti ni ovu ženu da razgovara s guvernerom. 

Mjeseci su prolazili i Diego se, razumljivo, osjećao obeshrabrenim u svojim nastojanjima da uvjeri guvernera. Dana 13. studenoga sveti Mihael mu se još jednom ukazao i rekao:
„ Zašto se ponašaš kukavički i nemar si u ova dva puta što sam ti sada zapovjedio? Želite li još jednom biti kažnjen za svoju neposlušnost? Ustani i marljivo obznani što sam ti zapovjedio.  

Obiluje lijekovima kroz “San Miguel del Milagro”
Diego je odmah otišao do izvora i napunio vrč vodom. Ovaj put zaobilazeći neprijateljski raspoloženog guvernera, otišao je do biskupa Pueble Don Gutierrea Bernarda Quiroza. Ljubazni biskup pozorno je slušao izvanrednu priču o ukazanju i njegovim posljedicama do sada. Sjetivši se kako je Nebeski Otac često otkrivao otajstva svog kraljevstva jednostavnim ljudima, došao je do zaključka da je mladi Indijac prije njega bio iskren. Obećao je da će napraviti istragu, naredivši da se sveta vodica podijeli među bolesnicima u okolici. Svi oni koji su ga nakon toga pili znatno su poboljšali ili potpuno oporavili svoje zdravlje. Vijest o tim izlječenjima odmah je dojavljena biskupu i proširila se među ljudima u Puebli, Tlaxcali i drugim regijama, 

Službene crkvene istrage Provedene
su tri službene istrage o ukazanju svetog Mihovila Diegu Lázaru. Prvi je napravljen godine nakon događaja po nalogu biskupa Gutierrea Bernarda Quiroza. Naložio je profesoru Don Alonsu Herreri da se osobno pojavi na mjestu, a nakon što je dobio precizne podatke od brojnih svjedoka, dao je čvrsto odobrenje, a nakon što je izvršio svoj zadatak, kanonik je ostao potpuno uvjeren u autentičnost ukazanja, čak i slaveći veliku misu za poklonike u obližnjoj crkvi 29. listopada 1632. Na temelju brojnih svjedočanstava i provjerenih čuda, biskup Don Quiróz dao je crkveno odobrenje i naredio da se izgradi prva kapela. 

Jedanaest godina kasnije, biskup Don Juan de Palafox naredio je drugu istragu slijedećim dekretom:
“Nakon što smo posjetili ovo mjesto i informirali se da izgleda da čudesne stvari koje je Bog učinio pomoću Arkanđela imaju temelj, dajemo nalog Licencijatu Gabrielu Pérezu de Alvaradu, svećeniku Natívitasa, da istraži ovu zakladu. Dano u Puebli, 1. prosinca 1643.”
Odabrano je deset svjedoka, sedam Španjolaca i tri Indijca. Među potonje su bili Andrés Pérez, koji je bio Diegov rođak, i njegova baka s majčine strane, Isabel Castillán Xuchitl. Ispitivanje je završeno u siječnju 1644. 

Treću istragu napravio je kanonik katedrale u Puebli 1675. godine. 

Od 1631. godine hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze posjetiti mjesto i crkvu čuda koja je prikladno nazvana “San Miguel del Milagro” i zalogajiti se čudesnom vodom iz izvora. Vidjelac, Diego de San Lazaro, umro je u dobi od 20 godina, samo 3 godine nakon ukazanja. Posljednje tri godine svog kratkog života u potpunosti je posvetio služenju svetog kneza svetog Mihaela i bolesnika koji su dolazili na čudotvorni izvor. Bio je domar prve male kapelice sagrađene na mjestu ukazanja, a ubrzo je postao i ambulanta za bolesnike koji su dolazili na hodočašće. Bio je marljiv u brizi za bolesnike; oprao ih je vodom i glinom iz fontane i hrabrio ih je svojim žarkim riječima. Njegov je život bio strog i skrušen; proveo je duge sate u molitvi, do te mjere, da su njegov život i njegove vrline postali još jedno čvrsto svjedočanstvo o istinitosti ukazanja. Danas su njegovi sveti posmrtni ostaci pokopani iza crkvenog oltara. Procesije se nastavljaju i danas, a vjernici se posebno okupljaju u svetište 25. travnja, na dan kada se sveti Mihael prvi put ukazao u procesiji, te 29. rujna, na blagdan arkanđela Gabrijela, Rafaela i Mihaela. Baš kao što je sveti Mihael obećao, ne samo da je kuga u to vrijeme završila, već su se tu tijekom stoljeća dogodila brojna obraćenja i ozdravljenja. i 29. rujna, blagdan arkanđela Gabrijela, Rafaela i Mihaela. Kao što je sveti Mihael obećao, ne samo da je kuga u to vrijeme završila, nego su se ondje tijekom stoljeća dogodila brojna obraćenja i ozdravljenja. i 29. rujna, blagdan arkanđela Gabrijela, Rafaela i Mihaela. Baš kao što je sveti Mihael obećao, ne samo da je kuga u to vrijeme završila, već su se tu tijekom stoljeća dogodila brojna obraćenja i ozdravljenja. 

„ Ovo svjetlo koje ste vidjeli kako silazi s neba je vrlina koju Bog u svojoj Božanskoj Providnosti daje u ovo proljeće za zdravlje i pomoć bolesnima i potrebitima. ” -Sveti Mihael vidiocu Diegu de San Lazaru 


Izvor: oblatesosbbelmont.org/

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Puno se pitamo dali živimo onako kako Gospodin želi a…