Zanimljivost

Čudesne stube: koje je napravio nepoznat stolar još uvijek stoje

Čudesne stube stoje bez ikakve potpore, napravljene su od nepoznate vrste drveta
i još uvijek nije utvrđen identitet misterioznog stolara koji ih je dovršio u roku od tri mjeseca

 


Nevjerojatnom čudu svjedočile su časne sestre od Loretta kada su sredinom 19. stoljeća u američkom mjestu Santa Fe odlučile sagraditi kapelu. Kada je kapela završena ispostavilo se da je greškom arhitekta crkveni kor ostao bez stubišta. Časne sestre su inzistirale na stubištu, ali graditelji su im objasnili kako je to nemoguće, jer im je za gradnju stubišta potrebno znatno više prostora, pa su časnim sestrama savjetovali da sruše kor.

Međutim, časne sestre su odlučile izmoliti devetnicu svetom Josipu, zaštitniku stolara, od kojega su molile da pronađe rješenje. Zadnjeg dana devetnice na vratima se pojavio nepoznat čovjek s osnovnim alatom u rukama koji je tvrdio kako može napraviti stube, ali pod uvjetom da njegov identitet ostane nepoznat. Sljedeća tri mjeseca proveo je zaključan u kapeli. Kada je gradnja završila, časne sestre su priredile svečanu večeru, ali stolar se nije pojavio. Misteriozni čovjek je nestao čim je završio posao, a da za njega nije niti primio plaću.

Stube su zauvijek ostale misterij jer stoje same, bez centralnog i potpornog stupa, a u njihovoj izgradnji stolar nije koristio ljepilo i čavle. Svi inženjeri i arhitekti koji su proučili stube tvrde kako one prkose svim pravilima struke, jer stoje bez ikakve potpore. Također je nepoznato podrijetlo drveta koje je korišteno pri gradnji. Drvo je prije nekoliko godina poslano na analizu koja je trajala nekoliko mjeseci. Naposljetku je analiza dokazala kako se ovo drvo nije pronađeno nigdje na svijetu, a identitet stolara nije nikada otkriven.

Stubište ima 33 stube, odnosno broj Isusovih godina. Do 1887. godine stube nisu bile pričvršćene za zid, ali onda je dodana spirala koja ih pridržava za obližnji stup. Tijekom gradnje stuba, koja je trajala tri mjeseca, svjedoci nisu primijetili nikoga da ulazi u kapelu, tako da se još uvijek ne zna kako je drvena građa uopće dostavljena u kapelu. Među brojnim hodočasnicima, koji svakodnevno u velikom broju obilaze stube, postoji vjerovanje kako je misteriozni stolar bio sam sveti Josip.

 


Autor: bitno.net

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Od samih početaka, kako to stoji na prvim stanicama Biblije,…