Povijest

ČUDESNA RELIKVIJA Veo koji je Marija nosila dok je rađala Isusa još uvijek postoji

Jedina relikvija Djevice Marije, s obzirom na to da je joj je grob bio prazan

Iako je velika većina izgubljena u povijesti, neke od najranijih relikvija Crkve preživjele su do danas. Relikvije koje su preostale čuvaju se širom svijeta u crkvama i katedralama kako bi ih vjerni mogli vidjeti i štovati. Međutim, s obzirom na Marijinu Uznesenje na nebo, u kojoj nije ostavila fizičko tijelo na Zemlji, nisu ostale nikakve tjelesne relikvije. Jedna relikvija koja je ostala je ‘sancta camisia’, veo koji je nosila dok je rađala Isusa Krista.

„Marija je umrla u prisutnosti svih apostola, ali njezin grob, koji je otvoren na zahtjev svetog Tome, pronađen je prazan; odakle su apostoli zaključili da je tijelo uzdignuto na nebo. ” – Sveti Ivan Damaskin

Tradicija kaže da je ‘sancta camisia’, latinski naziv za svetu košulju, veo koji je Djevica Marija nosila tijekom Kristova rođenja. dug je preko 20 stopa, i izrađen je od fine svile. Nakon Marijinog uznesenja, veo je iz Jeruzalema premješten u Carigrad, gdje ga je bizantska carica Irena poklonila caru Karlu Velikom. Godine 876.njegov ga je unuk poklonio katedrali u Chartresu u Francuskoj, gdje ostaje preko 1100 godina.

Godine 1145. veo je gotovo uništen kad se crkva u kojoj se nalazila zapalila. Nekoliko članova svećenstva utrčalo je u plamenom zahvaćenu crkvenu kriptu, s velom u ruci. Govori se da su tri dana kasnije izišli potpuno neozlijeđeni Marijinim zagovorom. Fenomen je smatran čudom i uzet kao znak da se u pepelu stare crkve sagradi veličanstveniji, za njezino štovanje. Na njenom mjestu izgrađena je katedrala u Chartresu.

Znanstvena ispitivanja potvrdila su da veo datira iz prvog stoljeća nove ere i sirijskog podrijetla, što daje vjerodostojnost tradiciji da je veo nosila sama Djevica Marija. Danas se čuva u zlatnom relikvijaru pokraj oltara u katedrali u Chartresu. Svake godine 15. kolovoza, na blagdan Uznesenja Marijina, veo se nosi kroz Chartres u procesiji.

Izvor


Izvor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Potraži u ovom odlomku riječi koje će izazvati šok za…