Budnost u vjeri

Uvijek kad popustimo u vjeri, kada nas zahvati duhovna mlitavost, tada se, dakako, i naša budnost smanji i opet otvaramo prostor Zlome. A on nas tu uvijek čeka. Njegov način djelovanja očituje se u podmuklosti kojom želi izokrenuti čovjekov način gledanja, da zlo vidi kao dobro.

To nazivamo njegovim napastovanjem. Za to imamo više primjera u Evanñeljima. Isus je jednom zgodom rekao svojim apostolima: Svi ćete se vi sablazniti nada mnom (Mk 14,27). Oni su to zaboravili. Očito je, da su bili budni i da su stalno imali na pameti tu Isusovu opomenu, ne bi bili napustili Isusa kada su ga Židovi uhitili. Bili bi nedvojbeno prisutni u svim trenutcima njegove muke i smrti. No, Evanñelje nas izvješćuje: Svi su pobjegli. (Mk 14,59) i ostavili Isusa samoga. Isus je takoñer upozorio svoje učenike: Jedan će me od vas izdati (Iv 13, 21). Juda je vjerojatno osjetio u sebi da se ta riječ odnosi na njega. Da je bio budan i jak u vjeri, sigurno ne bi izdao svojega Učitelja.

U Evanñelju stoji zapisano: U njega je ušao Sotona (Iv 13, 27) i, jer nije bio budan i budući da je posustao u vjeri, izgubio je osjećaj moralnoga rasuñivanja i izdao Židovima Isusa za trideset srebrnjaka. Evanñelje nam donosi i onu zgodu, koju smo već spomenuli, kad je Isus upozorio učenike: Svi ćete se vi sablazniti nada mnom! (Mk 14, 27). Tada je Petar rekao Isusu: Ako se svi sablaz ne ja neću (Mk 14,29). Isus mu je rekao: Prije nego pjetao zapjeva, tri puta ćeš me zatajiti (Mk 14, 30). I doista se to obistinilo kada su Isusa svezana doveli u dvor velikoga svećenika. Pred slugama i sluškinjama, u strahu za svoj goli život, Petar je tri puta zatajio svojega Učitelja ponavljajući: Ne znam toga čovjeka (Mk 14, 71).

Da je Petar bio budan i jak u vjeri, upozoren od svojega Učitelja, sigurno ne bi bio ušao u prigodu grijeha, ne bi se bio izložio opasnosti da ga prepoznaju i da kukavički zaniječe svojega Učitelja. I zato je poslije u svojoj Poslanici, poučen vlastitim iskustvom, dao pouku svima nama: Budite trijezni i bdijte: vaš protivnik, ðavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždre. Oprite mu se čvrsti u vjeri.(1 Pt 5,8)

 

preuzeto iz knjige: Kako prepoznati zamke zloga

2,204 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: