Vijesti

BUBA BAR Kafić u kojemu će goste posluživati osobe s Down sindromom

Posjetitelje Buba bara na oko 800 četvornih metara novouređenog prostora, očekuju velika kuglana te kafić sa zatvorenom i otvorenom terasom i pratećim sanitarnim čvorom.


VINKOVCI – Ako prolazite kroz Vinkovce na vratite na dobru kavicu ili neko dobro osvježenje u kafić buba bar di će vas poslužiti dobro i ljubazno, učinimo i pomognemo tako što ćete doći i popit kakvu kavu jutarnju ili nešto drugo osvježenje i pomognemo im da rade i žive.

Nakon tri godine planiranja, prikupljanja novca i borbe s administracijom, u nekada zapuštenom prostoru bivše kuglane na Trgu bana Šokčevića, u središtu Vinkovaca, jučer je otvoren Buba bar.

U njemu će biti zaposleno desetak mladih s Downovim sindromom, što je velik uspjeh vinkovačke udruge “Bubamara”, koja već 35 godina okuplja invalidne osobe i danas ima oko 1500 članova, javlja Glas Slavonije.

Posjetitelje Buba bara na oko 800 četvornih metara novouređenog prostora, očekuju velika kuglana te kafić sa zatvorenom i otvorenom terasom i pratećim sanitarnim čvorom.

Tijekom otvorenja vrpcu su presjekli ministar državne imovine Mario Banožić i Alen Ferbežar, “bubamarac” koji će uz desetak drugih posluživati u objektu.

Buba bar je prvi primjer socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, istaknuo je početkom ove godine Tomislav Velić, predsjednik Udruge za osobe s invaliditetom “Bubamara”, koji je s projektom započeo u prosincu 2016., pokrenuvši crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo.

Velić je tada otkrio kako je u izgradnju, unutrašnje uređenje i prilagodbu prostora udruga, uz pomoć Grada Vinkovaca, uložila između šest i sedam milijuna kuna.

Naš portal u više je navrata pisao o predrasudama o osobama s Downovim sindromom.

Jedna od predrasuda vezana je uz tvrdnju kako one moraju imati poteškoća u učenju. Praksa međutim, pokazuje, kako to nikako nije slučaj kod svih osoba s Downom i kako su neke od njih ostvarile velike uspjehe u akademskom i općenito profesionalnom životu.

 

 


Prenosi portal:Bitno.net

 

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Inicijativu krunica “Hrvata svega svijeta” pokrenuo je otac Ivan Ike…