Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića

 Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga

kardinala Josipa Bozanića

»Što god vam rekne, učinite!«
Susret hrvatske katoličke mladeži – Zagreb 2020.


Draga braćo i sestre!

1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima i župnim suradnicima podijelili zajedništvo vjere i Božje ljubavi koja u našu svakidašnjicu unosi blagoslov, vraća radost i jača nadu, darujući svjetlo i snagu Duha Svetoga za životne teškoće. Pridružujem se tomu pohodu i zajedništvu pozdravom: Mir kući vašoj i svima koji prebivaju u njoj!

Ni jedan dom nije isključen, ma kako bio skroman; ni jedan čovjek nije nevažan, bez obzira kroz kakve kušnje prolazio. Iz toga blagoslova nisu isključeni ni oni koji osjećaju samoću i napuštenost, nesigurnost i tjeskobu. Štoviše, molitvom Crkve i kršćanskom ljubavlju Božja milost prihvaćanja i radosti postaje vidljivijom. Bog se utjelovio radi svake žene i svakoga muškarca, uzevši ljudsku narav. U Bogu je svaka naša radost i trpljenje. Ne postoji način da nam Bog bude bliži od onoga što je za nas učinio Isus, utjelovljeni Božji Sin.

U tom duhu pišem ovu poruku te vam zahvaljujem na spremnosti da je pročitate i razmotrite nekoliko misli s kojima vam dolazim u ozračju slavlja Rođenja našega Gospodina.

Trostruko Božje očitovanje

2. Otajstvo Božića obuhvaća sav stvoreni svijet: ljude, životinje, prirodu, svemir. Ipak, biblijski navještaj raščlanjen je na nekoliko središnjih očitovanja koja znače ispunjenje proroštva i čežnje onih koji su iščekivali Spasitelja.

U božićnom vremenu liturgija pjeva o trostrukom Božjem očitovanju. Spominje poklonstvo mudraca, to jest očitovanje ljudima koji ne pripadaju izabranomu narodu, jer Isus je »svjetlo na prosvjetljenje naroda«. Očitovanje Ljubljenoga Sina u krštenju na Jordanu, osobito kao znak onima koji su upoznali Zavjet dan ocima. Nadalje, očitovanje na svadbi u Kani Galilejskoj, gdje je Isus objavio svoje prvo znamenje, čudesno djelo pretvaranja vode u vino. To je očitovanje usmjereno prema zajednici Crkve.

U ovoj se poruci želim zadržati upravo na Isusovu znaku i ljepoti objave koju nam Isus daruje na svadbi u Kani Galilejskoj. Na to se osjećam potaknut zbog toga što su naši mladi vjernici za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji ćemo proslaviti u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine, kao geslo izabrali riječi Blažene Djevice Marije što ih je izgovorila upravo tom prigodom u Kani: »Što god vam rekne, učinite!« (Iv 2, 5). To su Marijine posljednje riječi koje su nam ostale zapisane u Evanđeljima, te ih gledamo kao dragocjenu baštinu i poticaj za naš kršćanski život.

Bog se združuje s radošću ljudi

3. Isusov dolazak na svijet na najdublji i najljepši način objavljuje Božju ljubav prema ljudima i prema svemu svijetu što ga je stvorio. U Kani se objavljuje kao Zaručnik Božjega naroda u Novom savezu ljubavi. Kršćanski je život, kako kaže papa Franjo, »odgovor na tu ljubav, poput povijesti dvoje zaljubljenih«. »Bog i čovjek se susreću, traže se, nalaze se, slave se i vole… Sve ostalo posljedica je toga odnosa. Crkva je Isusova obitelj u koju se unosi njegova ljubav, a to je ona ljubav koju Crkva čuva i želi darivati svima. Voda je neophodna za život, ali vino izražava puninu gozbe i radost slavlja« (Opća audijencija, 8. lipnja 2016.).

Primjećujemo da znamenje u Kani sjedinjuje puno važnih ljudskih sastavnica, među kojima su svakako najvažnije: Božja prisutnost, obiteljsko svadbeno zajedništvo, nepredvidive životne teškoće, poslušnost Bogu, zauzetost za bližnje, punina života. Gospodin je u Kani očitovao svoju slavu po kojoj su učenici povjerovali.

Svadba je slavlje ljubavi i nade. Zaručnici se prihvaćaju i obvezuju na uzajamno darivanje za budućnost u skladu s onim što im Bog povjerava. Isusova prisutnost na toj svadbi pokazuje Boga koji se združuje s radošću ljudi, ne samo s duhovnom radošću, nego sa svime što određuje slavlje. Znakovi toga su voda i vino, jedno nužno za život, a drugo simbol radosti i novosti koju Bog omogućuje u našem životu, ne samo za nas, nego i za naše bližnje.

S Kristom sve započinje iznova

4. Mladi vjernici, pripremajući Susret hrvatske katoličke mladeži, prepoznali su snagu i ljepotu toga znamenja i polazeći od njega razmatraju svoj život, traže Kristovu novost i svjedoče svoju privučenost Kristom, s kojim žele živjeti radost u zajedništvu s drugima. Posebno su prepoznali Marijinu blizinu, njezinu velikodušnost i pozornost, njezin šapat Isusu o potrebi koja bi mogla dovesti u pitanje radost zajedništva. Time se očituje majčinska osjetljivost, njezino zauzimanje i posredovanje. Mladi svjedoče i vjerničku sigurnost u Isusovo poslanje koje donosi utjehu.

Presveta Bogorodica Marija uči nas vjerovati, od početne do zrele vjere, te nadati se u poslušnosti Božjoj riječi i njegovu planu s nama. Marijina sigurnost i posvemašnja raspoloživost za Kristovu novost vodi do preobrazbe praznine u puninu, ravnodušnosti u ushićenje, uobičajenosti u neočekivano vjerničko iskustvo koje ne prestaje.

Marija svakomu od nas govori: Što god vam rekne, učinite! i time nam daruje duhovni put kojim smo pozvani ići u svom životu u vjeri: prihvatiti Gospodina u svoj život; slušati njegovu Riječ; ugraditi je u skladan odnos vjere i života.

Naši nas mladi pozivaju da i otajstvo Božića živimo u tom svjetlu. Već u betlehemskoj noći vidimo da život bez prihvaćanja Krista ostaje u tami, praznini i hladnoći, u tjeskobi i sebičnosti koja vodi u nasilje. Kristova prisutnost privlači i rasvjetljuje, vodi ljude jedne prema drugima, preobražava srca. S Kristom sve započinje iznova, dobiva smisao, a siromaštvo, odbačenost i razni oblici trpljenja postaju novim prilikama u kojima je djelotvorna Isusova riječ: »Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste« (Mt 25, 40).

Otvorite svoje domove i prihvatite mlade

5. Braćo i sestre, vjernici Zagrebačke nadbiskupije, pozivam vas da u jeku pripreme Susreta hrvatske katoličke mladeži budete zauzeti dionici toga lijepoga i važnoga događaja kojemu smo mi kao Crkva zagrebačka domaćini. Doći će nam mladi iz svih hrvatskih nadbiskupija i biskupija, iz Bosne i Hercegovine te drugih zemalja Europe i svijeta. A dok se ovih mjeseci mladi vjernici diljem naše Nadbiskupije pripremaju posebnim programima, oni u to uključuju i sve ostale vjernike.

Upućeni smo jedni na druge napose molitvom. Stoga vas pozivam da u svojim obiteljima, u župnim zajednicama i raznim vjerničkim skupinama molite za mlade, za Susret hrvatske katoličke mladeži i za plodove toga Susreta. Molitva je za nas kršćane ne samo preduvjet naših djela, nego u sebi već sadrži plodove.

Osim toga, s posebnom vas gorljivošću pozivam da otvorite svoje domove i prihvatite mlade koji će tom prigodom doći u našu Nadbiskupiju. Razna nam prijašnja organizacijska iskustva govore da je najljepše kad su mladi smješteni po obiteljima. Time se očituje puno više od davanja smještaja. Susreti u obitelji, premda bili i kratki, omogućuju upoznavanje, zajedništvo, ostavljaju tragove koji se nerijetko pretvore u nove životne putove. Time se i župne zajednice u kojima su mladi primljeni obnavljaju i učvršćuju; zaživi posebnost povezivanja s ostalim mjesnim Crkvama i vjernicima.

Za daljnje obavijesti o mogućnostima i potrebama uključivanja u organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži obratite se svomu župniku, župnomu vikaru, župnim suradnicima, a sve novosti pratite na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Živimo pogleda uprta u Dijete i mlade

6. Dragi vjernici, raduje me da ovaj Božić živimo pogleda uprta u Božji dar Djeteta i u našu katoličku mladež koja pokazuje ugrađenost u život naše Crkve. To nam je poticaj da budemo zahvalni za svoju vjeru i za svoje bližnje; da prepoznajemo razne darove po kojima nam Gospodin vraća radost življenja; da čuvamo dragocjenost braka i obitelji, kao i svjedočku postojanost vjerničkih zajednica; da se zalažemo za vrjednote kršćanske kulture; da se zauzimamo za napredak domovine i služimo ljudima u potrebi.

Želeći čestit Božić u vašim srcima i obiteljima, molim za sve vas blagoslov u novoj 2020. godini! U molitve uključujem sve koji su daleko od svojih domova. Bog koji je postao čovjekom i one koji su bili daleko doveo je blizu. U toj blizini otvorimo svoja srca Utjelovljenoj riječi, dok nam Bogorodica ponavlja: Što god vam rekne, učinite!

Obilje božićne radosti i mira želi vam

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

U Zagrebu o Božiću 2019. godine.

http://www.zg-nadbiskupija.hr/


 669 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.