BOG NAS ZOVE Kako se postaje »vratarica vječnosti«

Kad sam roditeljima priopćila da želim poći u samostan i biti redovnica, nisu bili oduševljeni. Samostanski je život, prema njihovu shvaćanju, bio strog, discipliniran do mjere koju je gotovo nemoguće ispuniti…

Sjećam se kako mi je mama govorila: “Draga kćeri, nema u samostanu TV-a, nema biranja jela, rano se ustaje… Ti tako ne ćeš moći živjeti ni dva dana, a kamoli cijeli život!”

Prvi koraci

Dobro je mama znala kakva sam ja: znatan dio vremena u danu provodila sam pred TV-om, u jelu bila izbirljiva, a jutarnje je buđenje trajalo pet puta po pet minuta, i dulje… Sve uz odgađanje: “Evo, sad ću… Samo još malo…” Priznajem, nisu to bile osobine preporučljive za buduću časnu sestru. Bilo mi je jasno da se ozbiljno trebam uhvatiti u koštac s tim slabostima. I zaista, što se tiče TV-a i biranja jela, vrlo su brzo roditelji u mojem ponašanju uočili pozitivnu promjenu. Tako su te dvije stvari nakon što sam prešla samostanski prag za mene bile već davna prošlost.

Borba s ustajanjem

Najdulje je trajala borba s ranim ustajanjem. Ideal da skočim iz kreveta čim začujem samostansko zvono bio mi je nedostižan. Nikako mi nije bilo jasno zašto Jutarnja molitvamora biti baš u 6 sati ujutro? Pa jutro traje do 9 sati!

I tako sam se mučila, sve dok me jednoga dana jedna starija sestra nije zaskočila pitanjem:

– Kako Vam ide stražarenje pred vječnošću?

– Dobro… – promucala sam zbunjeno, i ne znajući što me sestra zapravo pita.

– Jeste li sigurni?! Lako Vam je ustati rano ujutro?! – upita ona ponovno. Tek mi je sada bilo jasnije što me zapravo pita.

– Pa…, rano ustajanje nije baš lako. Osim toga, jutro je do 9 sati pa se pitam zašto mi molimo u 6 sati – odgovorim iskreno.

– Zato što smo mi vratarice vječnosti! – zagonetno će ona, i nastavi – Ako želiš, rado ću ti pojasniti.

– O, bila bih Vam zahvalna… – sjednem i počnem slušati.

Kako se moli cijeli dan?

– Poznato ti je da jedan dan traje 24 sata. Poznata ti je također i Isusova želja da stalno molimo i nikada ne prestanemo. Što misliš, je li moguće moliti neprestano, 24 sata na dan? Vjerovala ili ne, moguće je. Evo kako. Neprestano moli onaj tko moli u različito doba dana (jutro, podne, večer, noć). Tko moli, otvara vrata vječnosti; pušta da vječnost uđe u vrijeme i posveti ga. Osobito je važno moliti u određene sate dana jer se tako posvećuju i okolni sati. Tako, primjerice, tko moli u 6 ujutro, posvećuje vrijeme do 9 sati; tko moli u 9, posveti vrijeme do 12 sati itd. Opažaš li da su to baš sati kada mi molimo Molitvu časova?

– Pa stvarno. Nisam to dosad opažala… – lecnem se.

Ne gubimo vrijeme!

– Vidiš, Molitva časova je poput tableta vječnosti koje spuštamo u tekućinu vremena da se otapaju. Tako vrijeme postaje vječnost. No, da bi sve to bilo moguće, potrebno je da netko ustane ujutro rano i da otvori vrata vječnosti jer ih vječnost ne može otvoriti sama. Dok ostali ljudi spavaju ili žure na posao, i ne pomišljajući na vječnost. Zato smo mi – časne sestre – tu, uz vrata vječnosti, spremne u bilo koje doba dana i noći da ih otvorimo. Ja sam, evo, već pedeset godina vratarica vječnosti i mislim da je to posebna milost. Čini mi se da i ti sada shvaćaš kako je molitva u 6 sati posebna milost?

– Jasno mi je. U potpunosti! – potvrdim.

Sestra pogleda na sat:

– Ako je tako, ne gubimo vrijeme. Za koji trenutak bit će 18 sati. Vječnost je već pred vratima; čeka da posveti večer dana. Idem otvoriti. Ideš li sa mnom?

– Kako ne bih?! – skočila sam. I potrčala. U susret vječnosti.

Hajde, i ti s nama! Javi se na radno mjesto vratarice vječnosti. Ubrzo ćeš vidjeti da je to zaista posebna milost. Čekamo te pokraj vrata. Požuri se, vječnost već kuca…


 

Izvor: Glas koncila/ Piše: s. Krista Mijatović

1,308 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: