Blaženi Ivan Merz – „Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja”

Njegov životni cilj za kojim je ustrajno išao bio je: „Žrtva-Euharistija-Apostolat”

 

 

 

 

 

Ivan Merz u ranoj mladosti prima kršćansku vjeru zaslugom profesora Ljubomira Marakovića, koji ga je usmjeravao moralnim i vjerskim vrijednostima. O njemu kasnije Merz govori: „Katolik svjetovnjak spasio me za vječnost”.

„…cijeli moj život se okreće oko Krista Gospodina”

Merz 1916. dobiva poziv za odlazak u rat, gdje upoznaje strahote stradanja, te u kršćanskoj vjeri prepoznaje dubok smisao i jedinu pravu vrijednost. Nakon rata nastavlja studij u Beču te okuplja hrvatske katoličke studente i priprema ih za apostolski rad u domovini. Njegovi roditelji nisu bili zadovoljni što toliko vremena i pažnje pridaje vjeri i Crkvi, a jedan od njegovih odgovora na to je bio: „…cijeli moj život se okreće oko Krista Gospodina. Katolička vjera je moje životno zvanje.” Kasnije, nakon Ivanove smrti, roditelji su te riječi potpuno shvatili, te postali praktični vjernici katolici.

„Pričest je Izvor Života!”

Osobit interes Ivan je pokazivao za liturgiju. Bez imalo predrasuda i ograničenja prihvaća vjeru Crkve u stvarno Kristovo postojanje u Euharistiji te u svom dnevniku piše: „Pričest je Izvor Života!” Iz tog su razloga „Žrtva”, „Euharistija” i „Apostolat” tri riječi koje stoje uklesane na njegovu grobu.

Blažena Djevica Marija imala je važnu ulogu u njegovu životu; upravljao joj je mnoge dirljive molitve.

„Život mi je bio Krist, a smrt dobitak”

Umire u 32. godini života nakon neuspjele operacije, uslijed upale usne čeljusti. Prije odlaska na operaciju napisao je oporuku: „Umro u miru katoličke vjere. Život mi je bio Krist, a smrt dobitak. Očekujem milosrđe Gospodinovo i nepodijeljeno potpuno vječno posjedovanje Presvetog Srca Isusova. I. M. blažen u pokoju i miru. Duša će moj postići cilj za koji je stvorena. U Gospodinu Bogu.”

Sveti papa Ivan Pavao II. u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994., za svoga prvog pohoda Hrvatskoj, opisuje Ivana Merza godine ovim riječima: „Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja”.

Njegovi posmrtni ostaci se nalaze u Bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 22. lipnja 2003. godine na misi u Ivanovu rodnom gradu Banjoj Luci.

Postupak za proglašenje Ivana Merza blaženim započeo je u Zagrebu 1958. a od 1986. nastavlja se u Rimu.

 

Autor: book.hr/hr/rastimo u vjeri

1,247 total views, 4 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: