Izdvojeni članak

Blagdan sv. Stjepana drugi dan Božića

Drugi dan Božića, odnosno blagdan sv. Stjepana Prvomučenika ili Štefanje, državni je praznik u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim državama, no znate li zašto ga slavimo


Za neke je drugi dan Božića samo još jedan slobodan dan kao stvoren za izležavanje ispred TV-a i uživanje u slasnim božićnim delicijama, dok je za vjernike dan kad se slavi sv. Stjepan – prvi kršćanski mučenik.

Blagdan Sv. Stjepana Prvomučenika u katoličkoj Crkvi slavi se 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je praznik u Republici Hrvatskoj i brojnim drugim državama.

Kako se obilježava Sv. Stjepan? Na taj dan se slavi novi početak, a običaj je da se odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve.

O njegovom se životu malo toga zna, no zbog svog otvorenog propovijedanja Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika oko 36. godine nakon Krista bio je osuđen za bogohuljenje te je kamenovan do smrti. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali.

Djela apostolska za svetoga Stjepana kažu da je bio pun vjere i Duha Svetoga, te da je pun milosti i snage činio čudesa i znamenja u narodu, ali upravo je to izazvalo i ozlovoljilo neke koji su počeli s njim raspravljati, a kako nisu mogli odoljeti mudrosti i Duhu kojim je govorio, podmetnuli su neke da ga lažno optuže da je govorio pogrdno protiv Mojsija i Boga.

Štoviše, mučeništvo svetoga Stjepana potvrđuje da onaj tko je pun Duha Svetoga i tko se u svemu drži Božjeg Zakona, redovito, kao i nekad sveti Stjepan, biva omražen u očima svijeta, te da takva vidljiva Božja milost izaziva mnoge da zatisnu uši i škrguću zubima, a sve češće i da ga predaju pred razna vijeća, izvedu izvan grada i kamenuju. No, jednako tako treba imati u vidu zadnje riječi svetoga Stjepana, izrečene nakon što se bacio na koljena: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh, jer je bio svjestan, a to smo pozvani i mi razumjeti, da progonitelji Crkve uvijek djeluju iz neznanja, jer tko god poznaje Boga, poznaje i Crkvu, i ne može ih ne ljubiti.

U Svetom pismu navedene su njegove posljednje riječi prije smrti: ‘Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh’. Sv. Stjepan najčešće je prikazan kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde.

U našim je krajevima ovaj blagdan poznat pod nazivom Štefanje, a ujedno je i imendan svima koji se zovu Stjepan, Štef, Stipe, Štefica, Štefanija, Stephanie…

 

Njegovo ime na grčkom jeziku znači ‘kruna, vijenac’, pa uz Stjepane i ostale varijante tog imena, imendan slave i Krunoslavi i Krunoslave.

Sveti Stjepan štuje se i kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje..

Inače, u pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.


Autor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Uoči Badnjaka papa Franjo je katehezu na općoj audijenciji posvetio…