Blagdan je Božanskog Milosrđa: Bijela nedjelja ili Mali Uskrs

Crkva danas slavi Nedjelju Božjeg milosrđa. Blagdan je to koji je promovirala poljska redovnica, sveta Faustina Kowalska, a blagdanom cijele Crkve proglasio ga je Sveti Ivan Pavao II., 2000. godine.

Sestra Faustina doživjela je mistično iskustvo u kojem je vidjela Milosrdnoga Isusa iz čijeg srca izlaze dvije zrake: crvena i bijela.

Isus joj je povjerio zadaću da Ga naslika kako ga je vidjela i kako bi se pokrenula pobožnost prema Božjem milosrđu. Slika prikazuje Isusa s podignutom desnom rukom na blagoslov, a iz njegove lijeve ruke prelijevaju se crvena i bijela zraka koje simboliziraju krv i vodu koje su potekle iz Isusove probodene rane na križu.

Njihovo širenje označava prelijevanje Božjega milosrđa na cijeli svijet. Ispod slike piše: ‘Isuse, uzdam se u Tebe’.

Čas Milosrđa je molitva Isusu u tri sata poslije podne u spomen na Isusovo trpljenje i umiranje na križu.

U listopadu 1937. godine, u tri sata, Isus je Svetoj Faustini poručio da svaki dan moli u to vrijeme i da širi tu pobožnost.

Današnja nedjelja poznata je još pod nazivom Bijela Nedjelja kao prva nedjelja nakon Uskrsa, a ime dolazi od bijele odjeće koju su nosili novokrštenici u ranom kršćanstvu.

Uobičajeno je i da se na Bijelu nedjelju održava svečano slavlje Prve pričesti. U Hrvatskoj je Božjem milosrđu posvećena Crkva u Ovčari kod Levanjske varoši.


izvor; kamenjar.com

2,008 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: