Blagdan je Božanskog Milosrđa: Bijela nedjelja ili Mali Uskrs

Crkva danas slavi Nedjelju Božjeg milosrđa. Blagdan je to koji je promovirala poljska redovnica, sveta Faustina Kowalska, a blagdanom cijele Crkve proglasio ga je Sveti Ivan Pavao II., 2000. godine.

Sestra Faustina doživjela je mistično iskustvo u kojem je vidjela Milosrdnoga Isusa iz čijeg srca izlaze dvije zrake: crvena i bijela.

Isus joj je povjerio zadaću da Ga naslika kako ga je vidjela i kako bi se pokrenula pobožnost prema Božjem milosrđu. Slika prikazuje Isusa s podignutom desnom rukom na blagoslov, a iz njegove lijeve ruke prelijevaju se crvena i bijela zraka koje simboliziraju krv i vodu koje su potekle iz Isusove probodene rane na križu.

Njihovo širenje označava prelijevanje Božjega milosrđa na cijeli svijet. Ispod slike piše: ‘Isuse, uzdam se u Tebe’.

Čas Milosrđa je molitva Isusu u tri sata poslije podne u spomen na Isusovo trpljenje i umiranje na križu.

U listopadu 1937. godine, u tri sata, Isus je Svetoj Faustini poručio da svaki dan moli u to vrijeme i da širi tu pobožnost.

Današnja nedjelja poznata je još pod nazivom Bijela Nedjelja kao prva nedjelja nakon Uskrsa, a ime dolazi od bijele odjeće koju su nosili novokrštenici u ranom kršćanstvu.

Uobičajeno je i da se na Bijelu nedjelju održava svečano slavlje Prve pričesti. U Hrvatskoj je Božjem milosrđu posvećena Crkva u Ovčari kod Levanjske varoši.


izvor; kamenjar.com

 3,880 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.