Bl. Ivan Merz – Neugasivo Svjetlo Kristovo

Zagrebačka župa u Botincu okuplja brojne mlade, kako na običnim i molitvenim druženjima i susretima, tako i na svetoj Misi. Naime, mladi molitvene zajednice Nanovo rođeni aktivno su se uključili u rad župe te uz blagoslov župnika vlč. Ivice Berdika privukli brojne ovogodišnje i prošlogodišnje krizmanike na služenje u župi. Na svetoj Misi u Botincu je svakidašnji prizor 15 do 20 ministranata okupljenih oko oltara.

Sve je isprva počelo kroz druženja, nogomet i razgovore s mladim krizmanicima koji su na taj način dolazili i na susrete spomenute karizmatske zajednice. Kroz brojna svjedočanstva i priče koje su slušali od članova zajednice, sami su odlučili postati vjerni Kristovi vojnici. Ni u ovom slučaju to nije ništa novo. Primjenom Katekizma Katoličke Crkve koji ističe važnost pouke i iskustva vjere nakon koje slijedi slavljenje sakramenata, došlo je do brojnih plodova. Upravo kroz put pouke i iskustva vjere, zaljubivši se u slavljenje i pjevanje, Bibliju, molitvu, zajedništvo, samog Isusa i Crkvu

brojni mladići odlučili su svaki dan dolaziti na svetu Misu, a kako su zavoljeli svetu Misu, odlučili su svaki dan i ministrirati.

Ministranti na duhovnoj obnovi na otoku Ižu

Popis ministranata broji i do 60 mladića, dijelom osnovnoškolci i srednjoškolci, a dijelom studenti i radna mladež. Tako su ovih dana, neki od njih bili i na duhovnoj obnovi na otoku Ižu. Na četiri dana u mjestu Mali Iž u župnoj kući, ugostio ih je župnik vlč. Slavko Ivoš. Kroz ta četiri dana uz teme poput općeg poziva na očinstvo i upoznavanje Boga Oca, važnost i načini uključivanja u politički i socijalni život, kraljevskoj, proročkoj i svećeničkoj službi koju imamo po krštenju, mnogo se govorilo o bl. Ivana Merzu. Formacija po bl. Ivanu Merzu se kretala u 4 razine: duhovna, intelektualna, tjelesna i emocionalna. Proučavajući rad blaženika i njegove duhovno-ideološke ostavštine mladima je predstavljen ispravan pogled na ženu te važnost postojanosti i discipline, kao i nužnost evangelizacije te bogatstvo koje imamo u Svetoj Crkvi, svetim sakramentima i liturgiji

Kao i 30-ih godina prošlog stoljeća, zavladalo je sveopće oduševljenje kod mladih kao da su osobno poznavali blaženog Ivana. Razlog tome je što je Merz pokazao kako se u cijelosti predati Kristu, odnosno kako biti slobodno ljudsko biće. Zbog plodova koji su bili jasno vidljivi, upoznavanje lika Ivana Merza i njegovog rada predstavljeno je na otvorenom susretu zajednice. Predavanje možete pogledati ovdje, a ostale informacije o radu zajednice Nanovo rođeni možete pronaći na Facebook stranici.

Vjerujemo da je ova formacija na Ižu samo početak nauma Duha Svetoga i znamo da je Ivan Merz uistinu neugasivo Kristovo Svjetlo koje će ponovno svijetliti hrvatskoj mladeži.

Autor: Mišo Lukenda

1,221 total views, 6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: