Bl. Ivan Merz – Neugasivo Svjetlo Kristovo

Zagrebačka župa u Botincu okuplja brojne mlade, kako na običnim i molitvenim druženjima i susretima, tako i na svetoj Misi. Naime, mladi molitvene zajednice Nanovo rođeni aktivno su se uključili u rad župe te uz blagoslov župnika vlč. Ivice Berdika privukli brojne ovogodišnje i prošlogodišnje krizmanike na služenje u župi. Na svetoj Misi u Botincu je svakidašnji prizor 15 do 20 ministranata okupljenih oko oltara.

Sve je isprva počelo kroz druženja, nogomet i razgovore s mladim krizmanicima koji su na taj način dolazili i na susrete spomenute karizmatske zajednice. Kroz brojna svjedočanstva i priče koje su slušali od članova zajednice, sami su odlučili postati vjerni Kristovi vojnici. Ni u ovom slučaju to nije ništa novo. Primjenom Katekizma Katoličke Crkve koji ističe važnost pouke i iskustva vjere nakon koje slijedi slavljenje sakramenata, došlo je do brojnih plodova. Upravo kroz put pouke i iskustva vjere, zaljubivši se u slavljenje i pjevanje, Bibliju, molitvu, zajedništvo, samog Isusa i Crkvu

brojni mladići odlučili su svaki dan dolaziti na svetu Misu, a kako su zavoljeli svetu Misu, odlučili su svaki dan i ministrirati.

Ministranti na duhovnoj obnovi na otoku Ižu

Popis ministranata broji i do 60 mladića, dijelom osnovnoškolci i srednjoškolci, a dijelom studenti i radna mladež. Tako su ovih dana, neki od njih bili i na duhovnoj obnovi na otoku Ižu. Na četiri dana u mjestu Mali Iž u župnoj kući, ugostio ih je župnik vlč. Slavko Ivoš. Kroz ta četiri dana uz teme poput općeg poziva na očinstvo i upoznavanje Boga Oca, važnost i načini uključivanja u politički i socijalni život, kraljevskoj, proročkoj i svećeničkoj službi koju imamo po krštenju, mnogo se govorilo o bl. Ivana Merzu. Formacija po bl. Ivanu Merzu se kretala u 4 razine: duhovna, intelektualna, tjelesna i emocionalna. Proučavajući rad blaženika i njegove duhovno-ideološke ostavštine mladima je predstavljen ispravan pogled na ženu te važnost postojanosti i discipline, kao i nužnost evangelizacije te bogatstvo koje imamo u Svetoj Crkvi, svetim sakramentima i liturgiji

Kao i 30-ih godina prošlog stoljeća, zavladalo je sveopće oduševljenje kod mladih kao da su osobno poznavali blaženog Ivana. Razlog tome je što je Merz pokazao kako se u cijelosti predati Kristu, odnosno kako biti slobodno ljudsko biće. Zbog plodova koji su bili jasno vidljivi, upoznavanje lika Ivana Merza i njegovog rada predstavljeno je na otvorenom susretu zajednice. Predavanje možete pogledati ovdje, a ostale informacije o radu zajednice Nanovo rođeni možete pronaći na Facebook stranici.

Vjerujemo da je ova formacija na Ižu samo početak nauma Duha Svetoga i znamo da je Ivan Merz uistinu neugasivo Kristovo Svjetlo koje će ponovno svijetliti hrvatskoj mladeži.

Autor: Mišo Lukenda

 1,786 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.