Propovijedi

Biti s Kristom znači vjerno slijediti i traži ga te slijediti ono što Krist naučava!

Kako odmiču ove naše nedjelje imamo dojam da i mi osobno pratimo Isusa Krista u njegovom životu i nauku. Zapravo to i jest smisao nas vjernika. Suobličiti se Isusu u svemu. Ići s njim zajedno. Dopustiti mu da nas pouči našoj kršćanskoj neukosti i neznanju.


Tada mu otvaramo svoje srce i iznad svega stavljamo se u povjerenju njemu na raspolaganje. Ako se to pak ne dogodi mogli bismo postati neki usputni promatrači kojima nije stalo do ničega osim mrmljanja, širenja općeg nezadovoljstva i kriticizma koji nema praktičnih uputa. Svi mi prepoznajemo u sebi istinu Isusovog govora ali se strašimo poziva ispravljati i živjeti ono što nam on daje kao savršeni život. Sve više smo slični onima koji stalno ponavljaju papagajski: „O tome ćemo te slušati neki drugi put“. Biti s Kristom ima za posljedicu vjerno slijediti,  nasljedovati i živjeti ono što Krist naučava. Zar svi nismo na meti ateista i agnostika kada nas žele poniziti i kad nemaju više nikakvog argumenta u diskusiji onda zauzimaju direktan napad pa kažu: „ Zar te je to tako naučila ta tvoja crkva?“ Takvi će se uvijek pozivati na neka prošla vremena. U inkviziciji će vidjeti sve zlo svijeta a svoje će zločine i egzekucije smatrati opravdanima. Mnogi će se od njih pozivati na sadašnje brojne skandale u kleričkoj odgovornosti a svoja će žalosna stanja pa i te iste indentične grijehe u nebo vapijuće prešućivati i prešutno odobravati.

Živimo u lažnom i nemoralnom svijetu. Svijetu koji nikad neće biti ravnopravan. Zato ovaj svijet, ovaj naraštaj pogotovu nije naklonjen Isusu Kristu. On će uvijek biti na meti onih koji istinu žele zatomiti, zarobiti i držati po vlastitim kontrolama. Zato nam je neophodno ponovno poći za Isusom kao njegovi učenici, kao apostoli novog vremena. Kako bi nas nanovo poučio. I doista nitko nas bolje ne može naučiti životu,  doli Bog jedini. Kako bi se dogodilo i zaživjelo evanđelje neophodno se je izliječiti od svih natruha koje su nam se uvukle pod kožu. Nažalost toliko smo izloženi medijskom zlu, tolikim ludostima, napetostima, obmanama i lažima. S nama postupaju kao sa onima koji nemaju pravo misliti, niti zdravo razmišljati, niti imati svoj stav. Zapravo se dogodilo da pod utjecajem medijskih pritisaka nas ništa evanđeoski ne pokreće jer smo postali ravnodušni i sve nam je svejedno. Prepustili smo se olako lažnom životu sigurnosti u kojem će kao netko drugi brinuti o nama. Koliko god se pojedini crkvenjaci žele dopasti i svidjeti ovom trulom sustavu u kojem se traži jednostrana ležernost komunikacije u kojem se sugovornik ne uvažava nema blagoslova. I onda kad pretjeraju u svojim piskaranjima i degutantnim objavama prepunim mržnje i ponižavanjima tada se brane pod krinkama satiričnog autorskog mišljenja ali takvi će prvi tražiti zaštitu od govora mržnje za sebe. Život po Isusu Kristu iziskiva ogroman napor i rad. Njegova riječ nije lagodna već postaje sve zahtjevnija. Slijediti Isusa nije biti pripadnik nekakvog pokreta, neke stranke, nekog udruženja. Biti Kristov učenik iziskiva u svemu živjeti kao Krist. Biti Kristov poziv je na promjenu sebe. Nije to kao promjena imaga, frizure, odjeće, prehrane, sastanaka, radnog vremena. Promjena je nužna iz nutrine iz koje je do sada izviralo sve od zlih namisli, namjera i djela. Zapravo je to povratak u svoju dušu koja je željna promjene na bolje. Teška je borba sa vlastitom ravnodušnošću. Zapravo je ravnodušnost najgori oblik karcinoma duše.

Današnja čitanja otvaraju nas za neizmjernu kršćansku velikodušnost. Samo srce koje je puno velikodušnosti i otvorenosti može pružiti pozitivan odgovor na današnje Kristove preporuke. Svakodnevno iskustvo odvodi nas na sklizak teren naše ranjivosti. Mnoštvo je onih koji su nas razočarali u životu. Toliko je onih koji su se okoristili o nama. Bezbroj je onih koji su nas izigrali. Doista nema onoga koji nije iskorišten i odbačen. Ako im ne trebaš za njih ne postojiš sve do sljedeće njihove potrebe. Čovjek koji je povrijeđen ne može se izliječiti mržnjom. Onaj koji je ranjen otrovnim oštricama pokvarenosti ne može se izliječiti osvetom. Doista je teško prebivati biti čovjek sa neljudima, pošten među lopovima, iskren među lažovima. Krist nas želi lječiti od ovovjekovnih bolesti društva koja su napale naše duše. Pandemija virusa zla koja vlada nas neumoljivo zahvaća. Svaku zdravu stanicu se želi uništiti, svako dobro poništiti. No usprkos svega lijek je u Kristu. Tu se otvara dimenzija dragocjenog Božjeg milosrđa. Kršćani kao savjest čovječanstvu prepušteni su progonstvu i mučeništvu. Ljubav prema neprijateljima i činjenje dobra onima od kojih ne očekuješ dobro je svjedočanstvo Božje prisutnosti. Znam da nije lako podnositi sve te trenutke ali svi događaji koje prolazimo u našim životima su jedna velika kristalizacija. Uvijek kad se previše nadamo i sva svoja nadanja stavimo u čovjeka i njegovu promjenjivost a napustimo Boga razočaravamo se u sebe. Jer mi smo odabrali staviti svoje pouzdanje u takve.

Hrabrimo se riječima evanđelja. Sve svoje relacije prijateljstva i poznanstva izgrađujmo na evanđelju. Ne dopustimo da nas zlo uhvati u svoje okove. Mržnja ne liječi ona ubija onoga koji mrzi. Molitva je vaš lijek koji otvara srce za bolje dane. Ako vas je netko povrijedio, izigrao, ako vam je napakostio, zlo učinio danas mu oprostite. Ali isto tako tražite oproštenje od svih onih koji ste vi učinili manje sretnima. Nitko od nas nije pravedan, niti svet. Evanđelje neka postane naš korektiv ponašanja. Nikada ne zaboravite moliti u svim teškim i radosnim danima. Ne zapuštajte milosrđa Božjega iskazivati onima koji su vas povrijedili. Onaj koji ne zna oprostiti neće mu se ni oprostiti. Svatko se vidi odmah kakav je. Ne vjerujte nikome jer svijet koji počiva na obmani i iskorištavanju nema dobra u sebi. Izgrađujte se po pismima, iz njih se poučavajte. Iz njih će te toliko puno naučiti. Mirite se i ne umirite nepomireni jer nitko nije dostojan vašeg zajedništva s Bogom u nebesima. Molitva neka vas oblikuje jer iz nje će izaći praštanje. Opirite se zlu jer ono želi izazvati u vama osjećaje mrženje i osvete. Krist neka bude s vama i ustrajte u ljubavi i milosrđu da srca i životi vaši budu radost bez prestanka. Neka vam je blagoslovljena nedjelja i ovaj tjedan ispred vas.


don Damir Bistrić

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Zadranin Marko Dokoza (26) krajem prošle godine zaređen je za svećenika…