Biskupsko ređenje đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića

Mons. Ivan Ćurić, kojega je papa Franjo 11. ožujka imenovao pomoćnim biskupom Đakovačko-osječke nadbiskupije, dodijelivši mu titulu naslovnog biskupa Tele, zaređen je za biskupa tijekom svečanog euharistijskog slavlja na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra.


Glavni zareditelj bio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, suzareditelji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, a prezbiteri pratitelji župnik osječke župe Preslavnog Imena Marijina preč. Ivan Jurić i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić.

Među trideset i pet nadbiskupa i biskupa pristiglih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije i Crne Gore, četvorice provincijala te oko 270 svećenika, u slavlju su sudjelovali i zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić te nadbiskup iz Bamberga mons. Ludwig Schick.

Svečanost je započela ulaznim ophodom od Nadbiskupskog doma do katedrale, u kojoj je pola sata prije započela uvodna pobožnost i priprava, koju je predvodio preč. Mato Gašparović. Okupljena zajednica, zajedno sa zborom, pjevala je dio biblijskih pohvala iz skupine tzv. Hallel psalama. Dok je procesija ulazila u katedralu, pratilo ju je pjevanje združenih zborova, predvođenih pjevačima Mješovitog katedralnog zbora iz Đakova i Konkatedralnog zbora iz Osijeka, pod ravnanjem mo Ivana Andrića i uz orguljašku pratnju Darija Kusture.

„Izričem radost i zahvalnost našega ređenika, te nadbiskupa Srakića, čitave naše Đakovačko-osječke nadbiskupije i svoju osobnu što ste ‘u zajedništvu Kristova poslanja’ u Emaus odlučili poći u Đakovo te s nama podijeliti radost susreta s uskrslim Gospodinom, koju nam je dodatno umnožio papa Franjo imenovanjem našeg pomoćnog biskupa u osobi generalnoga vikara mons. Ivana Ćurića“, rekao je nadbiskup Hranić, uvodeći u misno slavlje.

Nakon zamolbe preč. Jurića, apostolsko pismo pape Franje, kojim imenuje novog đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa, na latinskom jeziku započeo je čitati nuncij Pinto, a cjelovit prijevod pisma na hrvatskom jeziku pročitao je tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Blachowiak.

„Dragi brate Ivane, naša se nadbiskupijska zajednica raduje današnjem danu te zahvalna zbog tebe, s Blaženom Djevicom Marijom kao svjedokinjom onoga što se dogodilo na Kalvariji i svega onoga što se događalo u Dvorani posljednje večere sve do Duhova, danas zajedno s tobom ponizno klikće ‘Velika nam djela učini Gospodin’ i u toj uskrsnoj radosti sada pristupamo samom činu tvoga biskupskoga ređenja“, rekao je nadbiskup Hranić na kraju homilije.

Potom je, prema drevnoj uredbi svetih otaca, upitao ređenika o nakani čuvanja vjere i vršenja službe, a novi biskup je obećao da će vjerno i ustrajno propovijedati Kristovo evanđelje, čistim i cjelovitim čuvati poklad vjere, graditi Kristovo Tijelo koje je Crkva i trajno ostati u jedinstvu sa zborom biskupa pod vlašću Pape, vjerno ostati u posluhu Petrovu nasljedniku, brinuti za sveti Božji narod, upravljajući ga na put spasenja, biti ljubazan i milosrdan prema siromasima, tuđincima i svima koji oskudijevaju, poput Dobrog Pastira tražiti zalutale ovce te bez prestanka moliti za sveti narod i besprijekorno obavljati službu vrhovnog svećeništva.

Uslijedio je obred biskupskog ređenja. Dok je ređenik ležao u prostraciji ispred oltara, okupljena zajednica, predvođena bogoslovom Brunom Diklićem, pjevala je litanijske prošnje po ‘slavonskom’ napjevu. Uslijedilo je polaganje ruku glavnog zareditelja i suzareditelja te svih nazočnih biskupa na glavu ređenika te molitva ređenja. Nakon mazanja glave i predaje evanđelistara, novi biskup primio je simbole biskupske službe: prsten, mitru i pastirski štap. Obred je završio cjelovom mira novozaređenog biskupa sa zarediteljima i ostalim biskupima, dok su zbor i narod pjevali ‘zazive krsnog zajedništva’ s riječima gesla novozaređenog biskupa Ćurića – U zajedništvu Kristova poslanja.

Pred kraj euharistijskog slavlja novozaređenom biskupu pozdravnu riječ uime biskupa uputio je predsjednik HBK nadbiskup Puljić, uime svećenika, đakona, redovnika i redovnica preč. Ivan Lenić, župnik župe Gospe Brze Pomoći, upravitelj župe Brodski Varoš i Slavonskobrodski dekan te uime vjernika laika Đakovačko-osječke nadbiskupije Margareta Bošnjaković, vjeroučiteljica iz Bapske, u pratnji Anamarije Buzgo i Zvonimira Žulja, studenata iz Osijeka.

„Što sada reći nakon biskupskog ređenja koje nas uvodi u otajstvo naše službe, navještaja Božje Riječi, podjele svetih sakramenata i odgoja naroda Božjega. Moguće je da očekivanja onih kojima ste poslani, kao i povjerenje koje Vam se ukazuje, stvori određene strepnje i strahove. Ali, ne bojte se. Ima netko tko sve vodi i upravlja. Uostalom, Crkva je Kristova, pa svu svoju brigu prepustite i povjerite Njemu“, rekao je među ostalim u čestitki mons. Puljić, dodavši: „Služba pomoćnog biskupa usmjerava Vaš rad i služenje prema Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i metropoliji. No, nazočnost pastira iz naše Domovine i inozemstva pokazuje da je Vaše pastoralno djelovanje na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima, kako iz našeg naroda tako i šire. A samo zajedništvo apostolskih nasljednika, u duhu Vašega gesla ‘U zajedništvu Kristova poslanja’, nije obično, nego sakramentalno. Neka to sakramentalno zajedništvo Kristove Crkve ispunja Vašu dušu radošću, hrabrošću i zahvalnošću“.

Izričući novom biskupu dobrodošlicu u zbor Hrvatske biskupske konferencije, mons. Puljić čestitao je nadbiskupu Hraniću, kleru i puku Đakovačko-osječke nadbiskupije na daru novog biskupa, a novom biskupu uz dobre želje izrazio „iskrene čestitke s odanom molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva“.

„Osjećam i danas da smo kao sabrana Crkva skup svetih koji prispješe spremna srca u Đakovo na ovogodišnji, malo posebniji Emaus i na slavlje biskupskoga ređenja. Upravo smo se ovih dana u bogoslužjima Vazmenoga trodnevlja spominjali muke i križa Gospodnjega. Zbog tog neizmjernoga spasenjskog djela njemu trajno želimo iskazivati svoje hvale i molitve: Hagios o Theos! Hagios Athanatos, eleison himas! Sveti Bože. Sveti Besmrtni, smiluj nam se! Zahvalni što je ubijelio naše haljine krvlju Jaganjčevom i shvaćajući da za nas nema većeg dara od spasenja i uskrsnuća“, rekao je biskup Ćurić te dodao: „Najprije njemu, našem Gospodinu i Spasitelju pripada hvala današnjega dana. Pred njim sabirem sve svoje dosadašnje godine, sve korake, sva zajedništva i susrete, u zahvali za dar života, vjere i svećeničkog poziva. Njemu zahvaljujem za svoje roditelje, sestre i svu rodbinu. Upravo sam među njima mogao već od djetinjstva upijati životne vrednote, značenje kršćanske vjere te ljubav i baštinu svog hrvatskog naroda“.

Potom je izrazio zahvalnost papi Franji koji ga je imenovao na službu pomoćnoga biskupa te nunciju Pintu. Zahvaljujući svom zareditelju, nadbiskupu Hraniću, rekao je: „Znam, valja mi uza te svim srcem prionuti na službu, sa stvarnim zadaćama i očekivanjima, sve – da se mogne ostvarivati što skladniji život i djelovanje službi, zajednica i vjernika drage nam nadbiskupije. Želim ti, doista, biti na pomoć, pridonoseći da ti, kao prvi pastir, još lakše mogneš predvoditi i usmjeravati bogatstvo službi i uloga svih članova naše Crkve – svećenika, redovništva i vjernika laika“.

Zahvalu je uputio i umirovljenom nadbiskupu Srakiću, kardinalu Puljiću, kardinalu Bozaniću te svim nadbiskupima i biskupima koji su došli na slavlje ređenja, među kojima predsjedniku HBK mons. Puljiću na riječima ohrabrenja. „U radosti današnjega dana na poseban način želim izraziti zajedništvo s imenovanim nadbiskupom Antom Jozićem te, zajedno s vama, upraviti molitvu za njegov oporavak: Gospodine, pogledaj svoga slugu. Pridigni ga i okrijepi za svetu službu u tvojoj Crkvi“, rekao je biskup Ćurić.

Zahvalnu riječ zaključio je pitanjem Tko smo to mi – ljudi, kršćani današnjice, rekavši: „Tako sadržajan odgovor nalazimo u riječima biskupa Ćirila Kosa, čija je 100. obljetnica rođenja ove godine: Svojim životom, vjerom i poslanjem – veli biskup Ćiril – Kristu ste ‘posličeni’. Ima li što veće, ima li što ljepše? Braćo moja i sestre! Bog vas poljubio ‘srićom i zdravljem’!“

Nakon svečanog blagoslova pjevana je hrvatska himna, a potom je novozaređeni biskup, praćen svim nadbiskupima, biskupima i svećenicima u procesiji izašao iz katedrale. Na trgu pred katedralom hodočasnici su se zadržali u pjesmi i radosnom zajedništvu, predvođeni članovima Folklornog ansambla Brod te uz kolače koje su pripremile župljanke slavonskobrodske župe bl. Stepinca.

Slavlju su nazočili predstavnici Renovabisa i Njemačke biskupske konferencije te drugih Crkava, među kojima biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH Peter Szenn, biskup Evangeličke Crkve u RH Branko Berić te tajnik Ekumenske koordinacije Osječke regije Darko Turšić.


Autor: zg-nadbiskupija.hr

 2,201 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.