Biskup Uzinić: “Već smo sada među deset najstarijih nacija na svijetu, prijeti nam demografsko izumiranje”

Tradicionalnim puštanjem bijelih golubica, parčevom himnom i podizanjem svečeva barjaka ispred crkve svetog Vlaha, u Dubrovniku je otvorena 1045. festa sv. Vlaha. Okupljenim građanima i njihovim gostima najprije se obratio dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, kazavši da festa sv. Vlaha nije samo tradicija već i znak našeg katoličkog identiteta i kršćanske vjere u Boga, koji nam se objavio u Isusu iz Nazareta, a u kojega je sv. Vlaho vjerovao i kojega je posvjedočio svojim životom i svojom mučeničkom smrću. Osvrnuo se i na probleme ovoga vremena.

„Od različitih opasnosti na koje nas sv. Vlaho upozorava, izdvojio bih dvije. Prva je ona koja nam prijeti demografskim izumiranjem. Broj rođenih u našem je dubrovačkom rodilištu prošle godine po prvi put pao ispod tisuću. Naravno, na to se nadovezuje i pitanje našeg starenja, jer smo već sada među deset najstarijih nacija na svijetu, a prema prognozama, već 2050. godine u Hrvatskoj će jedna trećina stanovnika imati više od 65 godina. Ovom dodajem i upozorenje za našu lokalnu zajednicu, da se ne znamo odgovorno ponašati s kulturnom baštinom koja nam je predana i koju smo obogaćenu, a ne osiromašenu, pozvani prenijeti idućoj generaciji“ kazao je msgr. Uzinic.

Rektor crkve svetog Vlaha don Toma Lučić okupljenima je pročitao čestitke koje su u Dubrovnik stigle iz drugih dijelova naše zemlje kao i iz svijeta, među kojima su i one naših pomoraca.

U ime grada Dubrovnika na svečanosti otvorenja bila je povjerenica Vlade Republike Hrvatske Nada Medović.

Središnje misno slavlje u petak, na blagdan Sv. Vlaha, predvodit će msgr. Egidije Živković, biskup iz grada Željeznog iz austrijske savezne pokrajine Gradišće.

Izvor: narod.hr
Photo: Dubrovačka biskupija

2,059 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: