Biskup Srakić predvodio slavlje u osječkoj konkatedrali

Misno slavlje

Osijek – Umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodio je 25. prosinca svečano misno slavlje o svetkovini Božića te je pozdravljajući vjernike okupljene u osječkoj konkatedrali svima čestitao Božić.

Homiliju je počeo riječima Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! i rekao: „Ovaj dan najljepših ugođaja, najnježnije radosti i najslađe poezije godimice se vraća k nama. Uvijek naše srce i čuvstva ispunja djetinjim radostima, ali uvijek ozbiljno, kao što je ozbiljna i potresna njezina tajanstvenost i tišina. U radosti srca stojimo pred novorođenim djetetom koje postavlja pitanje: A vi, što vi kažete tko sam ja? Navodeći biblijske citate koji potvrđuju Kristovo božanstvo, nadbiskup je uputio kako tim riječima još nismo odgovorili na pitanje o značenju novorođenoga djeteta te nastavio: „Jest, betlehemsko je dijete Bog, ali ne Bog nedosežni, nevidljivi, odijeljeni, uzdignuti nad sva naša osjetila. Ovo je Emmanuel, Bog s nama, među nama, u našem tijelu, na dohvat oku našem, rukama našim, i ostalim našim osjetilima. Ovo je utjelovljeni Božji sin među nama, da došavši među nas izvrši uzvišenu zadaću, zbog koje ga je poslao Otac. Stoga nije dosta da pred betlehemskim djetetom ispovijedamo samo njegovo božanstvo. Mi treba da se udubimo u tajnu utjelovljenja, u njegovo značenje, u njegove razloge i ciljeve, da nam tada u svoj punini zasja sva ljepota i uzvišenost Badnje noći i da onda pred novorođenog Krista izlijemo svu zahvalnost duše svoje i svoju ljubav srca svoga.”
Pojašnjavajući da utjelovljenje promatrano s Božje strane jest učlanjenje vječnog Božjeg Sina u čovječji organizam te da se Bog učlanjuje u čovjeka, on biva tijelo od tijela njegova i krv od krvi njegove, mons. Srakić rekao je: „Kristovo pak utjelovljenje promatrano s čovječje strane jest uzdignuće ljudske naravi u jedinstvo s Bogom, životna povezanost čovjeka s Bogom. Utjelovljenjem se u Kristu niti božanstvo uklanja pred čovječanstvom niti čovječanstvo pred božanstvom. Krist je oboje: Bog i čovjek. Istobitan s Ocem po svome božanstvu, istobitan s nama po svome čovječanstvu. Onaj koji je postao naš brat, a ostao je – Jedinorođeni Očev Sin…”
U jaslicama je ključ cijele povjesnice svijeta, rođenje Kristovo najvažniji je datum povjesnice čovječanstva, a Betlehemsko djetešce jest Alfa i Omega, početak i svršetak, koji jest i koji bijaše i koji će doći, Svemogući, naglasio je nadbiskup Srakić te citirao biskupe koji su sa Sinode u Rimu 1999. godine, uoči Velikog jubileja poručili: „Rođenje Spasitelja, koji je Emmanuel Bog-s-nama, ulijeva i jamči nadu i vedru budućnost. Doći će vrijeme – i već mu se naziru znakovi u kojem će dobro pobijediti zlo. Kako je Marija rekla u svom hvalospjevu ispunjenom vjerom i nadom, oholi ljudi i narodi su raspršeni, silni su zbačeni s prijestolja, bogati otpušteni prazni, a gladni ispunjeni dobrima! Crkvo Europe, ne boj se! Bog nade neće te napustiti. Vjeruj u njegovu ljubav koja spašava. Pouzdaj se u njegovo milosrđe koje prašta, obnavlja i oživljuje!”
Mons. Srakić je i na božićnoj misi, kao i na misi ponoćki, posebnu božićnu čestitku uputio svima onima koji su tijekom ove godine morali napustiti Slavoniju i Hrvatsku. „Pomolimo se da se vrate, a prije toga pomolimo se da nađemo pameti i ključ kako da osiguramo njihov život ovdje, na našim prostorima”.
Uz nadbiskupa su suslavili biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić, domaći župnik i dekan mons. Adam Bernatović, umirovljeni svećenik Vladimir Mikrut, svećenik Vojne biskupije, vlč. Željko Rakošec, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Dario Hrga, pastoralni suradnik vlč. Matej Glavica te župni vikar Stjepan Matezović.

 

Izvor: IKA

1,722 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: