Biskup apelirao na iznajmljivače: U apartmane stavite križ, da gosti znaju gdje su došli

Krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za Nedjelju turizma koja se obilježava 6. svibnja. Biskup Petanjak je, inače, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turista, a u svojoj poruci, među ostalim, poziva na one koji iznajmljuju smještaj turistima, da u apartmanima postave križ kao kršćansko obilježje i “kao znak da znaju kamo su došli”.

– Svjesni smo da o dobroj turističkoj sezoni najvećim dijelom ovisi materijalno stanje i napredak cijelog našeg društva i države. Zato se radujemo dolasku svakoga gosta. No, nikad ne smijemo izgubiti iz vida da je svaki gost prije svega osoba, stvorena na sliku i priliku Božju, te kao takav zavređuje naše poštovanje i ljubav – piše u uvodu poruke biskupa Petanjka koju je objavila Informativna katolička agencija (IKA).

 – Iz te perspektive nameće se potreba da se s jednakom ljubaznošću pristupa imućnijim kao i onim gostima koji su skromnijeg imovinskog stanja – ističe biskup, dodajući da svaki susret može biti obostrano obogaćenje, ako se događa u dobronamjernosti i otvorenosti, te i rad s turistima može pridonijeti osobnoj izgradnji.
– Naši gosti žele pronaći mir i okrjepu za tijelo, ali i za duh. Sigurno ste već doživjeli kako pojedini turisti i tijekom godišnjeg odmora zauzeto žive svoj kršćanski poziv te ga javno očituju stilom odijevanja, načinom prehrane te molitvom u određenim dijelovima dana kao i u raznim drugim prigodama.

Neka nam u tome budu poticaj i nadahnuće da se i mi nikad ne sramimo svoje vjere nego da uvijek budemo spremni javno i odvažno posvjedočiti svoju pripadnost Kristu i Njegovoj Crkvi – poziva biskup.
– U tome smislu, zašto u našim kućama i apartmanima turisti ne bi pronašli križ kao kršćansko obilježje i kao znak da znaju kamo su došli – pita se nadalje.
Kaže da taj znak “i nama samima treba biti podsjetnik tko smo i kako se kao vjernici Krista raspetoga i uskrsnuloga trebamo ponašati”.

– Znak križa može biti snažno sredstvo navještaja Kristova evanđelja, a naš način života i uslužnost potvrda naše vjere – ističe biskup.
– Kao dobri domaćini, razveselite svoje goste i poslužite svoje turiste, ali u svemu svojem zalaganju nađite vremena i za sebe, za susret s Isusom u molitvi kako biste bogate duše i otvorena srca mogli svojom dobrotom i velikodušnošću oplemeniti goste koji su vam poslani da neko vrijeme budu vaši ukućani. Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov – zaključuje biskup Petanjak, prenosi Jutarnji list.


Izvor: Hina

2,481 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.