Aktualno

Azijski kardinal: Kineske vlasti svijetu duguju odštetu i ispriku zbog krize izazvane koronavirusom

“Laži i propaganda ugrozile su milijune života diljem svijeta”, tvrdi mjanmarski kardinal Muang Bo


Siromašne zemlje trpe posljedice koronavirusa zbog nemara i represije Komunistička partija Kine, tvrdi mjanmarski kardinal Muang Bo.

“Kineski režim koji vodi svemoćni Xi Jinping i Komunistička partija Kine – a ne njezin narod – duguju svima nama ispriku i naknadu zbog destrukcije koje su izazvali”, napisao je kardinal Bo u tekstu za UCA News.

Kardinal Bo, koji je na čelu Federacije azijskih biskupskih konferencija, optužio je kineski režim zbog zataškavanja informacija o koronavirusu i kažnjavanja liječnika i novinara koji su željeli upozoriti svijet na njegove opasnosti.

“Želim biti jasan – krivnja je na Komunističkoj partiji Kine, a ne na kineskom narodu, i nitko ne bi na ovu krizu trebao odgovoriti mržnjom prema Kinezima. Štoviše, Kinezi su prve žrtve ovog virusa i već su dugo glavne žrtve svoga represivnog režima. Oni zaslužuju naše suosjećanje i podršku. Ali represija, laži i korupcija Komunističke partije Kine snose odgovornost”, rekao je.

Kardinal je zatim naveo više slučajeva liječnika i novinara koji su pokušali ukazati na opasnost virusa, poput doktora Li Wenlianga iz Wuhana, kojima je naređeno da “prestanu širiti lažne vijesti”, te im se zaprijetilo da će se protiv njih podignuti istraga.

Bo smatra kako su kineska zataškavanja najviše naštetila Kini susjednim zemljama jugoistočne Azije poput Mjanmara. “Mi smo siromašna zemlja bez sredstava za zdravstvenu i socijalnu skrb koje razvijeniji narodi imaju. Stotine tisuća ljudi u Mjanmaru je raseljeno zbog sukoba, te žive u kampovima u zemlji ili na našim granicama bez primjerenog saniteta, lijekova ili skrbi”, piše azijski kardinal.

“Laži i propaganda ugrozile su milijune života diljem svijeta”, tvrdi Bo, ističući kako reakcija Komunističke partije Kine na koronavirus ukazuje na njezinu “sve represivniju narav”.

“Posljednjih godina vidjeli smo pojačan napad na slobodu izražavanja u Kini. Odvjetnici, blogeri, disidenti i aktivisti civilnog društva uhićeni su i nestali”, piše Bo dodavši kako je režim posebno okrutan prema vjernicima i vjerskim ustanovama.

“Kršćani vjeruju, riječima apostola Pavla, da će nas ‘istina osloboditi’. Istina i sloboda dva su potpornja na kojima svi narodi svijeta moraju izgrađivati sigurnije i snažnije temelje”, zaključuje azijski kardinal.

Ivo Džeba | Bitno.net


(Visited 14 times, 3 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Za mnoge, praćenje mise putem medija uživo je novo iskustvo.…