Svetac dana

Svetac dana Apostol sveti Matej

Danas u katoličkom kalendaru slavimo blagdan svetog Matije, apostola, koji se spominje u Djelima apostolskim.

Sveti Matija je jedini od apostola kojeg Isus nije izravno odabrao.Ne spominje se u Evanđeljima, već u Djelima apostolskim, koja opisuju događaje, koji slijede nakon onih u Evanđeljima. Nakon Isusovog uzašašća na nebo, u Jeruzalemu okupili su se apostoli te oko 150 vjernika. Petar im je govorio, kako je Juda Iškarotski izdao Isusa i da na njegovo mjesto, trebaju izabrati nekog drugog. Uvjet je bio da je taj bio sve vrijeme s njima od Isusova krštenja do uzašašća na nebo.

Dva kandidata bili su: Matija i Josip, koji se zvao Barsaba, a prozvao se i Just. Pomoliše se Bogu: “Ti, Gospodine, poznavaoče svih srdaca, pokaži koga si od ove dvojice izabrao, da primi mjesto ove apostolske službe kojoj se iznevjeri Juda da ode na svoje mjesto (Dj 1-24-25)”. Bacili su kocku, izabran je Matija i postao je apostol. U Bibliji se više ne spominje.

Nakon Isusovog Uzašašća na nebo, u Jeruzalemu su se okupili apostoli i vjerni puk. Petar im je govorio kako je Juda izdao Isusa i kako na njegovo mjesto trebaju postaviti nekog drugog.

Uvjet je bio da je taj bio sve vrijeme s njima, od Isusova krštenja do Uzašašća na nebo. Bila su to dva kandidata: Matija i Josip zvan Barsaba. Tad su Gospodinu izrekli molitvu: ‘Ti Gospodine, poznavaoče svih srdaca, pokaži koga si od ove dvojice izabrao, da primi mjesto ove apostolske službe kojoj se iznevjeri Juda  da ode na svoje mjesto’.

Tad su bacili kocku, izabran je Matija i postao je jedan od apostola. Sveti Matija često se spominje u apokrifnim spisima i starokršćanskoj literaturi. Prema legendama, djelovao je u Palestini, Kapadociji, Egiptu i Kapadociji. Umro je mučeničkom smrću oko 80. godine.

Relikvije mu se čuvaju u bazilici svete Marije Velike u Rimu i u opatiji svetog Matije u Triru. Ime Matija hebrejskog je podrijetla i znači: Božji dar.

www.rastimo u vjeri


Izvor: laudato.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ivo Pavić: Ovo je najučinkovitije oružje protiv zla Kad postanemo…