Svetac dana

Apostol Isus Krista sv. Marko

Evanđelje koje su pisali apostoli dok su bili s Isusom i bilježili svaki korak i događanja koje su se zbila u Izraelu. Apostol Marko je napisao evanđelje koje i nosi ime Evanđelje po Marku.

Budimo poput apostola Isusa Krista tko što je bio Marko, on je svojim primjerom pokazao kako služiti Gospodinu i na koji naći a tako i ostali apostoli.

Svako evanđelje tih Apostola  su pisali kako su dozivali Isusove propovijedi, liječenje bolesnik i širenja evanđelja Isus Krista.

Sveti Marko, evanđelist i mučenik, vjerni pratitelj apostola Petra i Pavla. Rodio se u Jeruzalemu oko godine 10. Prema Djelima apostolskim ime mu je bilo Ivan, zvan Marko.

Bio je sin Marije u čijoj se kući okupljala prva kršćanska jeruzalemska zajednica. Smatra se da je on onaj mladić koji je pobjegao bez odjeće kad je Isus uhvaćen (Marko, 14, 51-52). Bio je nećak Barnabe, s kojim je pratio apostola Pavla na prvom putovanju, a nakon toga je s Barnabom djelovao na Cipru. Posebno je vezan uz svetog Petra, koji ga naziva ‘moj sin Marko’. Prema tradiciji, boravio je s Petrom u Rimu, gdje je prema njegovim propovijedima napisao svoje evanđelje, najkraće i vjerojatno najstarije od 4 evanđelja, nastalo prije 70. godine.

Marko je napisao Evanđelje, koje se temelji na Petrovim propovijedima u Rimu, a koje po njemu dobiva ime Evanđelje po Marku ili Markovo evanđelje, najstarije je od svih Evanđelja. Marko više od drugih evanđelista ističe Isusovo čovještvo. I drugi evanđelisti naglašavaju da je Isus doista pravi čovjek, ali ga promatraju u svjetlu Gospodina.

Evanđelist Marko po kršćanskom nauku postupno otkriva mesijansku tajnu što se očituje u smrti i u uskrsnuću Isusovu, da je Isus iz Nazareta pravi čovjek i pravi Bog.

Marko je pučki pripovjedač koji zbori jasno, jednostavno i nesporedno. Zaustavlja se na dragocjenim pojedinostima kojih kod ostalih evanđelista ne nalazimo. Prema legendama, djelovao je na jadranskoj obali, u Libiji i Aleksandriji, gdje je osnovao kršćansku zajednicu, bio njezin prvi biskup i umro kao mučenik oko godine 68. Njegove kosti pronašli su 828. mletački trgovci i prenijeli ih u Veneciju. Sveti Marko postao je zaštitnikom grada i Mletačke Republike, a Mlečani su mu izgradili veličanstvenu baziliku.

Lav. Sv. Marka

Sv. Marka obično prikazuju s lavom. Razna su tumačenja zbog kojih je on dobio taj simbol. Prema nekima, to je zato što njegovo Evanđelje ističe kraljevsko dostojanstvo Isusa Krista, ‘Lava iz koljena Judina’.
Drugi opet kažu da je lav simbol Markova Evanđelja zato jer to Evanđelje potanko opisuje Kristovo uskrsnuće i s velikim zanosom proglašava Kristovo kraljevsko dostojanstvo.

Lav uz Sv. Marka


Prema nekima opet simboli evanđelista nastali su na temelju viđenja proroka Ezekijela, proroka Izaije i Apokalipse. Prema tome tumačenju sv. Marko ima simbol krilatog lava, jer svoje Evanđelje počinje s Ivanom Krstiteljem, koji je ‘glas što viče u pustinji’.
Legendarni prizori iz njegova života često su prikazani u likovnoj umjetnosti, a ističe se niz mozaika iz XIII. stoljeća u kapeli Zeno, u crkvi svetog Marka u Veneciji.

U Hrvatskoj, svetom Marku posvećene su dvije katedrale, u Korčuli i u Makarskoj, a u Zagrebu, na Griču, drevna crkva svetog Marka postala je simbolom Gornjeg grada i vezana je za mnoga zbivanja u povijesti hrvatskog naroda. Zazivaju ga u slučajevima okorjelosti i nekajanja, kod uboda kukaca, gušavosti, bolesti i izraslina na vratu, a zaštitnik je odvjetnika, pravnika, javnih bilježnika, zarobljenika, zatvorenika, staklara, vitražista, lavova, Egipta te mnogih biskupija, naselja, župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Svima koji nose ime ovog sveca: SRETAN IMENDAN!


izvor: croexpress.eu

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Čudo svetog ognja koji se i danas događaju u gradu…