Crkva u svijetu

Abraham Tagit Sorang, mladi katolik iz indijske države Arunachal Pradesh, na vrhu svijeta postavio krunicu i Gospin kip

Ovaj mladić nakon dugotrajnog uspio postaviti na vrh krunicu i kip Gospe. Zaista je za to trebalo imati hrabrost i mudrost i pope se na ledenoj hladnoj planini i postaviti krunicu svaka čast.


Abraham Tagit Sorang, mladi katolik iz indijske države Arunachal Pradesh, uspješno se popeo na Mount Everest u svibnju prošle godine. Krenuvši na uspon ponio je krunicu i kip Majke Božje koje je, došavši do cilja, postavio u snijegu na vrhu svijeta.

Abraham Tagit Sorang postao je najmlađi penjač iz indijske države Arunachal Pradesh koji je stigao na vrh Mount Everesta, donosi Asia News.

Ovaj 24-godišnjak, član Katoličke udruge Arunachal Pradesh, stigao je na vrh svijeta 31. svibnja ujutro i vratio se kući 13. lipnja.

Pripadnik zajednice Nyishi, najveće etničke skupine u Arunachal Pradeshu u sjeveroistočnoj Indiji, rodom iz sela Sepahe, Sorang pripada župi St. Mary u Itanagaru gdje je bio odgovoran za mlade i aktivan u životu zajednice.

Uspon do vrha Mount Everesta “nije bilo lak”, rekao je. “Trebale su četiri godine da započnem svoj uspon. Među mnogim drugim čimbenicima, financijsko ograničenje gotovo je zaustavilo moje putovanje.” Na njegovu sreću, u pomoć mu je priskočila Katolička udruga Arunachal Pradesh (APCA).

Tagit Sorang Abraham na vrhu svijeta / Foto: Facebook ‘Tagit Sorang Abraham’

“Da nije bilo APCA-e, moje putovanje do Mount Everesta ne bi ni počelo”, rekao je mladić.

“Započeli su crowdfunding kampanju putem svoje WhatsApp grupe kako bi mi pomogli s potrebnim sredstvima.” Štoviše, “blagoslovljen sam molitvenom potporom ljudi diljem države i snažnom zaštitom Majke Marije.”

Tagit Sorang Abraham na vrhu svijeta / Foto: Facebook ‘Tagit Sorang Abraham’

Sorang je posebno odan Gospi. Na Everest je sa sobom donio mali kip Djevice Marije koji je postavio na snijeg uz krunicu, što se vidi na slici koju je podijelio na društvenim mrežama, uz još jednu snimku koja ga prikazuje sa zastavom katoličke udruge.

“Kršten sam u Katoličkoj Crkvi 2000. godine,” rekao je za Asia News, “ali moji roditelji su bili baptisti. Pohađao sam školu St Claret od predškolske dobi i osjetio snažan poziv da budem katolik.”

“Nakon što mi je majka umrla 2003., Majka Marija je postala mojom majkom i na svakoj ekspediciji nosio sam krunicu i sliku Majke Božje.”

Za biskupa Johna Thomasa iz Itanagara, Sorang je uzor za sve mlade ljude, rekao je otac Felix Anthony.

“Iako iz zabačenog sela, nije nije ga definirao njegov milje. Nastojao je biti izvanredan i Everest je bio cilj koji si je zadao”, rekao je fra Anthony. “Neka nadahne mlade ljude Arunachal Pradesha, opterećene nepovoljnim stanjem, da traže više vrhove na svom putu do uspjeha.”

Državne vlasti Arunachal Pradesha i savezni ministar za mlade Kiren Rijiju također su čestitali mladom katoliku.

Sorang se, pak, nada da će ovaj pothvat potaknuti lokalnu vlast da poduzme mjere za razvoj pustolovnog turizma u državi.

“Mnogi vrhovi u Arunachal Pradeshu još nisu ispenjani, poput vrha Kangto”, primijetio je Sorang. “Uz pustolovni turizam mnogi nezaposleni mladi mogu zaraditi za život kao vodiči, nosači ili čak kao organizatori trekkinga u državi.”


Izvor: hkm.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Molitva je najbitnija stvar danas i molitvu treba znati moliti.…