(VIDEO) Ovo su ostaci tvrđave u kojoj je Ivanu Krstitelju odsječena glava!

Pogledajte mjesto na kojem je žrtvovan

Samo je nekoliko mramornih stupova i kamenih zidova ostalo na Herodovoj palači ali se sa brijega jasno mogu vidjeti mnoge male spilje pustinjaci u blizini mjesta u kojem je po povjesničaru Flaviju Ivanu Krstitelju odrubljena glava. Danas, ove spilje koriste pastiri koji traže utočište od topline za dana i hladnoće za noći u južnoj jordanskoj pustini. Zapravo, savršenu tišinu ovdje prekida samo povremeno kozje zvono. Smatra se naime da je  Ivan Krstitelj bio zatvorenik u jednoj od tih spilja.

 

Prema Evanđelju Marka (6:24) i Mateju (14: 8), odsijecanje glave Ivana Krstitelja održana je u jednoj od tamnica, nakon što je „posljednji od proroka Starog zavjeta”, proveo najmanje dvije godine zatočen u ovoj tvrđavi. U videu iznad, možete vidjeti poznatog izraelskog arheologa Dannya Hermana i Erick Stakelbeck dok pregledavaju ostatke Herodove tvrđave. Također, možete pogledati spilje i ceste koje vode do mjesta na kojem je izvršeno ovo strašno mučeništvo Ivana Krstitelja

Pećine u blizini tvrđave kralja Heroda, za koje se smatra da je Ivan Krstitelj boravio u njima te da je u njima žrtvovan

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme:

Herod bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: »Ne smiješ imati žene brata svojega!«, Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao.l dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim.

Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: »Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!« I zakle joj se: »Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva.« Ona iziđe pa će svojoj materi: »Što da zaištem?« A ona će: »Glavu Ivana Krstitelja!« I odmah žurno uđe kralju te zaište: »Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!«Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika ne htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu i uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob. (Mk 6, 17-29)

Riječ Gospodnja.

 

Autor: Vjera

 2,436 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.