Razno

6 lijepih načina kako reći: “Sretna Nova godina!”

Kako prenijeti osobnije i iskrenije želje? Povodom Nove godine, papa iznosi svoje dobre želje na što više jezika kako bi ih svi mogli primiti. Iako ne može zamijeniti osobni posjet, telefonski poziv ili pismo s nekoliko toplih riječi mogu ublažiti nečiju usamljenost, pogotovo kada je ovo jedan od rijetkih kontakata koji imamo s voljenima tijekom godine.

Umjesto da svoje želje ograniči na svoj uski krug prijatelja, Steven je ove godine odlučio uputiti najbolje želje svom “najboljem neprijatelju”, piše Aletea. Pa, zašto ove godine ne bismo odvojili malo vremena i zapitali se kome poželjeti sretnu godinu i, prije svega, kako to učiniti na drugačiji način od onog jednostavnog: “Sretna nova godina!” ili “Sve najbolje!”
1. Svjedočite o Božjoj prisutnosti
Podrijetlo ove tradicije seže u davna vremena kada su Rimljani pustili ptice na nebo s Kapitola kako bi odnijeli njihove dobre želje u najudaljenije krajeve Carstva. 1. siječnja svake godine u liturgiji ponavljamo Božji blagoslov nad Aronom prije više od 3000 godina: “Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!” (Br 6, 24). Kad osobno blagoslivljamo nekoga, naše riječi trebale bi izražavati ovu majčinsku nježnost Boga nad nama koja ostaje s nama do kraja vremena.
3. Blagoslivljajte jedni druge
Tijekom Pohođenja Marijina, Elizabeta blagoslivlja Mariju i začetog Isusa. Blagoslov nije ekskluzivan izričaj samo za duhovnu elitu budući da smo svi blagoslovljeni od Boga. Ako Bog svakoga od nas voli apsolutno, zasigurno možemo blagoslivljati jedan drugog. Time postajemo izvor blagoslova baš kao što su to i drugi za nas. U kršćanskoj tradiciji blagoslov je uvijek popraćen riječima. Svojim riječima izražavamo ono što Bog može ponuditi našim bližnjima, način na koji ih vidi i što mu znače. Blagosloviti nekoga nadilazi naše zauzimanje za njega u molitvi; to je način da kažemo: “Bog te voli, dragocjen si mu.”
3. Neka bude toplo i osobno
„Kad pišem ili zovem da nekome zaželim sretnu novu godinu“, kaže Perri, „pokušavam se sjetiti što najviše želi.” Korištenje osobnih riječi dirljivije je od korištenja gotovih formula, pod uvjetom da su te riječi pažljivo odabrane. Način na koji to kažemo jednako je važan kao i ono što govorimo. Nije potrebno pisati nešto dugačko, ali trebalo bi biti prikladno, što bliže onome čemu se druga osoba nada. Razmišljajte o tome što će biti dobro za drugu osobu. Što on ili ona traži? “Da bih pronašao prave riječi, molim se pred Presvetim oltarskim sakramentom”, priznaje Steven, “i molim Duha Svetoga da me nadahne dok mislim na svaku osobu.”

Autor teksta : Aletea /Izvor: Rastimo u vjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Osijek - Čim su stanovnici Hrvatske i Hrvati diljem svijeta…