50 godina Kršćanske sadašnjosti (1968.-2018.)

U četvrtak, 22. veljače 2018. godine navršilo se točno 50 godina od ustanovljenja Kršćanske sadašnjosti. Toga dana održan je „Teološki četvrtak“ o temi „Kršćanska sadašnjost i koncilska obnova u nas“, a središnja proslava bit će u utorak, 12. lipnja kada će se održati znanstveni kolokvij o temi „Vjera i kultura“, priredit će se prigodna akademija i slaviti zahvalno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

Kršćanska sadašnjost d.o.o. najveći je hrvatski crkveni izdavač i nakladnik je Biblije, liturgijskih knjiga, crkvenih dokumenata, teološke, duhovne i vjerske literature, teoloških priručnika i katehetskih udžbenika, vjerske literature za djecu kao i audiovizualnih izdanja. Svojim bibliotekama i periodikom KS pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenog i kulturnog djelovanja.

Osim izdavačkom i nakladničkom djelatnosti, KS se bavi organizacijom raznih skupova. Tijekom više desetljeća organizira Teološki četvrtak, priređuje znanstvene simpozije, sudjeluje u raznim nacionalnim i biskupijskim vjerskim okupljanjima, a aktivna je i na medijskome području. K tome, KS je od svojih početaka značajno prisutna na europskim i domaćim sajmovima knjiga, a u katoličkim i kršćanskim strukovnim organizacijama zauzima važno mjesto.

Kad je riječ o povijesti valja reći da je upravo 22. veljače 1968. godine dekretom zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Šepera osnovana crkvena ustanova s imenom „Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije ‘Kršćanska sadašnjost’“. Bio je to formalni početak djelovanja nove ustanove za kojom je naša Crkva, stiješnjena komunističkim represijama, čeznula. No, već i prije te godine, točnije neposredno nakon završetka Drugoga vatikanskog koncila, skupina znamenitih teologa sa suradnicima, od kojih se kasnije izdvojio tzv. “karizmatički trolist” – Tomislav Janko Šagi-Bunić, Vjekoslav Bajsić i Josip Turčinović – 1966. godine pokrenula je časopis „Svesci – Kršćanska sadašnjost“.

Pogledajte film o povijesti Kršćanske sadašnjosti:

 

U času odluke da se održi Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) naša se Crkva nalazila u teološko-kulturnoj krizi i u posvemašnjem zakašnjenju za teološkom misli na katoličkome Zapadu. Trebalo je brzo nadoknaditi ono što je našoj sredini nedostajalo, kako bi se i sam Koncil mogao razumjeti i istinski prihvatiti. Krenulo se sa „Svescima“ čiji je cilj bio „da se ovim putem također pomogne što brže, što istinskije i plodonosnije kročenje Koncila kod nas“.

Centar KS tijekom prvih deset godina svoga djelovanja razvio je vrlo razgranatu djelatnost u što se uključio znatan broj teologa, svećenika, redovnika i mnoštvo drugih suradnika laika iz čitave Hrvatske. Teologija prodire i šire u društvenu sferu tadašnjeg sustava, a Centar je na taj način postao vrlo razgranat pokret pokoncilske obnove. Tijekom narednih godina nizale su se nove biblioteke da bi danas dosegle broj od 38 biblioteka i više nizova te šest periodičkih publikacija. Tijekom pedesetogodišnje povijesti bilo je velikih postignuća, ali i prijepora i poteškoća kako s tadašnjim komunističkim vlastima tako i s određenim crkvenim krugovima i vlastima iz kojih je KS izišla jača i čista obraza.

Kršćanska sadašnjost objavila je cijele biblioteke suvremene teološke misli, crkvenih dokumenata, liturgijskih knjiga, povijesnih vrela, popularnoga duhovnog i teološkog štiva te knjiga za djecu, čime je osobito snažno utjecala na općecrkvenu kulturu, a sasvim posebno i na razvoj hrvatske teološke misli. Nakon izdanja tzv. Zagrebačke Biblije (1974.), KS je tiskala više prijevoda Novoga zavjeta, posebice poznatoga Duda-Fućakovog, te je izdala cijeli niz Biblija, od tzv. Franjevačke do Jeruzalemske i Ekumenske Biblije, a velik uspjeh postigla je i izdavanjem Ilustrirane Biblije mladih, koja se u KS-u, osim na hrvatskom, tiskala u još 13 svjetskih jezika te se distribuirala posebice po zemljama iza tzv. „Željezne zavjese“. Svojevremeno je KS upravo i s tog razloga nazivana najvećom katoličkom izdavačkom kućom od Beča sve do Vladivostoka.

U razdoblje demokratskih promjena KS je ušla s vrlo razgranatom djelatnosti, s velikim planovima, posebice na području novih elektroničkih medija, i s nenadanim gubitkom duše i pokretača sveukupnoga svoga djelovanja Josipa Turčinovića, koji je umro 3. listopada 1990. godine. Nastupio je krvavi rat koji je, osim gubitka brojnih života i razaranja svake vrste, donio i nemogućnost distribucije kao i smanjenje tržišta. Tijekom sljedećih desetljeća tendencija smanjivanja tržišta se nastavila, a ujedno su se pojavljivali ostali, uglavnom necrkveni, izdavači vjerske literature. U novi vijek KS je ušla kao crkvena ustanova Zagrebačke nadbiskupije koja nastavlja svoje temeljno poslanje na području izdavaštva i nakladništva.

Sjedište KS-a je na Marulićevu trgu 14 u Zagrebu. Tijekom više desetljeća to je mjesto postalo kultno okupljalište crkvenih ljudi i brojnih intelektualaca iz građanskoga društva, posebice u vrijeme komunističke vladavine. Razvojem i množenjem djelatnosti i zaposlenika, KS je nove prostore nalazila na više lokacija u gradu Zagrebu, a od svibnja 2007. godine sve se službe, uključujući i glavni skladišni prostor, nalaze u tzv. Chromosovom tornju u Ulici grada Vukovara 271, na 5. i 11. katu južnoga krila zgrade.

Pogledajte naslovnice izdanja iz edicije Teolozi 20. stoljeća: 


Autor: biramdobro.com

 1,923 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.