Vijesti

5. travnja Cvjetnica – sjećajmo se kroz ovaj Veliki Tjedan da je Isus pobijedio smrt i živi vječno!

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Božji narod se ove godine mora na poseban način, u novim okolnostima, nikada žarčom molitvom i vjerom pripremiti dočekati proslavu uskrsnuća Kristova i pobjedu nad smrti!


“Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! 21Doista, po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! 22Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni.” (1 Korinćanima poslanica 15 poglavlje)

Nakon Kristovog slavnog uskrsnuća smrt više nema vlasti nad čovjekom. Oni koji umiru na ovoj zemlji, prelaze k Gospodinu ako su umrli u vjeri u Isusovu otkupiteljsku smrt i slavno uskrsnuće.

Danas počinje Veliki tjedan koji završava najvećim slavljem kršćana – uskrsnućem Isusa Krista.

Prvi dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim maslinovim grančicama.

Na misama bez naroda, u crkvama diljem Hrvatske, čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Izvor: narod.hr


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
“Laži i propaganda ugrozile su milijune života diljem svijeta”, tvrdi…