5. travnja Cvjetnica – sjećajmo se kroz ovaj Veliki Tjedan da je Isus pobijedio smrt i živi vječno!

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Božji narod se ove godine mora na poseban način, u novim okolnostima, nikada žarčom molitvom i vjerom pripremiti dočekati proslavu uskrsnuća Kristova i pobjedu nad smrti!


“Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! 21Doista, po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće od mrtvih! 22Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni.” (1 Korinćanima poslanica 15 poglavlje)

Nakon Kristovog slavnog uskrsnuća smrt više nema vlasti nad čovjekom. Oni koji umiru na ovoj zemlji, prelaze k Gospodinu ako su umrli u vjeri u Isusovu otkupiteljsku smrt i slavno uskrsnuće.

Danas počinje Veliki tjedan koji završava najvećim slavljem kršćana – uskrsnućem Isusa Krista.

Prvi dan Velikoga tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim maslinovim grančicama.

Na misama bez naroda, u crkvama diljem Hrvatske, čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Izvor: narod.hr


 2,170 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.