Vijesti

30 tisuća vjernika stiže u Aljmaš za veliku Gospu

Marijanska svetišta se ovih dana polako pripremaju za proslavu blagdana Velike Gospe, no ove godine pod strožim uvjetima.


Ove se godine u Aljmašu očekuje oko 30 tisuća vjernika, no svi se moraju pridržavati posebnih epidemioloških mjera. Svakog posjetitelja na ulazu u selo će se upisivati (ime i prezime, broj telefona, broj osobne iskaznice), a kipu Gospe od Utočišta moći će se prići samo uz maske i dezinfekciju. Kako doznajemo maske će biti obavezne.

Dan prije, kao i na sam blagdan Velike Gospe, na državnoj cesti broj 2 (istočni dio Osječke obilaznice) i državnoj cesti broj 213 od Sarvaša do Bijelog Brda, očekuje se veliki broj hodočasnika, pješaka, vozača motornih vozila i biciklista.

Kako bi svim hodočasnicima i sudionicima u prometu osigurali sigurnost te postigli optimalnu protočnost prometa ovim putem želimo dati nekoliko savjeta:
– pozivamo sve vozače da uoči i na dan Velike Gospe na put krenu na vrijeme, da budu strpljivi i oprezni te da poštuju prometne propise,
– da tijekom noći koriste kratka svjetla kako ne bi zasljepljivali pješake,
– da brzinu prilagode uvjetima na cesti, velikoj gustoći prometa vozila i pješaka.
– da ako uoče nesretni slučaj na prometnici ozlijeđenima pruže prvu pomoć, a potom obavijeste medicinsku pomoć (194) i policiju (192), a u slučaju manjih prometnih nesreća samo s materijalnom štetom, uklone vozila s kolnika, popune Europsko izvješće, a ako traže da se izvrši očevid pozovu policiju (192 ili 112).
– da poštuju prometne znakove i upute policijskih službenika,
Kako će velik broj vjernika hodočastiti pješice, pozivamo na poseban oprez tijekom kretanja kolnikom,
– molimo pješake da se u naseljenim mjestima kreću nogostupom,
– da se izvan naselja kreću lijevom stranom kolnika u smjeru kretanja, dakle u susret nadolazećim vozilima, u koloni jedan iza drugoga. Preporučljivo je nositi odjeću (prsluke) s reflektirajućim oznakama i svjetiljke,
– biciklisti se kolnikom moraju kretati desnom stranom u koloni jedan iza drugoga te su u obvezi nositi reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću odjeću te biti propisno osvijetljeni s prednjim bijelim svijetlom i zadnjim crvenim svjetlom.

– Napominjemo da će Policijski službenici Postaja prometne policije Osijek 14. kolovoza provesti i preventivnu akciju zaštite pješaka i biciklista u prometu te će pješacima i biciklistima dijeliti reflektirajući prsluci s natpisom „Ne želim biti žrtva u prometu“ kao i pisane upute za sigurno sudjelovanje u prometu. – savjetuju iz PU osječko-baranjske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvor: osijek031.com

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na blagdan Preobraženja Gospodnjeg, 6. kolovoza, u jutarnjim satima, misnim…