24. srpnja sveti Ivan Kasijan – duhovni boj s osam glavnih strasti

Rođen je oko 360. godine u današnjoj Rumunjskoj, osnivač je muških i ženskih samostana, pisac remek djela Institucije i Konferencije, autor koji je prvi u svojim djelima govorio o „razlikovanju duhova“.

Sveti Ivan Kasijan veliki je sveti redovnik kojega časti i istočna i zapadna Crkva. Kasijana preporučuje u svom Pravilu i sv. Benedikt, a često ga i sam sv. Toma Akvinski navodi kao autoritet. Kasijan je kroz stoljeća bio učitelj nutarnjeg života. U njegovom je duhovnom nauku vrlo naglašeno “razlikovanje duhova”, tj. sposobnost da se otkrije koja misao i poticaj dolaze od Boga, a koja od zloduha. Ta je vrlina za nj majka, čuvarica i voditeljica svih kreposti. Nju će kasnije u klasičnom obliku iznijeti sv. Ignacije Loyola u Pravilima za raspoznavanje dubina.

 

Osam glavnih strasti koje spominje sveti Ivan Kasijan i knjizi „Duhovni boj s osam glavnih strasti“ (izdanje Verbum) su:

1. ugađanje nepca ili proždrljivost
2. blud
3. srebroljublje
4. gnjev
5. tuga
6. duhovna tromost ili acedia
7. taština
8. oholost

Osim što ih opisuje Kasijan daje i savjete kako se s njima boriti.

Katekizam Katoličke Crkve kaže da je Crkva od njega (i sv. Grgura Velikoga) preuzela nauk o glavnim grijesima (br. 1866). Dakle, radi se uistinu o velikom čovjeku kojeg preporučuju veliki ljudi vjere.

Umro je 435. godine na glasu svetosti.

 

Izvor: narod.hr

5,946 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: