24. srpnja sveti Ivan Kasijan – duhovni boj s osam glavnih strasti

Rođen je oko 360. godine u današnjoj Rumunjskoj, osnivač je muških i ženskih samostana, pisac remek djela Institucije i Konferencije, autor koji je prvi u svojim djelima govorio o „razlikovanju duhova“.

Sveti Ivan Kasijan veliki je sveti redovnik kojega časti i istočna i zapadna Crkva. Kasijana preporučuje u svom Pravilu i sv. Benedikt, a često ga i sam sv. Toma Akvinski navodi kao autoritet. Kasijan je kroz stoljeća bio učitelj nutarnjeg života. U njegovom je duhovnom nauku vrlo naglašeno “razlikovanje duhova”, tj. sposobnost da se otkrije koja misao i poticaj dolaze od Boga, a koja od zloduha. Ta je vrlina za nj majka, čuvarica i voditeljica svih kreposti. Nju će kasnije u klasičnom obliku iznijeti sv. Ignacije Loyola u Pravilima za raspoznavanje dubina.

 

Osam glavnih strasti koje spominje sveti Ivan Kasijan i knjizi „Duhovni boj s osam glavnih strasti“ (izdanje Verbum) su:

1. ugađanje nepca ili proždrljivost
2. blud
3. srebroljublje
4. gnjev
5. tuga
6. duhovna tromost ili acedia
7. taština
8. oholost

Osim što ih opisuje Kasijan daje i savjete kako se s njima boriti.

Katekizam Katoličke Crkve kaže da je Crkva od njega (i sv. Grgura Velikoga) preuzela nauk o glavnim grijesima (br. 1866). Dakle, radi se uistinu o velikom čovjeku kojeg preporučuju veliki ljudi vjere.

Umro je 435. godine na glasu svetosti.

 

Izvor: narod.hr

 6,723 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.