23. siječnja 1998. – što je fasciniralo Castra kod pape Ivana Pavla II.?

Na današnji dan 1998. papa Ivan Pavao II. došao je na Kubu u sklopu svog prvog posjeta toj zemlji. To nije bio prvi put da jedan papa posjećuje komunističku zemlju (Ivan Pavao II. već je bio 1979. u rodnoj Poljskoj).

Papa je na Kubi ostao čak pet dana, sastao se s Fidelom Castrom i slavio misu na Trgu revolucije u Havani. Papa je tom prilikom pozvao zapadne zemlje (implicitno Sjedinjene Američke Države) na prekid izolacije Kube.

Ne treba zanemariti doprinos pape Ivana Pavla II. u odmrzavanju odnosa između komunističkog režima i Vatikana tijekom posjeta 1998., kada je i izgovorio čuvenu rečenicu: „Neka se Kuba otvori za svijet, i svijet za Kubu.“

Fasciniran osobom Ivana Pavla II., kubanske vlasti i Castro dopustile su gradnju crkve u Havani, prvi put od 1959. Castro je nakon posjeta Ivana Pavla II. ponovo uveo Božić kao blagdan u zemlji.

Treba imati na umu da je oko 300.000 katolika i 30.000 protestanata napustilo otok odmah nakon revolucije, a potkraj 1961. na Kubi je bilo samo 250 svećenika i redovnika.

Iako su kršteni i odgajali su ih isusovci, braća Fidel i Raul Castro po dolasku na vlast okrenuli su se protiv Crkve i Kubu proglasili ateističkom državom, progonili svećenike i plijenili crkvenu imovinu. Nakon posjeta Benedikta XVI. Castro je odustao od ateističke države i proglasio sekularnom državom.

Kuba je bila i središte ekumenskog susreta između pape Franje i moskovskoga patrijarha Kirila kao važan povijesni događaj za Europu i pomirenje katolika i pravoslavaca.

U starijoj dobi Fidel Castro se ponovno okrenuo, na određeni način crkvi, tako da je nakon Ivana Pavla II., Kubu posjetio i papa Benedikt XVI. i papa Franjo.
Leonard Boff, teolog koji je bio blizak Castru, tvrdi da mu je Castro rekao da je za vrijeme revolucije uvijek nosio križ na grudima.

Izvor: narod.hr

2,632 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: