19. ožujka 1941. rođen fra Jozo Zovko – svjedok i promicatelj čuda u Međugorju

Fra Jozo Zovko je rođen 19. ožujka 1941 u Uzarićima, župa Široki Brijeg. Rođen je kao osmo od desetoro djece u obitelji Mate i Milke r. Gugić.

Iz Posušja je u jesen 1980. premješten za župnika u župi Međugorje.

Po dolasku u Međugorje osniva molitvenu zajednicu i radi na oživljavanju Trećeg reda u župi. U vrijeme prvog Gospinog ukazanja 24.06.1981. u Zagrebu je držao duhovne vježbe za časne sestre. U početku je i sam skeptičan prema autentičnosti ukazanja te poziva narod na molitvu kako bi se izbjegla svaka zabluda i lakovjernost. Nakon što moleći Gospodina za znak doživi osobno iskustvo Gospine prisutnosti postaje jedan od najsnažnijih svjedoka i promicatelja Gospinih poruka i najvećih svjedoka događaja.

Postao je „spiritus movens“ događaja u svezi s ukazanjem Gospe u Međugorju.

Komunističke ateističke vlasti nisu blagonaklono gledale na ovaj događaj, koji je kao takav snažnim izvorištem duhovne snage katoličanstvu i hrvatstvu u BiH i svim republikama i pokrajinama ondašnje države. Stoga su vlasti kanile ovo zaustaviti u početku. Svi svećenici koji su bili u svezi s time bili su predmetom nesmiljenih progona u ondašnjoj SR BiH. Tajne komunističke službe nastojale su zatrijeti svaku informaciju o Međugorju, a posebice prema fra Jozi Zovku. Politički mig Branka Mikulića, visokog komunističkog dužnosnika i stranačkog ideologa u BiH bio je prvi udar. Taj znak novinarima za medijsku harangu dao je na govoru na Tjentištu 4. srpnja 1981., na ondašnji državni praznik Dana boraca. Tom je prigodom bez ustezanja izjavio “da su međugorsku Gospu izmislili klerofašisti”. Ta se etiketa poslije provlačila kroz sve optužbe i kazneni postupak kojim su teretili i progonili fra Jozu Zovku, neke mladiće Hrvate iz okolice Ljubuškog te fra Ferdu Vlašića i fra Jozu Križića. Malo poslije govora mržnje protiv katoličkih Hrvata u BiH koji je izrekao ondašnji član Predsjedništva SR BiH Ivo Jerkić na jednome skupu u Čitluku, fra Jozo je kasno navečer uhićen, 17. kolovoza 1981. i sproveden u istražni zatvor mostarskog Okružnog suda.

Pred sudom je fra Jozu Zovka branio poznati hrvatski odvjetnik Milan Vuković. Montirani proces koji je uslijedio bio je jedinstven po tome što je sadržaj Svetog pisma postao dijelom optužbe i kazne koju je sud izrekao običnom fratru, za tekst koji svi fratri svakodnevno čitaju. Osuđen je na tri godine zatvora. Uložio je žalbu na tu presudu. Dijelovi optužnice su mu odbačeni na Saveznom sudu u Beogradu te je presuda smanjena na godinu i pol dana zatvora.

Zatvorsku kaznu izdržavao je u zatvoru u Foči.

Fra Jozo danas živi i radi u franjevačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu.

 

2,272 total views, 6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.