Novosti

18. travnja Veliki četvrtak – početak Vazmenog trodnevlja i spomenik velike Isusove dobrote

Danas je Veliki četvrtak koji označava posljednji dan korizme, a na taj dan navečer započinje Vazmeno trodnevlje – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, koji završavaju Kristovim uskrsnućem, blagdanom Uskrsa.


Veliki četvrtak je zaista veliki. To je spomenik velike i dirljive Isusove dobrote. Veliki četvrtak stoga je prvo svećeničko ređenje, prva sveta pričest, prva sveta misa prikazana rukama najvišeg i najdostojnijeg od svih svećenika. Najuzvišenije stvari su tu izražene najjednostavnijim riječima.

Prvi dan svetog trodnevlja je Veliki četvrtak, kršćanski blagdan koji je spomendan Isusove posljednje večere. Kako samo ime blagdana kazuje Veliki četvrtak slavi se četvrtak uoči Uskrsa.

Na samo jutro Velikog četvrtka slavi svaka bislkpija jednu misu poznatu kao Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Misa Večere Gospodnje – smisao i obredi

Navečer se na svečani način slavi euharistijsko slavlje koje se naziva Misa Večere Gospodnje. Tom misom zapravo počinje Vazmeno trodnevlje.

Zadnja Isusova večera i sve što se tada dogodilo, daleka je prošlost i od nje nas dijeli velika vremenska udaljenost. No, misao nas može prenijeti u ono doba, u onu svetu večer, u dvoranu posljednje Isusove večere.

Posvećene hostije s sklanjaju u posebno svetohranište, a s oltara se uklanja oltarnik i svi ukrasi, te je oltar ostaje prazan i “gol”. Oltar predstavlja Krista. Kao što je Krist bio na Kalvariji sramotno svučen, tako se u spomen na taj događaj ogoljuje oltar. Vjernici ostaju u tišini i klanjaju se pred tajnom Kristove muke i smrti.

Time počinje sveta i poniruća šutnja, kroz koju možemo naslutiti misterij Kristova događaja, te traje sve do mise uskrsnog bdijenja u noći s Velike Subote na dan Uskrsa.

Izvor: narod.hr

(Visited 5 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Uskrsna poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića Draga braćo i…