15. ožujka sveti Longin – vojnik koji je probio Isusov bok iz kojeg su potekli Krv i Voda

Sveti Longin (Longinus), rimski mučenik, po nekima rodom iz Kapadocije (Mala Azija), a po nekima iz talijanskog grada Anxanuma (danas Lanciano u Italiji), bio je prema predaji onaj vojnik, stotnik koji je kopljem probo Isusov bok.

Potresen dramatičnom Isusovom smrću, Longin je bio prvi čovjek koji je neposredno nakon Kristove smrti dao istinito svjedočanstvo koje živi do današnjega dana, a zapisano je u riječima Evanđelja: „Uistinu, ovaj bijaše Sin Božji!“ i „Zaista, ovaj čovjek bijaše pravednik!“

Legenda, koja je utemeljena na kršćanskoj predaji, govori da su kapi Kristove Krve poprskale Longinove bolesne oči. On je u tom trenutku čudesno ozdravio i postao Kristov učenik.

Kad su započeli žestoki progoni kršćana, Longin je relikviju Kristove krvi zakopao u zemlju kod Mantove i vratio se u Cezareju Kapadocijsku (Mala Azija). Tamo mu je kao mučeniku za vjeru Kristovu odrubljena glava 2. prosinca 37. godine. Njegove kosti prenesene su 533. iz Kapadocije u Mantovu.

Papa Inocent VI. uvrstio je 2. prosinca 1340. mučenika Longina u popis svetaca. Osobito se časti u bazilici svetog Andrije u Mantovi, gdje je glavno svetište Kristove krvi. Longinove relikvije nalaze se u bazilici svetog Augustina u Rimu, a u rimskoj bazilici svetog Petra nalazi se njegov impozantni kip, djelo Gian Lorenza Berninija.

Zanimljivo je da u filmu Georgea Stevensa „Najveća priča ikad ispričana“ (1965.) ulogu Longina tumači John Wayne.

Longinovo koplje nalazi se u rimskoj prvostolnici uz grob apostola Petra sa njegove gornje strane.


Autor: narod.hr

2,523 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.