ZNATE LI OVO? VLASNICI GETSEMANSKOG VRTA SU HRVATI! Tamo je Isus molio noć prije kalvarije!

getseman

Mjesto s kojim počinje muka.

Prava senzacija je saznanje o kojem mnogi Hrvati ne znaju ništa. Naime, vlasnici jeruzalemske Maslinske gore, odnosno Getemanskog vrta – vrta u kojem je Isus molio noć prije velike kalvarije je u vlasništvu Hrvata. Njega su 1681. godine otkupili bosanski Hrvati, Pavle, Antun i Jakovom, sinovi Augustina Brankovića, koji su tri četvrine vrta predali franjevcima u čijem je vlasništvu do dana današnjeg. U ožujku 2014. u jeruzalemskom Getsemanskom vrtu otkrivena je i  spomen-ploča Hrvatima iz Bosne i Hercegovine a te godine prošlo je 333 godine otkako su oni od tadašnjih turskih muslimanskih vlasnika otkupili ovo za kršćane sveto mjesto i povjerili ga franjevcima u Svetoj zemlji.

Mjesto velikih kušnji i patnji

Jeruzalemski Getsemanski vrt posebno je mjesto, a valja ga se sjetiti i za nadolazeći Veliki Tjedan. Naime, noć prije velike Kristove kalvarije, prije nego je uhićen i mučen, poslije posljednje večere Isus se uputio u ovoj vrt s učenicima. Njegovi najdraži učenici, Petar, Ivan i Jakov brzo su pozaspali,  iako ih je zamolio da ostanu budni. Isus je ostao sam u smrtnoj boli sa spoznajom kakva ga zastrašujuća muka čeka. Te večeri Isus je, prolazio strašne boli, a molio je Oca da ga ‘ta čaša žuči’ zaobiđe, ako je ikako moguće. Molio je u smrtnom znoju, a kapljice krvi rosile su njegovo čelo. Nakon poduže molitve vratio se učenicima prekorivši ih da nisu jedan sat mogli probdjeti s njim. ‘ Bdijte i molite se, da ne dođete u iskušenje!”, rekao im je Isus koji je triput odlazio moliti i triput se vraćao dok su njegovi apostoli svaki put spavali.

Getsemanski-vrt9

Getsemanski vrt

Kad se Isus posljednji put vratio k apostolima, vidio je da su opet zaspali. “U ovakvom trenutku spavate i počivate!” rekao im je. “Evo, približio se čas da Sin čovječji bude izdan i predan u ruke grešnicima. Ustanite, pođimo! Evo, izdajnik se moj približio” (Matej 26:45, 46).

Nakon ovoga počinje kalvarija. Isus je predan, uhićen i mučen do smrti.

Izvor: Dnevno.hr/ Autor teksta: Autor: Z. K.

2,357 total views, 0 views today

(Visited 517 times, 1 visits today)
Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*