Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića stiglo u Zadar

Na dočeku ispred crkve Gospe od Zdravlja, koja je ujedno svetište Leopolda Bogdana Mandića za Zadarsku nadbiskupiju, mons. Lenkić je istaknuo: „S ponosom i radošću u srcu, na pragu ovog drevnog svetišta, dočekujemo sveca koji je njime upravljao, tri godine u njemu živio i svećeničku službu vršio. Ovo je milosni i radosni susret s velikim duhovnim sinom našeg hrvatskog naroda i našim zadarskim sugrađaninom”

“Sveti Leopolde, dobro došao na našu obalu života. Podrži nas usprkos protivnim vjetrovima na uzburkanom moru hrvatskog tla u vjernosti Bogu i ljubavi prema bližnjima”, poručio je generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić u nagovoru kojeg je u četvrtak, 14. rujna, održao za vrijeme liturgijskog obreda kojeg je predvodio pri dočeku tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića ispred crkve Gospe od Zdravlja, koja je ujedno svetište Leopolda Bogdana Mandića za Zadarsku nadbiskupiju. „Danas s ponosom i radošću u srcu, na pragu ovog drevnog svetišta, dočekujemo sveca koji je njime upravljao, tri godine u njemu živio i svećeničku službu vršio.

 

Ovo je milosni i radosni susret s velikim duhovnim sinom našeg hrvatskog naroda i našim zadarskim sugrađaninom. Sv. Leopold ponovno se vraća u svoj Zadar, u svoju crkvu, pred lik Gospe od Zdravlja. Neka po zagovoru svetog Leopolda, boravak njegovog svetog tijela bude milosno i blagoslovljeno vrijeme za grad Zadar i Zadarsku nadbiskupiju, osobito za naš duhovni rast i osobni susret s milosrdnim Ocem. Njegov dolazak i boravak neka drevnoj zadarskoj Crkvi u svemu bude milostan”, poručio je mons. Lenkić, istaknuvši „da nas prisutnost Leopoldovog tijela potiče na snažnije življenje kršćanske vjere, na trajno obraćenje, prihvaćanje milosti svete ispovijedi i na ljubav prema bližnjima”.

 

„Sveti Leopold je snagom otajstvene Božje prisutnosti ponovno među svojim narodom; ne da bismo mi gledali njega, nego da bismo po njemu vidjeli i susreli Boga. Kako je i sam rekao: ‘Zahvalimo Bogu i zamolimo Ga za oproštenje, jer se udostojao dozvoliti da naša ništavnost dođe u dodir s blagom Njegove milosti’.

 

Na sve to poticala ga je velika ljubav koju je gajio prema Gospodinu i sveta euharistija iz koje je crpio najveće bogatstvo i snagu za svoje djelovanje. Kroz tako krhkog i siromašnog redovnika očitovala se Božja snaga. On je bio jasni svjedok ljubavi Očeve i darivatelj Božjeg milosrđa kroz sakrament pomirenja. Zaboravljao je na sebe, da bi čovjeku pokazivao Očevu milosrdnu ljubav i upućivao ga na nju”, rekao je mons. Lenkić.

 

 

istaknuo je da je sv. Leopold dio nepreglednog mnoštva svetaca koji su proslavili Boga živeći skromnim životom protkanim služenjem Bogu i bližnjemu. „Takvim životom živio je i svetac koji je ponos našeg naroda, koji nas danas okuplja. Velik, u malom slabašnom i krhkom tijelu. Velik duhom i srcem, velik svetošću, a to je jedina prava veličina. Maleni, neznatni redovnik kojeg je Bog uzvisio i stavio ga kao uzor svetosti. Svima nama srcu dragi kapucin: sv. Leopold Bogdan Mandić, apostol ispovijedaonice i kršćanskog jedinstva, duhovnik i tješitelj ljudskih srdaca. Mnogima je pokazao stazu života, puninu radosti lica Božjega. I sam sv. Leopold kaže: ‘Ni jedan čovjek nije toliko od blata da u njemu nema zrnce zlata’. Tihi i povučeni franjevac kapucin, koji je sav svoj redovnički život proživio u tuđini, a srce mu je neprestano jecalo i čeznulo za domovinom”, rekao je predvoditelj obreda, podsjećajući na svečeve riječi: ‘Krv nije voda. Ne izdaje se vlastita krv’, ‘Moje je srce s druge strane mora’. “Zaista, njegovo srce kucalo je za rodnu grudu, za njegov hrvatski narod, za Crkvu, za drugu stranu Jadrana”, rekao je don Josip.

 

Ispred Mariji posvećene crkve, don Josip je istaknuo riječi iz njenog hvalospjeva ‘Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne’, u kojem ona hvali Gospodina za sve što je učinio u njenom životu i što će učiniti u životima svih svetaca. „Svetost nekog Božjeg ugodnika primjer je nama kako mi danas trebamo živjeti vjeru i protkati je u svoj svakodnevni život: osobni i obiteljski, profesionalni i narodni. Biti svet nije nešto nedohvatno, rezervirano samo za neke, nego poziv svakome. Neka Gospodin po zagovoru svetog Leopolda blagoslovi sva naša dobra nastojanja i privede nas svetosti života. Sveti Leopolde, zagovaraj nas da vidimo Božje milosrđe, da mu pristupamo i da živimo u Njegovoj milosti. Sveti Leopolde, moli za nas, za naše obitelji, hrvatski narod i dragu nam domovinu Hrvatsku”, zaključio je mons. Lenkić u prigodnom nagovoru.

 

U zajedništvu s mons. Lenkićem bili su don Josip Radojica Pinčić, župnik katedrale sv. Stošije i upravitelj zadarskog svetišta sv. Leopolda, dekani dekanata Zadar Istok i Zadar Zapad don Igor Ikić i don Tomislav Sikirić, o. Jozo Milanović, OSB, don Roland Jelić, rektor i don Zvonimir Mikulić, prefekt Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

 

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić nije bio na dočeku svečevog tijela u Zadru jer je sudjelovao na svečanoj akademiji i svečanom misnom slavlju u Mostaru, prigodom 25. obljetnice biskupskog ređenja mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića.

 

 

IKA/Zadarska nadbiskupija

946 total views, 2 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: