Što se dogodilo s Kovčegom saveza i gdje se nalazi?“ (VIDEO)

o

Pitanje već stoljećima fascinira teologe, proučavatelje Biblije i arheologe. U osamnaestoj godini svoje vladavine, judejski kralj Jošija naredio je skrbiteljima Kovčega saveza da ga vrate u hram u Jeruzalemu je bio posljednji put da se u Svetom pismu spomenulo gdje se nalazio Kovčeg saveza.

Četrdeset godina kasnije, babilonski kralj r osvojio je Jeruzalem i opljačkao Hram. Manje od deset godina kasnije, vratio se i uzeo sve što je ostalo u Hramu, a onda je spalio Hram i grad do temelja. Dakle, što se dogodilo s kovčegom?
Nekanonska Druga knjiga o Makabejcima izvještava kako je Jeremija, uoči babilonske invazije, „po Božjem nadahnuću sa sobom ponio Šator i Kovčeg saveza, pa se uspeo na goru na koju se bio popeo Mojsije i odakle je motrio Božju baštinu.Stigavši onamo, nađe stan u pećini, unese u nj Šator, Kovčeg i kadioni žrtvenik, a ulaz zagradi

Međutim, „Neki od njegovih pratilaca došli su zatim da označe put, ali ga nisu mogli naći. Kad je to saznao Jeremija, prekorio ih je ovako: ‘Ovo mjesto bit će nepoznato sve dok Bog ponovo ne sabere svoj narod i ne smiluje mu se. Tada će Gospodin ponovo pokazati sve ove predmete i vidjet će se Gospodinova slava i Oblak, kao što se pojavio za Mojsija i kad je Salomon molio da hram bude veličanstveno posvećen.’“
Druga teorija vezano uz to gdje se nalazi izgubljeni Kovčeg saveza vezana je uz rabine Shoma Gorena i Yehuda Getza, koji tvrde da je Kovčeg sakriven ispod brda na kojemu je stajao Hram, gdje je bio zakopan prije nego što ga je Nabukodonozor stigao ukrasti. Nažalost, hramsko brdo je sada obitavalište Kupole na stijeni, islamskog svetišta, a lokalna muslimanska zajednica ne dopušta iskopavanje. Tako, ne možemo znati jesu li rabini Gorem i Getz upravu.

Istraživač Vendyl Jones, između ostalih, vjeruje da jedan artefakt pronađen među mrtvomorskim spisima, enigmatski „Bakreni svitak“ iz qumranske špilje broj 3, zapravo služi kao neka vrsta mape s blagom na kojoj se navode mjesta brojnih dragocjenih blaga uzetih iz Hrama prije nego što su došli Babilonci, te da se među njima nalazi i izgubljeni Kovčeg saveza. Tek nam predstoji vidjeti je li to točno, pošto nitko još nije uspio locirati sve nužne zemljopisne međe navedene na tom svitku. I dok je to zanimljiva špekulacija, još uvijek je nedokazana.

Negdašnji istočnoafrički dopisnik časopisa „The Economist,” Graham Hancock, izdao je 1992. godine knjigu pod naslovom The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant (Znak i pečat: Potraga za izgubljenim Kovčegom saveza; op. prev.), u kojoj tvrdi kako je Kovčeg spremljen u crkvu Svete Marije Sionske u Aksumu, drevnom gradu u Etiopiji. Istraživač B.A.S.E. instituta, Robert Cornuke, također vjeruje da postoji mogućnost kako je Kovčeg sada u Aksumu. Međutim, nitko ga još tamo nije pronašao jer je onemogućen pristup.

 

Možda je u Vatikanu, no svakako nije za javnost.

Na kraju, Kovčeg je još uvijek izgubljen za sve, osim za Boga.

Bog želi obnoviti savez sa svojim narodom po Mariji, Njegovim Kovčegom Saveza. Marija dolazi obnoviti vjeru

 

U Kovčegu je bio Zakon – onaj Zakon koji nisu slijedili i od kojeg su se udaljili .

 

Više nije bilo „osobnog odnosa s Gospodinom“; zaboravili su na Boga koji ih je spasio. I bili su poraženi: 30 tisuća Izraelaca je ubijeno,.

Radilo se o „totalnome porazu“. Narod koji se udalji od Boga tako završava

A gubavac dolazi pred Isusa, klekne pred njega i zamoli: „Ako hoćeš, možeš me očistiti.“

Taj gubavac Gospodinu govori: „Ja sam poraz“, jer nije mogao živjeti u zajednici, uvijek je bio izbacivan, odvajan. Međutim, Isusu kaže: „Ti možeš preobraziti taj poraz u pobjedu“. Pred tim se Gospodin smilova i očisti ga od gube. Tako je jednostavno ta bitka završila u dvije minute s pobjedom.

Očišćeni je gubavac imao nešto što ga je potaknulo da ide k Isusu – imao je vjeru. Apostol Ivan kaže da je naša pobjeda nad svijetom naša vjera. Ona uvijek pobjeđuje.

Sam nam je Isus rekao da se s vjerom pomiču brda. Također je kazao: „Što god tražite od Oca u moje ime, bit će vam. Molite i dat će vam se; kucajte i otvorit će vam se“. Ali s vjerom. To je naša pobjeda

Video:

 

Izvor: christianity.about.com

 

4,513 total views, 8 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: