Što nas to očekuje na 6. međunarodnom hodočašću za osobe s invaliditetom 15. – 18. 6. 2017.

„Da ljubav vaša sve više raste” (Fil 1, 9) – U Gospinoj školi

Vrijeme prekretnice u kojem živimo postaje sve tjesnije. Kao da na sve strane pljušte udarci i podmetanja duha zatirača koji svim silama želi u nama vjernicima ugasiti plamičak ljubavi i vjere koji nas još nosi naprijed.

Ovogodišnji 6. međunarodni seminar za Osobe s invaliditetom na poseban način želi poslužiti kao duhovna okrjepa i ohrabrenje onima koji u svom životu, uza sve nedaće, nose i posebno darovani križ djeteta ili osobe s teškoćama. Jedna mi je majka rekla kako jedva čeka ovo hodočašće jer se jedino kroz te dane u Međugorju osjeća kao SUPER – MAMA: netko tko nije, kao inače, najzadnja i odbačena karika u društvu, nego kao netko tko je najvažniji i najcjenjeniji na svijetu – zato što svojom žrtvom i ljubavlju prema Isusu – patniku, u svom djetetu zapravo surađuje u otkupljenju svijeta.

Po broju prijavljenih sudionika ovo je dosad najbrojnije hodočašće. Ukupno njih 1928 dolazi iz HRVATSKE i BiH – 1051; POLJSKE – 373; UKRAJINE – 230; LATVIJE – 70; LITVE – 6; RUSIJE – 15; SLOVAČKE – 25; FRANCUSKE – 9; ITALIJE – 30 i SLOVENIJE – 119.

Prihvat i smještaj im kao i prijašnjih godina osiguravaju besplatno župljani župe Međugorje, koji se ovim činom konkretne ljubavi i velikodušnosti, upravo na početku molitvene devetnice uoči 36. obljetnice ukazanja, žele zahvaliti Gospi za sve ove godine milosti njezine prisutnosti među nama.

 

Fra Marinko Šakota je koordinator hodočašća, a ove godine glavni predavač biti će fra Ante Vučković, inače član franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Osim što je profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, fra Ante je poznati voditelj duhovnih vježbi, seminara i duhovnih obnova. Kroz svoje duboke i široke te nadasve nadahnjujuće analize biblijskih tekstova, fra Ante svaki puta uspijeva donijeti jedan novi i drugačiji pogled na Božju riječ.

Ukorjenjuje ju u čovjekova stanja, emocije, ponašanja, okolinu, običaje te pomaže slušatelju sagledati samog sebe i svoje probleme kroz prizmu Božjeg pogleda i Božjih zakona. Ovoga će puta u svojim katehezama pokušati protumačiti što nam to Isus želi poručiti u evanđeoskim odlomcima koji opisuju njegove susrete s različitim bolesnicima, a to će sigurno biti nešto što još nismo čuli i što doista može promijeniti naš život i naš stav prema patnji, bolesti, teškoći, invalidnosti…

U Gospinoj školi glavni je predmet ljubav! Ali ne ona osjećajna, nego ona koja „sve više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te može prosuditi što je najbolje da budemo čisti i besprijekorni za Dan Kristov…“ (usp. Fil 1, 9).

Božja ljubav je dakle ona ljubav koja zna proniknuti i spoznati ono što je u skladu s Božjom voljom i naukom Života, makar se nama ovdje na zemlji činilo kao križ i patnja i u očima svijeta kao nepoželjno i potrebito eliminacije.

Upravo o ovim iskustvima blagoslova u prihvaćanju darovanih teškoća bit će govora u PREDSTAVLJANJU knjige: „Ne lomite napukle trske: Život s darovanim teškoćama” autora fra Gorana Azinovića i fra Zvonka Benkovića koje će se održati 17. lipnja 2017. u 20:30, u Dvorani Ivana Pavla II (Žuta dvorana), Međugorje.

 

Autor: Paula Tomić

743 total views, 2 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: