Rođendanska čestitka vlč. Zlatku Sudcu video

Zlatko Sudac (Rijeka, 24. siječnja 1971.), hrvatski katolički svećenik, umjetnik, karizmatični, poznat po stigmama.

Postao je poznat nakon stigmi na čelu i na još nekim mjestima. Održavao je seminare duhovne obnove u pastoralnom centru “Betanija”, u mjestu Ćunski na Lošinju, i ponekad u inozemstvu. Zaređen je1998. godine. Zareditelj mu je bio tadašnj krčki biskup, a sadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Krčki biskup mons. Valter Župan započeo je u jesen 2009. godine likvidaciju Doma za duhovne susrete “Betanija”, a biskupi su se dogovorili da nitko neće dopustiti Sudčeve seminare.

U razdoblju od 2000. do rujna 2009. godine u tom centru je održano 240 seminara duhovne obnove s oko 31.000 polaznika.

Uz svoj svećenički poziv bavi se i slikanjem religijskih motiva, kiparstvom, glazbom i pisanjem knjiga. Dosad je objavio četiri naslova.

Zlatko Sudac djetinjstvo je proveo u Vrbniku na otoku Krku. U Vrbniku i danas žive Zlatkovi roditelji. Njegova majka je planirala postati časna sestra, ali se to nikada nije dogodilo. Ipak, zavjetovala se da će moliti da Zlatko jednog dana postane svećenik. Osnovnu i srednju školu Sudac je završio također na tom otoku, zatim je radio u Vrbniku kao strojarski tehničar. Uz rad upisao je teologiju u Rijeci.

Rat ga je tako zatekao kao studenta filozofije i psihologije, da bi nakon par godina otkrio svoj pravi poziv, pa 1993. godine upisuje bogosloviju i seli u sjemenište. Studij teologije, dogmatike i prava završio je u Zagrebu, gdje je i diplomirao. Zaređen je za svećenika krčke biskupije, 29. lipnja 1998. godine.Konačno se zaređuje za svećenika i postaje kapelan (župni vikar) u malom otočkom mjestu Novalji. Odatle će se, niti godinu kasnije, u proljeće početi događati neobične promjene na njemu.

Neobičan događaj u Novalji

Na otoku Pagu Zlatko Sudac tvrdi da je imao “neobično ukazanje”

Po vlastitim riječima, Sudac je započeo svoju “renesansu” duhovnosti u proljeće 1999. kada mu se dogodio neobičan događaj. Tada, dok je još bio kapelan, se šetao jedne večeri po Novalji na Pagu s gospođom Milkom Ricov prema Straškome, dijelu uz more.

Te večeri jako je puhala bura i krošnje su se tresle. No, prema njegovim riječima, “odjednom je nastupio potpuni mir”.[6] Vjetar je “odjednom utihnuo, a more je postalo poput ulja”. I Sudac i Ricov su, još začuđeni, potom spazili da se na noćnom nebu pojavilo “neobično sunce, koje je žarilo”.[6]

Sudac je pojavu opisao kao “sunce oko kojeg je bio krug duginih boja” a između sunca i ruba duge bio je “ljubičasti krug koji je titrao”, dok su se preko “cijelog neba pružali krakovi križa”.[6] Oboje su kleknuli, s tim da je Sudac kleknuo licem prema toj svjetlosti, zatvorenih očiju i raširenih ruku. Dugu su molili, a ono što su osjećali opisali su kao “apsolutnim i netaknutim mirom”.[6][7] Taj znak dugo je trajao prije nego je nestao, a njih dvoje se začudilo kada su saznali da nitko u Novalji nije primjetio isti te noći.

Stigme

Idući dan, Sudca je počelo peći čelo. Po iskazima, otišao se u kupaonicu umiti hladnom vodom, no vidio je u ogledalu da mu je čelo crveno. Idućih dva dana imao je neugodan osjećaj peckanja čela, niz oči su mu “krenule krvave suze i počeo se znojiti krvavim znojem.”Tako mu se počeo javljati križ na čelu. Križ je “nastajao polako, utiskujući se sve dublje, a s vremenom je poprimio oblik kakav ima”. Bio je poput “rimskog križa koji se polako širio i počeo ulaziti u dubinu čela.”

Prvo su Ricov i Sudac obavijestili lokalnog župnika, a ovaj je potom kontaktirao biskupa. Tada se počinju gomilati glasine o Sudčevim nadnaravnim sposobnostima. Postoje različita svjedočanstva – svijetljenja, levitacija, bilokacija pa i čudesna izlječenja bolesnika sa kojima je bio u kontaktu.

 

Sudac je tada počeo nositi bijelu odjeću i krenuo sa svojim propovijedima i misama u kojima je govorio o ljubavi, vjeri ali i problemima u društvu, gdje je često spominjao i politčke teme. Službena Crkva prema njemu se, i njegovom navodnom fenomenu, odredila vrlo rezervirano, bez službenih komentara. Umjesto njih, Sudac je već nakon nekoliko mjeseci povučen iz Novalje te mu određeno da se neko vrijeme kloni javnosti. Bio je na ispitivanjima u poznatoj rimskoj klinici Gemelli, gdje je ustanovljeno da je stigma u obliku križa na njegovu čelu “neobjašnjiva prirodnim zakonima dostupnim suvremenoj znanosti“.  Sam Sudac je međutim uvijek bio diskretan što se tiče vlastitih navodnih stigmi te ih nikada nije javno izlagao, nego je čak stavljao flaster na čelo kako bi prekrio križ da bi ljudi na misama više obraćali pozornost na njegove duhovne poruke.

” Neka ga Gospodin Blagoslovi i vodi u svemu i da tako nastavi nam prenositi evanđelje Gospodnjoj. Sve najbolje vam želim u svemu.

Video

7,623 total views, 2 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

%d blogeri kao ovaj: