Razmišljanje o današnjem evanđelju

Crkva pred nas danas na stol riječi stavlja u prvom čitanju iz Knjige Danielove san kojega Daniel usnu. Da bismo u potpunosti razumjeli Sveto pismo, a osobito apokaliptičnu literaturu, valja nam dobro poznavati biblijski smisao i značenje različitih slika. Četiri vjetra nebeska uzbibaše veliko more.

Iz Mora koje je u Bibliji simbol smrti i smrtne opasnosti izlaze četiri zvijeri. Svaka od tih zvijeri predstavlja po jedno kraljevstvo. Prva zvijer predstavlja Babilonsko carstvo, druga Midjansko, treća Perzijsko i četvrta na koncu Kraljevstvo Aleksandra Velikog. Deset rogova četvrte zvijeri predstavlja kraljeve iz seleukovićevske dinastije.

Ponovno možemo uočiti slojevitost sadržaja i poruke riječi Božje! Danielovo viđenje ostvarilo se u vremenu, no ono je u sebi i eshatološko, štoviše apokaliptičko i nadilazeći bližu povijest koju nagoviješta usmjerava naš pogled na posljednja vremena – apokalipsu – sjedinjujući čitavu povijest spasenja u jedan linearni niz događaja u vremenu kojima upravlja Bog i vodi ih do konačnog ispunjenja onog što se ima zbiti! U drugom dijelu sna, nasuprot zlu koje bi dano učiniti zvijerima, Daniel vidi prijestolja sudaca u Nebu i Pradavnog koji sjede! ‘Prijestolje njegovo kao plamenovi ognjeni i točkovi kao žarki oganj. Rijeka ognjena tekla i izvirala ispred njega. Tisuće služahu njemu, mirijade stajahu pred njim. Sud sjede, a knjiga u koju se zapisuju ljudska djela se otvori. Slijedi sud i kazna zvijerima.

Na koncu Daniel ugleda Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima i bi mu predana čast, vlast i kraljevstvo, da mu služe svi narodi i plemena i jezici. Vlast njegova vlast je vječna, nikada proći neće, kraljevstvo njegovo nikad propasti neće! Danielov san možemo danas promotriti kao čitavu povijest spasenja, koja je zapravo borba između dobra i zla. Sveti Pavao na mnogo mjesta naziva naš kršćanski život na zemlji borbom protiv grijeha.

U tom smislu Danielov san je s jedne strane podsjetnik svima nama na trajnu kozmičku borbu, borbu svjetova, borbu duha i tijela, palog đavla i nas u krštenju uzdignutih na dostojanstvo sinova! Zvijeri koje izlaze iz mora sa svom svojom strahotom predstavljaju sva ona zla i zavođenja koja su ustajala i ustajat će do konca sve strašnije na sinove izabrane, da ih zavedu i odvedu od Boga.
S druge strane kao trajan podsjetnik Riječ Božja gotovo neizostavno sadrži i govor o sudu, i konačnoj Božjoj kazni za zvijeri i one koji njima povjeruju i nagradi za one koji ostanu unatoč silini progona i trpljenja vjerni do kraja.

Možemo reći, kako nam je Bog kroz svoju riječ – Bibliju – ostavio ne samo objavu onog što se zbilo, nego i onog što se ima zbiti i na taj način nam zapravo pomaže da razumijemo znakove povijesti i vremena. U tom smislu i u današnjem evanđelju Isus nas na primjeru smokve i svih stabala želi opomenuti da znakove koje nam je dao i daje shvatimo ozbiljno, da ih prepoznamo, razumijemo i znademo u njima prepoznati blizinu kraljevstva Božjeg. Isus nas nadalje uvjerava da će proći i nebo i zemlja, ali Njegova riječ neće proći dok se sve ne zbude.

Predraga braćo, u svjetlu riječi Božje danas, a na koncu još jedne crkvene godine, svjesni svih mogućih nemani koje nas okružuju, ohrabrimo se i odvažimo na još zauzetiju borbu! Poslanica Hebrejima veli da se u borbi protiv grijeha još uvijek ne oduprijesmo do krvi! Možda smo se već umorili? Možda mislimo da nema smisla i da su zvijeri snažnije? Ali, naviještena Riječ nas upravo želi ohrabriti da ustrajemo do kraja! Bog nas je prepustio ovom vremenu kušnje u kojem se čini da su zvijeri brojnije i moćnije. Sve je to samo privid! Božja je pobjeda konačna! Stoga se nipošto ne smijemo plašiti. Nećemo se sada fokusirati na zvijeri koje nas okružuju i njihovu strahotu koja je silna, nego neka nam sva ta neprijateljeva artiljerija bude znakom koliko je Zvijeri stalo do naše propasti!

Baš zato prepoznajmo važnost da budemo i ostanemo Božji do kraja! U ovom vremenu velikoga otpada od Istine Evanđelja, kušnje su brojne i vrlo prikrivene i dovoljno je malo nepažnje i oholosti i već smo uhvaćeni u zamku zvijeri. Zaključujem riječima svetog Pavla iz poslanice Efežanima o duhovnom boju: ‘Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete, i za me, da mi se otvore usta i dade riječ hrabro obznaniti otajstvo evanđelja.


Pripremio:  vlč. Siniša Paušić

1,349 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: