Prvi sakralni objekt u Osijeku koji bi se mogao obnavljati iz fondova EU-a

CRKVA PRESLAVNOG IMENA MARIJINA

Donjogradska bi crkva Preslavnoga Imena Marijina mogla biti prvi sakralni objekt u Osijeku koji će se obnavljati iz fondova Europske unije. Tu nam je informaciju potvrdio župnik donjogradske župe, prečasni Ivan Jurić, koji potvrđuje kako crkva, koja je prije tri godine slavila 300. obljetnicu od početka gradnje, ove godine ulazi u treću godinu opsežnih istražnih radova Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

– Ovo su najiscrpniji istražni radovi do sada koje financira Ministarstvo kulture, a cilj je načiniti elaborat kako bi se krenulo u obnovu, i to na način da se crkvu vrati u izvorno stanje. Vjerujem kako bi istraživanje moglo biti gotovo ove godine, nakon čega bismo mogli krenuti u obnovu kakva do sada nije rađena. Naime, bez gotovih elaborata ne možemo aplicirati za fondove, a za sada imamo spremno oko 70 posto dokumentacije, tako da smo blizu – optimističan je župnik Jurić.

Inače, recimo i kako ova župa i dalje radi na istraživanju svoje pisane povijesti. Tako je župnik nedavno sa suradnicima posjetio i arhiv u Ostrogonu, u Mađarskoj, i otamo su povukli dokumentaciju vezanu uz osječku povijest neposredno nakon odlaska Turaka iz Osijeka.

– Riječ je o arhivskoj dokumentaciji koja se odnosi na Tvrđu i Donji grad, a koja do sada još nije obrađena pa će povjesničari imati pune ruke posla, a vjerojatno će se otkriti neki neosvijetljeni momenti iz osječke povijesti – uvjeren je donjogradski župnik.

Inače, početkom svake godine osječke župe objavljuju i statistike iz vjerničkog života za prošlu godinu koje pokazuju trendove u crkvenom životu.

– U Donjogradskoj su župi prošle godine krštena 104 djeteta, dok smo imali 117 pogreba. Vjenčali smo 50 parova i podijelili 90.000 pričesti. Ove brojke čak su i bolje u odnosu na 2015. kada smo imali zastrašujuću statistiku od 97 krštenih i čak 147 umrlih. No, evidentno je kako broj stanovnika u Donjem gradu opada. Prilikom blagoslova kuća obišli smo oko 2300 domova, što je za čak 300 domaćinstava manje nego inače. Pokazatelj je to da je dio stanovništva izumro, a dio odselio ili iselio. Stoga smo ove godine, nakon 12 godina, pristupili i novom popisu svih vjernika, a nakon obrade ovih podataka imat ćemo točne brojke o stanju u Donjem gradu. No, Donji je grad još uvijek jedna od vjernički najjačih župa u Osijeku, što se vidi i prema broju vjernika na svetim misama. Stoga je zadovoljstvo biti župnik u ovoj župi – zaključio je župnik Jurić.

 

Izvor: glas slavonije/ autor: Nefreteta Z. EBERHARD

1,298 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: