Prva katolička osnovna škola u Rijeci započela s nastavom

34957

Rijeka, – “Danas je prvi dan škole ovdje okupljenim prvašima, ali i škola koju će pohađati danas upravo s njima započinje s radom”, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić na misi kojom je 7. rujna započeo prvi nastavni dan u katoličkoj osnovnoj školi Josip Pavlišić u Rijeci.

Škola je započela s radom formiravši dva odjeljenja prvih razreda, a nakon mise djeca i roditelji okupili su se u dvorani Teologije u Rijeci koja s osnovom školom dijeli istu zgradu. Na svečanosti početka rada škole i početka nastavne godine govorili su nadbiskup Devčić, ravnateljica s. Maja Dolenc, zamjenik riječkoga gradonačelnika Miroslav Matešić te roditelj jednog prvaša Tomislav Brguljan, a program je obogaćen pjesmom djece iz vrtića sestara milosrdnica Zvjezdica mira i završen blagoslovom.
Nadbiskup Devčić još je u propovijedi na misi istaknuo osnovne ciljeve katoličke škole. “U svijetu mnogobrojnih ponuda i stavova, katolička škola želi pomoći mladom čovjeku koncepirati svoj život u skladu s Bogom.” Podsjetio je da je Riječka nadbiskupija u projekt osnivanja škole krenula u suradnji s roditeljima koji su svoju djecu željeli upisati u katoličku školu.
Na susretu u velikoj dvorani škole nadbiskup je objasnio kako se u crkvenim smjernicama za katoličke škole posebno naglašava interakcija i suradnja različitih čimbenika: učenika, roditelja, nastavnika, voditelja i nenastavnog osoblja te razvijanje škole kao zajednice. “Najznačajniji element odgojnog koncepta je sinteza kulture i vjere, povezivanje razuma i vjere, oblikovanje i usklađivanje znanja na način da se obrazovanjem sječe vizija svijeta, života, kulture i povijesti.”
Nadbiskup je podsjetio i da škola nosi ime pokojnog riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića koji je za svog službovanja bio povezan s osnivanjem i radom odgojno obrazovnih ustanova tadašnje nadbiskupije. Zahvalio je Družbi sestara Marije Pomoćnice iz koje dolazi ravnateljica, s. Maja Dolenc te podsjetio da škola djeluje uz potporu i suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. U školi su za ovu nastavnu godinu zaposlene četiri učiteljice kako bi se omogućio cjelodnevni boravak učenika te vjeroučitelj i učiteljica engleskog jezika.
Ravnateljica je, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pokretanju i ostvarivanju projekta rada osnovne škole, izrazila nadu da će škola i djeca koja ju pohađaju biti na ponos gradu, Crkvi i njihovim obiteljima. Pisma potpore otvaranju prve katoličke osnovne škole u Rijeci uputili su, između ostalih, i krčki biskup Ivica Petanjak te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

 

izvor: IKA

1,080 total views, 2 views today

(Visited 223 times, 1 visits today)
Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*