PROTESTANTI se najviše boje raspravljati o Svetom Pismu na ovakav način…

13342473_10207076124166414_1119739497_n

   Osobno nemam neki „spektakularan“ naboj da se uhvatim „kačiti“ sa braćom i sestrama protestantima, međutim, potakli su me da napišem par rečenica i o njima. U zadnje vrijeme često vode rasprave po facebooku, dok naši dragi rimokatolici, i oni „žešći“ teolozi, znoje se pred citatima iz Svetog pisma „vrlih“ protestanata, bilo muške, bilo ženske populacije. Mogu reći da su protestanti „zaigrali“ ofenzivno, baš kao Barcelona na nogometnim travnjacima…ili možda ipak ne…da li igraju na „jalovi posjed lopte bez gola“?!

To vam u svakom slučaju izgleda ovako: „Driblaju, prolaze jednog igrača, prolaze drugog igrača…prolaze golmana…sami pred golom…iiiiiii….pogađa korner zastavicu…pa jeli to moguće?!??“ Zašto je to tako, zašto protestanti konstantno pogađaju korner zastavicu ispred doslovno praznog gola…zicer nad zicerima?!? Zato jer odbijaju POSLUŠNOST! I to ne prema bilo kome nego prema rimokatoličkoj crkvi kojoj je predana VLAST! Od ISUSA KRISTA, SINA BOGA ŽIVOGA! Postavite se draga braćo i sestre protestanti na glavu ali vi konstantno pogađate korner zastavicu i to od stoljeća PETNAESTOG i vašeg MARTINA LUTHERA o kojem ne pričate i kojeg skrivate ko zmija noge.

13336156_10207093901530837_609048617_n

I vi i mi i, svi mi jako dobro znamo da je taj „bivši“ augustinac od svog samostana napravio svoju kuću, privatnu, i oženio se sa bivšom redovnicom. Da je patio od depresije…Međutim, nastavili ste u njegovom stilu vrijeđati rimokatoličku crkvu, što nikako nije lijepo, čak nije ni kršćanski…zamislite. Znate što je ogroman problem, problem je taj što vi sami sebe imenujete porotom, tužiteljem i sucem rimokatoličke crkve, što je teški apsurd, postavlja se jednostavno pitanje: TKO STE VI?! Tko VAMA daje tu vlast, ili je sami sebi dajete?!? Zapitajte se…

Uglavnom pišete prevelike riječi koje snose ogromnu odgovornost, odgovornost koju samima sebi nikako ne biste željeli. Jako je opasno POSTAVITI SAMA SEBE kao suca i optuživati, a to je od vašeg začetka itekako stavljeno u prvi plan. Malo prolistajte Sveto pismo i pronađite citate o onima koji osuđuju i sude, koje vjerujem dobro poznajete, ali ih ne želite apsorbirati jer pastori to „tumače kako je njima lijepo“ što je itekako opasna konstatacija.

Gledao sam „simpatične propovijedi“ vaših pastora, koji su mi „simpa“, stvarno jesu, bez ironije. Međutim, baza tih propovijedi je, pisati bilješke, podcrtavati…dođi u svoj dom a onda ponavljati naučeno ili…po novome, doći na facebook  i udaraj sa citatima, koje su proučili pastori, i na koje će se svaki rimokatolik oznojiti, jer, pastori „rade domaće zadaće“ kod kuće. A što ako vam ja kažem da vam se pastori baš i nisu iskazali?!

 

13330478_10207093909011024_826861467_n

Radi se o tome da to što citirate i objašnjavate na „svoj način“ su već stare i izlizane „fore“. „Fore“ na nacionalnom jeziku. Sveto pismo proučavate i „dogovarate“ rasprave sa rimokatolicima na već „otrcanim“ frazama, dok zaboravljate da je Sveto pismo izvorno pisano na hebrejskom i aramejskom. Da su riječi na aramejskom i hebrejskom slikovite, da su to drevni jezici. I ako vi želite OZBILJNO razmatrati Sveto pismo i, evanđelja, morate itekako „baratati“ ovim jezicima. Ja nijednom nisam vidio da vaši pastori citiraju na aramejskom ili hebrejskom, da objašnjavaju neke riječi iz Svetog pisma kao što su (rođak, rođaci, brat) što zna biti krivo protumačeno, dok na aramejskom i hebrejskom postoje itekako značenje za ove spomenute riječi, a da ne pričamo o dubokim teološkim raspravama koje „biflate“ bez smisla i servirate ih kao „da razumijete“ što pričate i pišete.

„Tip“ rasprave koji „forsirate“, reći ću, slobodno, nije profesionalan, to nije ispravan pristup, ispravan pristup i rasprava o Svetom pismu treba biti bazirana na grčkom, aramejskom i hebrejskom. To je kao da igrate 4. županijsku ligu a komentirate Ligu prvaka. Potičem vas na raspravu o Svetom pismu. Definitivno, ali onda trebate „igrati“ sa „igračima Lige prvaka“. Tu se prije svega pozivam na svete redove i njihove redovnike i redovnice (kartuzijance, benediktince, isusovce, salezijance, franjevce, augustince i nezaobilazne dominikance). Redovnici i redovnice koji su doktorirali na Svetom pismu, definitivno, izuzetno dobro poznaju grčki, aramejski i hebrejski i tu definitivno imate jako malo prostora „da manevrirate“ u „takvoj utakmici“. Bojim se da bi vam se pastori itekako oznojili a „utakmica“ bi završila jako brzo 😉

13329628_10207093902810869_1418662994_n

Osobno vas potičem da čitate knjige pape Benedikta XVI., Mozarta teologije, da vidite kako on u teološkim raspravama itekako koristi grčki, hebrejski i aramejski. Benedikta XVI. možemo slobodno staviti uz bok velikanima rimokatoličke crkve, najvećih teologa u povijesti, uz svetog Augustina, svetog Tomu Akvinskog te svetog Franju Saleškog koji je u „zlatno doba protestantizma“ vratio oko 70 000 ljudi u krilo rimokatoličke crkve. Bio je izuzetan intelektualac, sa više doktorata, tražio je brojne „vrhunske teologe“ kalvinista i protestanata da dođu na „teološki okršaj“ ali, nailazio je na brojna odbijanja jer oni koji su ušli s njim u „okršaj“ vratili su se u krilo rimokatoličke crkve. Sveti Ivan Bosco je nazvao sveti salezijanski red po njemu.

Draga moja braćo i sestre protestanti, molit ću za vas, potičem svu braću i sestre rimokatolike da mole za vas da nam se VRATITE, u krilo PRAVE I JEDINE, RIMOKATOLIČKE CRKVE!

„Petre, ti si Stijena i na toj Stijeni sagradit ću Crkvu svoju!“ Dajem vam domaću zadaću, nađite u Svetom pismu tko je to rekao 😉

 

Slugo Božji fra Ante Antiću, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Bl. Alojzije Stepinac, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Leopolde Mandiću, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Ivane Pavle II., u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveta Faustino Kowalska, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Ivane od Križa, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Antune Padovanski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Ignacije Loyolski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Padre Pio, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Ivane Bosco, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Franjo Asiški, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Benedikte, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Dominiče, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Josipe, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Sveti Mihovile, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!
Marijo Pomoćnice kršćana, moli za nas!
ISUSE, UZDAM SE U TEBE!

 

Tekst pripremio: Vaš dragi brat u Kristu, brat Ivan

2,497 total views, 2 views today

Admin

1 Comment

  1. Avatar
    Matea prosinac 18, 2017

    Treba moliti za protestante da se vrate u krilo Rimokatoličke crkve koja ima jedino ispravno tumačenje Biblije, dobro je čitati njihove web stranice da se prouče njihovi stavovi ali da znamo da mi katolici imamo pravu istinu i čitat katoličke portale katolik.hr , vrsna žena, svjedočanstva.com i bitno. net i katolici ne dajte se navući na protestantsko učenje da vas navuku na svoje vjerovanje, pručite dobro svoju vjeru i biće vam jasnija razlika između nas i protestanata . Kada bi oni poznavali naš nauk bilo bi im jasnije zašto mi u nešto vjerujemo i ne bi se toliko protivili katoličkim stavovima.

Leave reply

<

*