Prevladati upornu zabrinutost – sv. Franjo Saleški

Zabrinutost ti oduzima previše vremena i pažnje?

Sveti Franjo Saleški savjetuje vježbanje predavanja samog sebe i svojih briga providnosti Božjoj:

„ Ni za što ne gubite unutarnji mir, čak i ako vam cijeli vaš svijet izgleda uznemireno. Ako otkrijete da ste odlutali od zaklona Božjega, povedite srce svoje natrag Njemu, tiho i jednostavno.“
                  sv. Franjo Saleški

„Kruh naš“: Otac koji nam daruje život ne može nam ne dati za život potrebnu hranu i sva „odgovarajuća“ tvarna i duhovna dobra. U Govoru na gori Isus naglašava to sinovsko pouzdanje, koje surađuje s providnošću Oca našega. On nas ne poziva na pasivnost, nego nas hoće osloboditi svakoga tjeskobna nemira i svake zabrinutosti. Takvo je sinovsko predanje djece Božje. „Onima koji traže Kraljevstvo Božje i Njegovu pravednost, On obećaje dati sve drugo kao dodatak. Sve, naime, pripada Bogu, i onomu koji ima Boga, ništa ne nedostaje, ako on sam ne nedostaje Bogu.“ (KKC 2830)

Mojoj sestri u Kristu koja se bori kako bi nahranila svoju djecu: Molimo za tebe.

Mome bratu u Kristu koji se često bori s osjećajima nedovoljnosti: Već si dovoljan u očima Božjim.

Mojoj kćeri u Kristu koja se osjeća kao siroče nakon što su joj roditelji umrli prije mnogo godina: Naša Blažena Majka Marija drži te blizu svoga Bezgrešnoga Srca.

Mome sinu u Kristu koji se boji što nam budućnost nosi: Ne boj se, jer budućnost ne postoji. Prošlost je također iluzija (varka) i ne postoji. Jedini trenutak koji je stvaran i u kojem je Bog nastanjen je sadašnjost.

Vježbaj predavanje samoga sebe Božjoj providnosti

Mi gradimo vjeru u Boga na isti način na koji se atletičar priprema za maraton – upornim vježbanjem. Vježbamo odbacivanje želje da napravimo stvari na svoj način i dopuštanje Bogu da napravi stvari na Njegov način i u Njegovo vrijeme. Sve što se od nas traži jest da damo sve od sebe s onim što imamo.

Kada shvatiš da ti zabrinutost počinje obuzimati razum, a u konačnici i život, iskoristi tu spoznaju kao okidač da trebaš prestati s onime što upravo radiš i počni moliti. Kada moliš, preporuči se povjerenju u Boga i predaj sve brige i strahove u Njegove ruke, ne svoje. Učini to, ne samo za sebe, nego i za svoju djecu.

Zabrinutost ti oduzima previše vremena i pažnje koju bi mogao posvetiti svojoj djeci. Mnogi roditelji propuste odrastanje svoje djece zbog toga što svo svoje vrijeme troše na zabrinutost i opterećuju misli usredotočujući se na probleme koje bi trebali prepustiti Bogu. „Probude se“ iz začaranog kruga zabrinutosti tek kada im djeca odrastu i onda se pitaju – kamo nam je vrijeme proletjelo. Imamo samo nekoliko kratkih godina sa svojom djecom – ne dopustite svojim umovima da vam potrate vrijeme na besmislenu zabrinutost.

Molite svakoga dana, nježno volite i njegujte svoju katoličku vjeru.

9,912 total views, 6 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: